BG online

Psihološka prva pomoć

Razumevanje i prevazilaženje porodičnih poteškoća

Za mnoge ljude je porodica temelj na kojem počiva njihovo samopouzdanje, dok je nekima na žalost porodica izvor bola usled čega je tokom celog života doživljavaju kao teret. Autorka knjige „Postavite granice pronađite mir“ Nedra Glover Tavab napisala je knjigu „Bez trzavica“ koju je posvetila prevazilaženju nezdravih porodičnih podnosa.

Promenite svoju priču

Psihoterapeutkinja Nedra Glover Tavab u knjizi „Bez trzavica“ čitaocima daje uputstva za prepoznavanje disfunkcionalnih porodičnih obrazaca, načine kako krenuti napred, nudi alate uz koje se bolje razumeju relacije u porodici, kao i načine kako se njima baviti na zdraviji način i uneti promene u kompleksne odnose sa članovima porodice.
„Neznanje je blaženo jer nas oslobađa obaveze da nešto preduzmemo“, „Vas ne definiše ono što vam se desilo“, „Odraslo doba pruža priliku da promenimo svoju priču“, „Odnosi u odraslom dobu su stvar izbora“, „Postanite sebi uzor koji ste želeli da imate u detinjstvu“, neke su od poruka autorke čitaocima knjige „Bez trzavica“.

Odrastanje u nezdravoj porodici

Ljudi koji su odrasli u disfunkcionalnoj porodici uglavnom smatraju da je normalno praštati i zaboravljati, nastaviti dalje kao da se ništa nije desilo, zataškavati tuđe probleme, ne ispoljavati emocije, provoditi vreme sa onima koji vas povređuju- podseća Nedra Glover Tavab. Ona kaže da traumatska iskustva iz detinjstva utiču na sposobnost čoveka da obrađuje i ispoljava emocije i povećavaju verovatnoću da će osoba potiskivati osećanja. Svemu tome doprinosi odrastanje pored samoživih i emocionalno nezrelih roditelja, u stopljenim porodičnim odnosima gde su uobičajeni takmičarski odnosi u porodici i tamo gde su neretko deca „roditelji“ svojim roditeljima.

Moguće je izlečiti se od trauma

Uz odgovarajuće alate je moguće izlečiti se od trauma doživljenih u detinjstvu i porodici- ohrabruje Nedra Glover Tavab. „To gde odrastate, sa kim i šta doživljavate u svom domu obeležava vas za čitav život, ali isto tako odraslo doba pruža mogućnost da promenite svoju priču.“
Rezilijentnost je sposobnost da prihvatimo ono što se desilo. Na tom putu je iskrenost presudna, a autorka knjige „Bez trzavica“ napominje da je važno ne šećeriti svoju prošlost, priznati sebi istinu jer istina oslobađa, dok negiranje istine ne dozvoljava da raskinemo vezu sa prošlošću.
Neke od činjenica o najbližima koje je teško prihvatiti su da su zlobni često bez povoda, sebični i ne prezaju od bilo čega kako bi dobili ono što žele.

Ne zadržavajte se u prošlosti! (Nedra Glover Tavab):

„U detinjstvu ste doživeli ono na šta niste mogli da utičete. Istina je da vas je to oblikovalo, ali kao odrasla osoba imate mogućnost to da promenite, odnosno odlučite da li želite da ostanete rezultat tog iskustva ili stvorite novog sebe“.
„Ignorisanje važnih porodičnih problema odlaže izlečenje nezdravih obrazaca. Ne možete se izlečiti od nečeg što se nikad nije desilo“.
„Vraćajte se u prošlost, ali se ne zadržavajte tamo…“

Knjigu “Bez trzavica” po ceni od 899 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
   

  SHOP

  Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

  By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

  Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

  By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

  Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

  By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

  Nezadovoljstvo sobom je navika

  By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

  Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

  By BGonline / 07/04/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Dragana je žena srednjih godina, spolja posmatrano, ostvarena i uspešna…

  You cannot copy content of this page