BG online

Vesti

Priče prikažu neka mesta onakvim kakva jesu tek kad iz njih odete… (vladika Grigorije)

Velika sala Pozorišta mladih u Novom Sadu nije bila dovoljna da primi sve koji su želeli da čuju priču o životu, lepoti i stradanju, priču o knjizi „Nebeska dvorišta“ vladike Grigorija. O knjizi su, pored vladike, govorili pisac Đorđo Sladoje i glumac Nikola Pejaković, dok je moderator bio glumac Nikola Škorić.

Đorđo Sladoje je izjavio da mu je veliko zadovoljstvo, čast i radost što ima priliku da govori o knjizi „Nebeska dvorišta“. „U ovoj knjizi je očigledno literarno zrenje vladike Grigorija u odnosu na prethodne knjige, to se vidi po sigurnoj, stabilnijoj rečenici i zavidnoj veštini u komponovanju romaneskne građe.

„Ova knjiga odiše jevanđeljskim duhom i na svim stranicama je prisutna žudnja za verom, za Hristom, za liturgijskim doživljajem Boga i božje tvorevine, odnosno želja da se ode u manastir. Sve što se dešava u ovoj knjizi je priprema za taj odlazak i vladika se priseća događaja koji su mu prethodili.“ – rekao je Đorđo Sladoje o knjizi „Nebeska dvorišta“.

Moć koju imaju priče

„Neću ništa govoriti o knjizi, jer je možda neumesno, ona je napisana i sada je vaša“, rekao je vladika Grigorije. „Otkako je napisana, nikad nisam imao snage da je otvorim ni da pročitam ijednu rečenicu. Sve mi ovo izgleda nestvarno, i ova dvorana, i vi i ja, i Novi Sad koji je u mojoj duši uvek nešto lepo i plemenito i imam utisak kao da se moja Planinica preselila ovde i da je sve veća. To je moć koju imaju priče – da vam prikažu neka mesta onakvim kakva jesu tek kad iz njih odete.“

Nostalgija

Glumac Nikola Pejaković se sa mnogo radosti prisećao vremena koje je proveo u Trebinju i sa vladikom Grigorijem. „Mlad čovek čita knjige nekih ljudi koje ne poznaje, o događajima o kojima čuje prvi put. Međutim, kako čovek sazreva ili dođe u veliki grad, upoznaje te pisce, prepoznaje junake u tim delima u ljudima oko sebe. Ova knjiga obiluje pričama, likovima i junacima koje sam upoznao. Oni su svi u mom sećanju i veći od ove knjige. U Trebinje sam došao na nekoliko dana, a ostao četiri godine. Vladika Grigorije je neodvojivi deo tog perioda mog života.“

Nebeska dvorišta

Proleće 1992. u Beogradu. Grad je uzavreo, košmar promena u svetu došao je na ulice, studenti protestuju dok figure nadolazećeg rata postaju opipljive. Naš junak, student teologije, čas je sam na obali razgoropađene reke, čas za govornicom s koje sve više odzvanja jeka umesto poruka. Zatečen glasovima o ratnom obruču koji se steže oko male, nekada skladne zajednice u planinskoj osami iz koje potiče, pokušava priskočiti u pomoć, da bi s preprekama na koje nailazi i sam rastao, čvrsto se držeći izbora manastirskog dvorišta, ne kao uzmaka iz sveta koliko dodira među svetovima: malim i velikim, ličnim i zajedničkim, zemaljskim i nebeskim.

Foto: Laguna

Knjigu vladike Grigorija „Nebeska dvorišta“ po ceni od 899 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  Život sa strahom od gubitka kontrole i razuma (dr Irena Đorđević)

  By BGonline / 09/09/2023 / 0 Comments

  Vodič za upotrebu soka od celera

  By BGonline / 07/09/2023 / 0 Comments

  Detoks tela, uma i emocija

  By BGonline / 10/09/2023 / 0 Comments

  Kada seks postane problem

  By BGonline / 30/08/2023 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 04/09/2023 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Nagrada „Beskrajni plavi krug“ za 2022. godinu jednoglasno je dodeljena…

  You cannot copy content of this page