BG online

Vesti

100 godina Duška Radovića čije reči i rečenice bude najbolje u nama

Do sada neobjavljeni tekstovi, beleške, razglednice i crteži, njegova privatna i poslovna prepiska, kao i svedočenja njegovih bliskih prijatelja i saradnikanalaze se u luksuzno opremljenoj monografiji objavljenoj povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića.

Foto: Branko Belić

Obimna monografija „100 godina Duška Radovića“ posvećena je velikanu naše pisane reči. Duško Radović je najomiljeniji, najčitaniji i najcitiraniji pisac i predstavlja jedinstven fenomen naše kulture. Radović je bio autentičan i inovativan medijski stvaralac, društveni kritičar, analitičar i neprevaziđeni poznavalac našeg mentaliteta. Monografiju „100 godina Duška Radovića“ priredila je Zorica Dadžić, dok se Boris Miljković sa Slavimirom Stojanovićem Futrom pobrinuo za nesvakidašnji izgled monografije.
„Pre svega, moram da kažem da mi je slobodan pad kroz ovaj ozbiljan kosmički prostor omogućila Zorica Hadžić, bez nje naprosto ne bi bio moguć. No, ovaj skok takođe ne bi bio moguć bez padobrana u čijoj je izradi učestvovala cela porodica Radović, sve sa mojim drugom iz klupe, a njihovim sinom. Kako god to izgledalo nekom drugom, za mene je put u središte buduće knjige, pa tako i u središte mnogih života, bio spektakularan, kao skok Feliksa Baumgartnera. Jedina razlika je u tome što sam ja znao šta me čeka na kraju, a vi nećete, dok ne probate”- rekao je Boris Miljković.

Vanvremenski neprolazni duh

Slavimir Stojanović Futro o svom doprinosu ovom izuzetnom izdanju je istakao:
„Rad na ovom projektu bio je ostvarenje sna da se na bilo kakav način povežem sa Duškom Radovićem, očešem se o njegov vanvremenski, neprolazni duh, u nadi da će se bar neka čestica primiti. Duško je obeležio moje, kao i milione drugih detinjstava, ali sam ja uz njegove umotvorine počeo da crtam, poželeo da budem ilustrator, naivno misleći da je Dušku Petričiću lako kad ima tako dobre Radovićeve tekstove za ilustrovanje. U stvari, njegovi stihovi, reči i rečenice, budili su i zauvek nastavljaju da bude ono najbolje u nama – plemenitu, nenametljivu, pravdoljubivu misao”.

Prosidba Olje Bećković

Sećanja na Duška Radovića u monografiji je podelila i Olja Bećković:
„Toliko je bio ubedljiv da je sposoban za večnu ljubav, da sam ga 1967., u trećoj godini svog života zaprosila. Ponudio mi je manje obavezujuću varijantu – da se prvo verimo. Nije ga mrzelo da svrati na Palilulsku pijacu i kupi prsten. Pali smo na testu vremena”.

Matića Bećković kao narator

Kapitalno izdanje „100 godina Duška Radovića“ priredila je Zorica Hadžić, osmišljena je u saradnji sa Milošem Radovićem. Pored do sada neobjavljenih tekstova, beležaka, razglednica i crteža, knjiga sadrži i Radovićevu privatnu i poslovnu prepisku, kao i svedočenja njegovih bliskih prijatelja i saradnika. Matija Bećković, kojeg za Duška vezuje dugogodišnje iskreno prijateljstvo, u knjizi se pojavljuje kao narator, a za izgled ovog luksuznog izdanja pobrinuli su se Slavimir Stojanović Futro, Boris Bota Miljković i Dušan Šević.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Velika sala Pozorišta mladih u Novom Sadu nije bila dovoljna…

You cannot copy content of this page