fbpx

BG online

Intervjui

Priče iz frizerskog salona

Smeh je najbolja terapija

Nikola Kulezić je frizer koji je do sad oborio dva Ginisova rekorda, a pre devet godina je objavio knjigu “Ispovesti iz salona”, zbirku priča iz njegovog salona. Skoro deceniju kasnije kaže da se nije mnogo toga promenilo.
-Ženama je vrlo bitna estetika, poseban akcenat stavljaju na svoj izgled, što je krucijalna stvar zbog koje dolaze u frizerski salon, da bi se ulepšale, opustile i uživale u tretmanu. Često ti tretmani traju dugo, a frizer je jedina osoba koja ih u tom hedonističkom trenutku okružuje. Od tolikog opuštanja imaju potrebu da filtriraju svoje potisnute emocije. Nijedna frizura nije ista, pa samim tim ni priče. Obično razgovor započinju nekim aktuelnim temama, ali se često završi dubokim životnim pričama. Stilovi frizura se menjaju godinama, ali žene ostaju iste i željne su razgovora- priča Nikola Kulezić.
Kako najveći broj žena doživljava svog frizera i o čemu najčešće pričaju u salonu?
-Frizer za klijenta nije samo osoba koja brine o njenoj kosi, bar je tako u mom slučaju. Tokom 15 godina rada stekao sam među njima dosta prijatelja. Družimo se i van salona, idemo zajedno na godišnje odmore, porodično se posećujemo i gradimo nešto što je mnogo jače i stabilnije od poslovnog odnosa. Citiraću jednu moju klijentkinju ,,Muž se može menjati, frizer ne!,, Mislim da je ženama veoma važan izbor frizera. Možda će dame pre otvoriti dušu u salonu za ulepšavanje nego kod nekog ko se time profesionalno bavi. Ne kažem da je to najbolja opcija jer frizer nije kompetentan za to, ali je svakako olakšanje kad podele svoju priču sa nekim.
Da li žene traže savete ili više imaju potrebu da ih neko sasluša?
-Neke žene žele savet i moje mišljenje, dok neke imaju potrebu samo da podele svoju priču. Trudim se da budem objektivan ukoliko se od mene očekuje mišljenje. Tu su tužne priče, ispovesti, smešni događaji, porodični odnosi, sve je to spakovano u prvi deo tretmana. Lično se trudim da se te priče preusmere na dobru zabavu sa kojom se završava tretman i da se sa osmehom izlazi iz salona. Snimio sam dosta video klipova sa svojim mušterijama, pa se može reći da je moj salon zapravo kabare. Uvek sve okrenem na zabavu, tako da i nema mesta tužnim pričama. Prava terapija je smeh.
Dva Ginisova rekorda su upisana u biografiju Nikole Kulezića, od kojih je jedan posvetio mladiću kojem je bila potrebna transplatacija srca…
-Prvi rekord sam oborio 2013. godine za najdužu nadograđenu kosu od 820m, što je bio teži poduhvat i ostvarenje mog sna. Mnogo sam ozbiljnije pristupio drugom rekordu 2014. godine (za najvišu čiroki frizuru) jer je tog puta moja satisfakcija bila humanitarnog karaktera. Poučen prethodnim iskustvom znao sam da će privući veliku medijsku pažnju, pa sam želeo da sve preusmerim na tog mladića, odnosno na njegov apel. Na sliku frizure sam okačio broj žiro računa, tako da je fotografija tog rekorda obišla svet u nadi da će što više ljudi saznati za njegovu priču i pružiti bilo kakvu podršku za lečenje. Nisam poznavao tog mladića, sasvim slučajno sam na internetu pronašao njegovu priču i želeo na neki način da pomognem. Tako sam došao na ideju da obaram novi rekord, ali i da ga posvetim upravo njemu i samo zbog toga se taj drugi rekord i desio- kaže Nikola Kulezić.

Branka Gajić
Foto: privatna arhiva Nikole Kulezića

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Putovanje po Srbiji sa Mirjanom Bobić Mojsilović Ovog proleća će…
error: