fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Preuzmite kontrolu nad svojim hormonima

Čuvari zdravlja i balansa

Hormoni imaju važnu ulogu u našem životu, upravljajući gotovo svim procesima u organizmu. Oni su prilično mističan pogon tela. Dr Ana Gifing je ovoj temi posvetila knjigu “Hormoni” u kojoj čitaocima daje jasne smernice o tome kako da prepoznaju znakove hormonske neravnoteže kako bi svom telu pristupili odgovorno, kako da hormone održe u balansu i konačno preuzmu kontrolu nad njima! Ako se suočavate s problemom steriliteta, insulinske rezistencije, štitne žlezde, gojaznosti, erektilne disfunkcije, policističnih jajnika, lošeg raspoloženja, osećaja prebrzog starenja i konstantnog umora, trebalo bi da proverite status svojih hormona, jedan je od saveta dr Gifing koja kaže da su hormoni “anđeli zaštitnici našeg organizma”.
– Hormoni su signalni molekuli i njihova aktivnost utiče na čitav organizam. Bez hormona nema života- priča dr Gifing za BGonline.- Dok su u ravnoteži, hormoni nam čuvaju zdravlje, ali kad se ta ravnoteža poremeti iz bilo kojeg razloga ili zbog starenja organizma počne da se smanjuje njihova količina, tad počinju pravi problemi.
Šta o menopauzi govore najnovija istraživanja i na koji način žene mogu da je “nadmudre”? Mora li taj period da bude toliko stresan?
– Danas su lekari koji se bave problemom menopauze jedinstveni u stavu da se mora primeniti hormonska nadoknada već i u periodu pre potpunog izostanka ciklusa, jer se time sprečavaju mnoge bolesti koje prete ženama, a pre svega infarkt, moždani udar, hipertenzija, gojaznost, šećerna bolest… Simptomi hormonskog poremećaja su ponekad zbunjujući i mogu čak i najveće stručnjake dovesti u zabludu, pa se dešava da se neko leči od depresije, a zapravo bi trebalo tretirati štitnu žlezdu ili od hipertenzivnih kriza, a zapravo se radi o hormonskom disbalansu u menopauzi. Dakle, potrebno je pravilno tumačiti simptome, a pre svega je potrebna detaljna dijagnostika.
Da li samo žene treba da razmišljaju o hormonima i disbalansu?
– Isti broj muškaraca svih starosnih dobi ima hormonske disbalanse, kao što imaju i žene. Problem je u tome što se kod žena simptomi menopauze često javljaju u intenzivnoj formi, tipa talasa vrućine, noćnog znojenja, nesanice, depresije, a kod muškaraca su tegobe manje izražene, a najčešće ih ni sami ne prepoznaju, na primer promenu ćudi, razdražljivost, gubitak samopouzdanja i slično.
Šta je biodentična hormonska terapija?
– Danas je uveliko razvijena bioidentična hormonska nadoknada, to su prirodni preparati koji se u potpunosti vezuju za receptore, organizam iz prihvata kao „svoje“, pa se zovu i „body identical“ – identični organizmu. Ekstrahuju se iz biljaka, soje, divljeg jama, virka i crvene deteline i specijalnim metodama se enzimski obrađuju. Prednost je mogućnost individualnog doziranja i izbora terapije koja je najkomfornija za pacijente.
Kojoj generaciji se obraćate u knjizi “Hormoni-anđeli ili demoni”?
– Knjiga je namenjena svim generacijama, jer u knjizi pišem o svim uzrastima i o tome sa kojim se sve izazovima ljudi suočavaju.
Šta sve telo može da nam poruči?
– Ukoliko osećamo umor koji ne prolazi, imamo otoke na kapcima koji se ponavljaju, ako imamo promene u krvnom pritisku i drugo, svakako se treba obratiti lekaru koji će predložiti adekvatnu dijagnostiku u cilju otkrivanja vrste problema.
Šta kažete onima koji imaju utisak da svoje telo ne mogu imati pod kontrolom, baš kao i svoje zdravlje?
– Niko nije u potpunosti sposoban da sam održava kontrolu nad zdravljem, naročito kad postoje zbunjujući signali, kao što sam pomenula, pa ponekad i vrhunski stručnjaci mogu biti usmereni na pogrešan trag. Dakle, dijagnostika na prvom mestu, naročito preventivni pregledi, dok još ne postoji nikakav problem.
Koliko ima istine u tome da su hormoni krivi što je neko gojazan ili ima česte napade gladi?
– I u ovom problemu udela imaju hormoni, ali je tu malo složenija priča, pa je i terapija komplikovanija.

B. Gajić

Knjigu “Hormoni – Anđeli ili Demoni?” po ceni od 935 din. + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice: 

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ko se boji vuka još? Sinhronizovan animirani film „Ko se…
error: