fbpx

BG online

Vesti

Povratak u detinjstvo i prozor u nadstvarnost Željke Mićanović Miljković

U potrazi za idealnim gradom

Izložba multimedijalne umetnice Željke Mićanović Miljković „U potrazi za idealnim gradom: prozor u nadstvarnost kojom prestavlja završni umetnićki projekat doktorskih studija scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, biće otvorena 19.novembra u Beogradu (Galerija 73, Požeška 83a).
Tragajući za idealnim gradom kroz umetničko stvaralaštvo Željke Mićanović Miljković se provlači večito preispitivanje i putovanje kroz 8 gradova: Tuzla, Beograd, Macerata, Rim, Atina, Istanbul, Ankara i Cirih. Maslačci, vilini konjici, bulke, bube, galebovi predstavljaju elemente koji se uvek provlače kroz Željkina umetnička dela jer oni za nju predstavljaju povratak u detinjstvo i u gradove kroz koje je prolazila, a u nekima od njih i živela.
Centralna postavka izložbe biće osam velikih tanjira (kao 8 faza meseca i ujedno 8 gradova). Simbolično, oni predstavljaju “ognjište”. Okruživaće ih i radovi na papiru, crteži i grafike, kao i dve umetničke knjige, diptih “Skupljači mesečine” inspirisana pričom Branka Ćopića “U pohodu na mesec”, dok je druga inspirisana romanom Meše Selimovića “Magla i mesečina”.
Željka Mićanović Miljković rođena je u Tuzli, koja u njoj i dalje živi. U sebi nosi i Beograd, kud god da krene, a, na sasvim drugi način, Maćeratu i Rim. Bila je autentični stanovnik Istanbula, čak i kada je živela u Ankari, pa je to i danas, kada je u Cirihu. Rovinj joj je povremena kuća kojoj se uvek vraća, a Hašani i u njima Bašta sljezove boje su joj poetički zavičaj.
Izložba umetnice Željke Mićanović Miljković „U potrazi za idealnim gradom: prozor u nadstvarnost trajaće do 1.decembra 2020.

Pročitajte intervju sa Željkom Mićanović Miljković:

Lepota i prolaznost života

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Dok je studiranje nekim mladim ljudima uživanje, onima koji imaju…
error: