fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Povlačenje iz partnerskih i prijateljskih odnosa

Porodično nasilje urušava samopoštovanje i samopouzdanje

„Imam traume zbog nasilja u porodici koje je godinama sprovodio otac nad svima u kući. Češće je to bilo verbalno nego fizičko nasilje i danas samo želim mir i mislim da ne bih mogla da podnesem niti jedan povišen ton od strane partnera. Zato se verovatno i povlačim iz veza u kojima ima bilo kakvih nagoveštaja da bi momak mogao prema meni tako da se ponaša.

Kako da izađem iz ovog stanja, plašim se da ne ostanem sama? Imam 38 godina i nadam se da nije kasno za mene da to rešim sa sobom.“- ovim pismom se čitateljka BGonline-a obratila psihologu Ljiljani Jagodić.

„Nasilje u porodici, naročito u najranijem periodu života, ostavlja teške posledice na razvoj ličnosti što i sami uviđate. Verovatno se radi o kompleksnom posttraumatskom sindromu, kao posledice konstantnih višegodišnjih ponavljanih trauma. Zbog svega toga ste u odraslim godinama razvili izbegavajući tip ličnosti. Zbog straha da će se traume ponoviti od strane drugih ljudi, a želeći da živite miran i stabilan život vi se povlačite, verovatno i iz prijateljskih, a ne samo partnerskih odnosa. Tako ste sigurni da konflikta i traume neće biti. Ponašajući se na taj način, niste uspeli da razvijete toleranciju na frustraciju, kao ni različite oblike asertivnog ponašanja. Osamili ste se i usamljeni ste. Jednostavno rečeno, nemate samopoštovanje i samopouzdanje. Ne verujete u svoju sposobnost da se zauzmete za sebe, da se suprotstavite nasilnicima ili možda ne znate kako. A možda čak i sumnjate da postoje ljudi koji nisu agresivni, koji su mirni i tolerantni, koji vas neće napadati, iskorišćavati i manipulisati. Ono što ste spoznali, jeste da izbegavajući sve te loše stvari koje bi mogle da se dogode (a i ne moraju), izbegavate i sam život. A on je pun i lepih doživljaja, ljubavi, podrške, nežnosti, razumevanja. Imate siguran mir, ali nemate ništa drugo. Nikad nije kasno da se suočite sa svojim strahovima, sumnjama i svesni potrebe za promenom započnete tu promenu. Nikad nije kasno da na sebe preuzmete odgovornost i jasno kažete i odlučite: “Neću više da budem žrtva”. Ni svog oca, a ni drugih ljudi. A možda najviše same sebe. Jer jedina osoba koja Vas u ovom trenutku sprečava da proces promene počnete, jeste Vi sami. Tata više nije toliko bitan.
Preporučujem Vam da potražite stručnu pomoć, nekog ko će Vas kroz taj proces promene voditi. Neko kome ćete za početak ukazati poverenje.“

Ljiljana Jagodić, psiholog
Foto: Dario Konstantinović

Ljljanu Jagodić možete kontaktirati mejlom: jagoda1@mail.com

Da li ste žrtva manipulatora?

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kriza odraslog doba Ne moramo čekati da nas “duša zaboli”…
error: