BG online

Intervjui

Kako izgleda operacija povećanja grudi?

SVE O PRIPREMI, INTERVENCIJI I OPORAVKU

Operacija povećanje grudi je jedna od najčešće izvođenih operacija u beogradskoj Klinici DE. Tokom jedanaest godina koliko postoji ova ugledna zdravstvena ustanova, spec.plastične i rekonstruktivne hirurgije dr Dejan Miholčić i dr Dejan Novaković stekli su veliko poverenje pacijenata, a svake godine ova dva stručnjaka nadograđuju svoja znanja na prestižnim svetskim klinikama.
-Ova operacija se izvodi u opštoj anesteziji i obično traje oko 1h ili nešto malo duže. Na klinici se ostaje jedan dan nakon operacije, a kućno lečenje obično traje tokom narednih sedam dana. Nakon operacije se nose medicinski grudnjaci u trajanju od 2 do 6 nedelja. Fizičke vežbe se izbegavaju u tom vremenskom intervalu, a kola ne treba voziti tokom prve dve nedelje posle operacije- kaže dr Miholčić.
Razvoj dojke se zavrsava sa navrsenih osamnaest godina i tek tada se ovakve operacije mogu izvoditi. Najčešće su pacijentkinje koje se opredele za ovu operaciju nezadovoljne veličinom ili položajem dojki, a ne retko i oblikom.
-U nekim slučajevima se operiše samo jedna dojka radi postizanja simetrije kod urođeno asimetričnih grudi- objašnjava dr Novaković. -Dojke posle trudnoće i dojenja ili posle dijeta mogu da se smanje i promene značajno svoj oblik što je čest razlog za povećanje grudi implantima.
Pacijentkinje se na prvom pregledu u Klinici DE upoznaju sa samim operativnim zahvatom, implantima koji se koriste (oblikom i velicinom), izvrše se merenja i na osnovu toga se da predlog za oblik i veličinu proteze. Preoperativno fotografisanje je obavezno da bi efekat operacije mogao da se isprati na najbolji način. Dr Novaković i dr Miholčić uvek savetuju uvek da se ne preteruje sa veličinom.
-Povećanje grudi se radi implantima poslednje generacije. Punjeni su kohezivnim gelom ( tzv. memory gel ) koji na najbolji način imitira volumen i oblik prirodne dojke. Implant se može plasirati na tri načina ( pristupa ): ispod dojke(ožiljak je u predelu inframamarne brazde,dužine oko 4-5cm), periareolarno (ožiljak se nalazi oko bradavice u pigmentnoj regiji) i aksilarno (ožiljak je u predelu pazušne jame). Takođe treba napomenuti da mesto implanta može da bude različito: ispod same mlečne žlezde, ispod grudnog mišića ili delimično ispod mišića, a delimično ispod žlezde. Naša, a i svetska praksa govori u prilog plasiranja implanta ispod mišica kad god je to izvodivo- objašnjava stručni tim Klinike DE.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Besplatna stručna podrška anksioznim osobama “Svaka deseta osoba u Srbiji…

You cannot copy content of this page