BG online

Psihološka prva pomoć

Oporavak od tuge

KAKO PREBOLETI SMRT, RAZVOD, GUBITAK ZDRAVLJA, KARIJERE, VERE…?

Gubitak bliske osobe, zdravlja, posla, ljubavi, porodice, razvod… sve su ovo povodi za tugu koja nema “rok trajanja”. Nije prijatno kad taj osećaj potraje, a kraj se ne naslućuje.
Kako vratiti radost? Na koji način nam drugi mogu pomoći da se oporavimo?
Džon V.Džejms i Rasel Fridman su autori knjige “Oporavak od tuge”. Nakon sopstvenih tragičnih iskustava oni su osmislili terapijski metod i osnovali “Institut za oporavak od tuge” i napisali ovu korisnu knjigu. Tokom višedecenijskog iskustva u radu s ljudima koji su bili pogođeni velikim gubicima, istovremeno su edukovali na hiljade stručnjaka širom sveta.

Otkrivanje istine

“Oporavak od tuge” je koristan vodič za otkrivanje istina o gubicima i pomaže ljudima da osveste lične potencijale u prihvatanju gubitka i oporave se od osećanja što se postiže nizom malih izbora i aktivnosti za šta su potrebni hrabrost i spremnost.
Tokom odrastanja ljudi veliku pažnju posvećuju učenju kako da “stiču” kako bi im život bio uspešan i srećan. Suprotno tome, vrlo malo je znanja u ljudima o tome šta uraditi kad nešto izgube.
Gubici su u životu neizbežni, često i predvidivi, a sticanjem novih navka možemo naučiti i kako da ih prihvatimo i oporavimo se od tuge koja je neizbežni deo ovog procesa- napominju autori knjige “Oporavak od tuge”.
Tuga je normalna i prirodna reakcija na gubitak svake vrste, pa su i osećanja koja tada imate normalna i prirodna, ali su istovremeno i vrlo snažna. Problem suočavanja s tugom nastaje onda kad smo tokom socijalizacije naučeni da verujemo kako su ta osećanja nenormalna i neprirodna- napominju autori knjige koja nudi odgovore i ona ova pitanja:
Šta kad izgubimo blisku osobu, zdravlje, ljubav, veru, posao, kad se razvedemo… kada dođe do kraja ili do bilo kakve promene poznatog obrasca ponašanja?
Kako nakon gubitka i tugovanja povratiti energiju i životnu radost?
Kako umiriti um i telo posle traumatičnog gubitka?
Na koji način nam drugi mogu pomoći da se oporavimo?
Kako prihvatiti neprihvatljivo?
-Ova knjiga pruža informacije o tome kako da radije izaberemo put razrešenja i oporavka umesto izolacije i izbegavanja da se suočimo sa gubitkom i bolnim promenama u našem životu- rekla je Aleksandra Bubera, psihijatar i psihoterapeut.
“Oporavak od tuge” otkriva i praktične tehnike samopomoći koje pomažu da brže i lakše prebolimo, kao i koja su to najčešća pogrešna uverenja o izlaženju na kraj s gubitkom i objašnjava zašto kad patimo često osećamo nerazumevanje drugih.

ODAKLE POČETI?

PRVI KORAK JE VAŠA ODLUKA DA SE OPORAVITE- podvlače autori ovog korisnog priručnika. Da bi se to realizovalo potrebno je znati odakle i kako početi, a tri reči će pomoći u tome: drugačije, bolje i više.
Autori kažu da će pitanje “Šta biste voleli da je bilo drugačije, bolje ili da ga je bilo više?” uvek pomoći da pronađete ono što je ostalo nerazrešeno u vašem odnosu. “Ako ne prepoznamo drugačije, bolje ili više svalićemo odgovornost za svoja osećanja na smrt ili na neki drugi gubitak. Nećemo se oporaviti dok verujemo da je kriv neko drugi”, piše u knjizi “Oporavak od tuge”.
Zabluda je da tugovanju treba dati vreme da prođe- kažu Džejms i Fridman tvrdeći da su takvom razmišljanju skloni oni koji ne žele da preuzmu odgovornost za sopstvena osećanja.
“Nisu drugi krivi što se loše osećate, a mentalitet žrtve se uvukao u mnoge segmente života. Niko vas bez vašeg dopuštanja vas ne može naterati da se loše osećate jer kad sebe ubedimo da su drugi krivi za to kako se osećamo, onda očekujemo da oni budu odgovorni i za okončanje tog osećanja. Ništa se ne može promeniti dok ne preuzmete odgovornost za vlastiti oporavak. Kao što ključić može da otključa velika vrata, tako i jedan procenat odgovornosti može da vam otvori um i srce za put oporavka”.

Knjigu „Oporavak od tuge“ po ceni od 1650 din + PTT troškovi možete poručiti putem telefona 066060820 ili porudžbenice:
Isporuka na teritoriji Srbije  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  2 komentara

  1 komentar

  1. Mirjana

   04/11/2017 at 15:36

   Gdje mogu pronaci knjigu oporavak od tuge ?

   • BG online

    16/11/2017 at 11:44

    Možete se javiti na br. telefona: 066 060820.

    Pozdrav

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Smeh leči dušu Knjigu „Kako do zdravlja na prirodan način“…

  You cannot copy content of this page