BG online

Intervjui

Odlazak na Hilandar me je mnogo promenio

Povratak sebi i život bez telefona, interneta, kafane…

„Žena se smejala kad sam joj rekao da bih mogao da se zamonašim…“

Trideset godina se, kaže, spremao da poseti Hilandar. Pre nekoliko meseci je sebi ispunio tu želju. Na dr Branimira Nestorovića je ovo nezaboravno putovanje ostavilo takav trag, da će već za koji dan ponovo otići na mesto koje ga je kako i sam ističe, između ostalog i promenilo.
-Decenije su prošle u odlaganjima mog odlaska na Hilandar. Kao mlad i ambiciozan uvek bi mi iskrslo „nešto preče“. Ove godine smo nas osmorica krenuli put Hilandara, a prethodno sam na donatorskoj večeri u Beogradu upoznao igumana Manastira Hilandara. Puno idem po manastirima i poznajem mnogo monaha, vladika i sveštenika, ali Hilandar je nešto drugo. Tamo živiš onako kako oni žive. Proveli smo tamo tri dana. U maju sam bio na Ostrogu i 5.5 sati razgovarao sa igumanom i monasima, a zatim otišao u hotel, pa kući. Ali, poseta Hilandaru je nešto sasvim drugo. Tamo živiš kao i oni. To mesto ima energiju koja je neponovljiva, a ja verujem da postoji energija svetih mesta. Meni je uvek bio najfascinantniji bunar Svetog Save gde je voda fantastična i tamo sam pio tu vodu- priča dr Nestorović.

Dan koji duže traje

Od ujutro do uveče živiš kao oni, jedeš istu hranu, čitaju se molitve, životopisi svetaca i sve mi se tamo svidelo- kaže dr Nestorović.
-Kad sam se vratio žena se smejala kad sam joj rekao da mi se čini da bih mogao da se zamonašim- otkriva kroz osmeh popularni lekar i dodaje da na Hilandaru dan traje mnogo duže. -Tamo imaš dosta vremena za neke stvari za koje ne bi imao vremena u uobičajenoj svakodnevici. Dan tamo traje mnogo dugo. Ali, mnogo rano se ustaje i rano se smrkava. Razgovarao sam sa monasima do ponoći, a ujutro bih ustajao u 5-6. Bilo je malo naporno, ali je dobro za liniju. Hrana je asketska, a vino odlično. Volim da pričam s ljudima i u razgovorima sam provodio najviše vremena.

Povratak u prošlost

Nov deo manastira Hilandara odudara od starine i zidina, a dr Nestorović dodaje da ga je sve što je tamo video fasciniralo.
-I sve očekuješ da se neki svetac pojavi, vratiš se na neki način kroz vreme… Oduvek mi je duhovni deo iznad materijalnog. Dok svakog dana svi završavamo neke poslove tamo gde živimo, boravak u Hilandaru te resetuje i vrati na početak. Nema mobilnog telefona, interneta, sedenja u kafanama, vratiš se na ono što stvarno jesi, a u suštini svi smo mi to- ljuštura koja sadrži suštinu koju često zaboravljamo. Ljušturu hranimo, dok suština ostaje gladna- zaključuje dr Nestorović.

Branka Gajić
Foto: Zoran Jelenković

Knjige dr Nestorovića  “Između dva sveta” (2750 dinara + troškovi dostave) , “Karcinom” (2000 dinara + troškovi dostave) , “Dete sa alergijom, ekcemom i astmom” (1700 dinara + troškovi dostave),  “Drugi svet” (2150 dinara + troškovi dostave), “Pedijatrijska propedevtika” (1100 dinara + troškovi dostave) , “Autosugestija” (1630 dinara + troškovi dostave) i “Kako do zdravlja na prirodan način” (2000 dinara + troškovi dostave) možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
   

  Moj život između dva sveta

  Uvođenje u Hilandar – Vladeta Janković

  Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

  By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

  Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

  By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

  Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

  By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

  Nezadovoljstvo sobom je navika

  By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

  Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

  By BGonline / 07/04/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Tamna strana najdubljih i najlepših osećanja Prvi put se oženio…

  You cannot copy content of this page