BG online

Roditeljstvo

Odgajati decu bez rivalstva

Pomozite deci da žive zajedno kako biste i vi mogli da živite

Koliko je lepo kad sva braća i sestre žive u slozi, bez svađa i rivaliteta, ali, na žalost, to u mnogim porodicama nije slučaj. Rivalstvo među decom nije neuobičajeno i ono donosi nemir među ukućane dok se roditelji osećaju nemoćno. Ipak, to može da se promeni i takva situacija ne mora biti konačna.
„Ovo je moje!… „Nije, moje je!“, „Udario me je!… „Nisam je ni pipnuo!“, „Njemu si dala više!“ – rečenice su koje izluđuju roditelje. Ovaj rasprostranjen i dubok problem u svojoj prasi su često sretale Adela Fejber i Ejlen Masliž, stručnjaci za odnose između roditelja i dece i autorke knjige „Odgajati decu bez rivalstva“ (Kako da pomognete vašoj deci da žive zajedno kako biste i vi mogli da živite).

Emocionalni dinamit

Ako imate dvoje dece koja se takmiče za pažnju i ljubav i tome dodate zavist koju jedno dete oseća zbog privilegije drugog, lične frustracije koje se ne usuđuju da istresaju ni na koga drugog osim na brata ili sestru, nije teško zaključiti da odnosi između braće i sestara sadrže dovoljno emocionalnog dinamita koji prouzrokuje serije svakodnevnih eksplozija.

„Želim da sam jedini“

Koren rivalstva između braće i sestara leži u dubokoj želji svakog deteta da ima ekskluzivnu ljubav svojih roditelja, kažu Adela Fajber i Ejlen Masliž.
„Odakle potiče ova čežnja da se bude jedini? To je stoga što od majke i oca, tog neverovatnog izvora teku sve one stvari koje su detetu neophodne za opstanak: hrana, sklonište, toplota, nežnost, osećaj identiteta, vrednosti, jedinstvenosti. Sunčevi zraci roditeljske ljubavi i podrške su ono što omogućava detetu da razvija svoje sposobnosti i polako savlada svoje okruženje.“

Da li oni vrede više od mene?

Neretko deca pomisle: „Ako mama i tata pokazuju svu tu ljubav, brigu i entuzijazam za mog brata i sestru, možda oni vrede više od mene. A ako oni vrede više, to onda znači da ja vredim manje. A ako ja vredim manje, onda sam u ozbiljnom problemu.“ Fajber i Masliž kažu da zato i ne čudi da se deca toliko žestoko bore da budu prva, a suština je da se poseduju cela mama, ceo tata, sve igračke, sva hrana, sav prostor.
„Pred roditeljima je težak zadatak da nađu način da uvere svako dete da je bezbedno, voljeno, da im pomognu da otkriju darove deljenja i saradnje i postave temelje da zaraćena braća i sestre mogu jednog dana da vide jedni druge kao izbor zadovoljstva i podrške“.

Naš stav i reči imaju moć

Knjiga „Odgajati decu bez rivalstva“ je nastala na osnovu na stotine sesija razgovora s roditeljima i decom i njihovog viđenja ovog problema.
„Naš stav i naše reči imaju moć. Kada bitka među braćom i sestrama počne, ne moramo više da se osećamo frustrirano, sluđeno ili bespomoćno. Naoružani ovim veštinama i razumevanjem možemo rivale da predvodimo ka miru“, zaključuju autorke knjige „Odgajati decu bez rivalstva“ u kojoj ćete naći brojne savete o tome kako da se postavite i pomognete deci da izraze međusobna osećanja, smanje konflikte, kako da budete pravedni roditelj, da podstičete saradnju dece a ne rivalitet i takmičenje, ublažite bes i motivišete braću i sestre da nađu sopstvena rešenja.

Knjigu „Odgajati decu bez rivalstva“ po ceni od 900 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  Sedam najvećih grehova kroz savremenu psihologiju

  By / 06/06/2022 / 0 Comments

  Dugotrajno potiskivanje se plaća neurotičnim simptomima- strahom, depresijom, hipohondrijom…

  By / 28/06/2022 / 0 Comments

  Kada seks postane problem

  By / 23/06/2022 / 0 Comments

  Torta bez šećera, brašna, mleka i … bez pečenja

  By / 09/06/2022 / 0 Comments

  Kako se odupreti manipulisanju i emocionalnom zlostavljanju?

  By / 24/06/2022 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Sve može da se hakuje osim ljudskog mozga Posle četrdeset…

  You cannot copy content of this page