BG online

Intervjui

Zakoni duše

Život pod maskama i “Oblici gordosti” (nova knjiga S.N. Lazareva)

Mnogi ljudi se još uvek nisu zamislili nad tim šta je gordost, šta je njen uzrok i koji su pokazatelji da je ona zavladala njihovom dušom i možda inicirala zdravstveni i sudbinski krah, gubitke ili nesreće. Gordost se pojavljuje kad izgubimo potrebu za ljubavlju i verom u Boga, a takav čovek je sličan drvetu koje se odreklo svog korenja. Njegova krošnja još neko vreme može da ostane bujna, ali drvo je već umrlo-kaže čuveni ruski psiholog i iscelitelj Sergej Nikolajevič Lazarev u svojoj knjizi “Oblici gordosti”.

Loše misli i nezadovoljstvo

Onoliko koliko je raznolik naš život, toliko je i oblika gordosti. Jednostavna definicija kaže da je gordost nadmoć, arogancija, prezir prema ljudima. Međutim, preterano samoponižavanje takođe je gordost. -Čovek koji loše misli o sebi ili je nezadovoljan svetom koji ga okružuje, čak i ne sluti da time pojačava svoju gordost i stvara sebi brojne probleme. Takođe, onaj koji nesebično pomaže ljudima, ali preteruje u tome, počinje da ih kvari tom pomoći, čak i ne pretpostavljajući da svojim pogrešnim ponašanjem pojačava gordost, kako u sebi, tako i u drugima- pise S.N.Lazarev dodajući da je uzrok gordosti vezanost za svet.
„Pohlepa, zavist, neumerenost, kompleksi nadmoći i inferiornosti, poklonstvo blagostanju ili pojedinim idejama – sve su to znaci da naša duša, izgubivši ljubav, naginje ka zadovoljstvu i otpočinje neprimetan proces gubitka osnovnog smisla života. Da bi bolest mogla da se izleči neophodno je pravilno postaviti dijagnozu. Da bismo prevladali gordost potrebno je da shvatimo na koji se način ona pojavljuje i nastaje. U meri u kojoj budemo shvatili i osetili opasnost koju donosi gordost, koliko svakog dana budemo poboljšavali svoj karakter, učili da volimo, opraštamo, vaspitavamo sebe i druge, toliko ćemo biti istinski srećni, nećemo zatamnjivati dušu spoljašnjim oblicima sreće“-stav je S.N.Lazareva.

Gordost kao osnov greha

Ova knjiga je plod autorovih dugogodišnjih istraživanja i ozbiljnih životnih iskušenja u kojoj gordost navodi ne samo kao uzrok bolesti, nesreća ili patoloških promena u duši i čovekovom karakteru, već kao i osnov bilo kog greha. Obično pod gordošću podrazumevamo uzdizanje sebe i omalovažavajući odnos prema drugima. Lazarev kaže da su nedostatak volje za životom, nedostatak ljubavi prema sebi i drugima, očajanje, kao i osećaj besmislenosti i surovosti života, takođe oblici gordosti. Predavanja i seminari posvećeni temi gordosti označili su početak nove faze istraživanja S.N. Lazareva i postali su jedno od najtraženijih štiva. “Oblici gordosti” je knjiga koju je napisao 2018. godine. Čitalac će u njoj saznati u kakvim sve oblicima može da se ispolji gordost, na koji način se neprimetno udaljavamo od Boga i sledimo lažne ciljeve, pod kojim se sve maskama može prikrivati gordost, koja je razlika između gordosti i oholosti, zašto je toliko važno voleti sebe i kako duhovnost može da bude put ka gordosti.
Sergej Nikolajevič Lazarev autor je brojnih knjiga o čovekovom putu i razvoju, a godinama istražuje povezanost stanja duše i naše sudbine. Dok u svojim knjigama govori o tome kako postupci utiču na zdravlje, budućnost i budućnost naše dece.

Iz knjige “Oblici gordosti”:

“Sukob sa okolinom podstiče čoveka na razvoj, a to se dešava onda kad se u duši uvećava ljubav. Ako je ljubavi malo, konflikt se pretvara u uništenje protivnika ili pak u samouništenje. Mi pokušavamo da uništimo svet, a zatim sami stradamo. I što je dublji konflikt sa svetom, time brže umiremo. Konflikt je borba suprotnosti. On postaje destruktivan kad nema jedinstva, ljubavi i vere u Boga. Kad postoji, tada konflikt ne dovodi do uništenja protivnika, već do saradnje, pomoći, prijateljstva i razvoja. Što više budemo videli priliku da se u svemu razvijamo, u toj meri prestajemo da budemo agresivni. Ukoliko budemo umeli pravilno da se sukobljavamo, tada se konflikt pretvara u razvoj, a stres u blagoslov… Duhovnoj osobi nije ljubav na prvom mestu, već sopstvena ispravnost, osećaj nadmoći, mržnja prema zlu… Što više stvari posedujemo, veća je opasnost da ćemo zavisiti od njih. Duhovne vrednosti predstavljaju veliku sreću, ali njihovo posedovanje može postati opasnije od posedovanja materijalnih vrednosti…”

Knjigu “Oblici gordosti” koja između ostalog otkriva i zakone duše, kult tela, probleme duhovnog čoveka i mnogo suštinskih životnih lekcija, po ceni od 990 din+troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  Prevazilaženje gordosti – S. N. Lazarev

  Kako ponašanje i emocije roditelja utiču na zdravlje i sudbinu njhove dece? (S.N. Lazarev)

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Tehnike za sprečavanje prejedanja Izbegavajte da idete u kupovinu prehrambenih…

  You cannot copy content of this page