BG online

Intervjui

Nije lako živeti sa depresivnom osobom

Šest meseci nakon rođenja ćerke Aleksandar Stanković je primetio da mu se dešava nešto što nije osećao pre. Bilo je to pre 14 godina. I danas se seća nekih svojih reakcija iz tog perioda kada se plašio bebinog plača, da je uzme u ruke, sklanjao se… Nedugo zatim mu je dijagnostikovana depresija. Na promociji knjige „Iz svoje kože“u Beogradu otvoreno je pričao o svom iskustvu sa depresijom koje je bez zadrške podelio sa čitaocima svoje knjige.


-Ja i posle toliko vremena ne znam zašto sam dobio depresiju. Našao sam istraživanja koja kažu da svaki četvrti tata doživi postporođajnu depresiju. Za žene je to poznata stvar, ali se malo govori o muškarcima na tu temu. Ne znam, možda je to razlog moje promene, a neke konkretne razloge nemam za to, nisam imao traume, mnogi imaju težu sudbinu od mene. Hemija u mozgu se okrene za 180 stepeni, pa iz faze velike sreće upadnete u depresivnu fazu. Treba biti veoma oprezan kad o tome pričate sa decom da im se ne bi javio osećaj krivice. – rekao je Stanković.

Turobne misli

Nije neobično da brakovi dospeju u krizu u ovakvim situacijama, a Aleksandar ističe da je njegova supruga ponela na svojim leđima veliku žrtvu i zahvalan joj je na tome.
-Nije lako živeti sa depresivnom osobom, a i kad prođe depresija ona ume da vas zaskoči opet, iznenada. Moja supruga je žrtva u tom slučaju. Prišla mi je nedavno jedna gospođa i rekla mi za svog supruga da je u depresiji i da ga ne razume zašto se tako oseća i bi ga najradije poslala u Afriku „da vidi kako tamo žive ljudi“. Depresija nema veze sa svešću. Kad si u tome zaspiš svaki dan sa nadom da će ti biti 15 minuta bolje. I kad to dođe uživaš u tome. Depresija je bolest i nema veze sa svešću. Treba to demistifikovati. Odlično je što kad imam glavobolju mogu popiti lek i isto tako je odlično što postoje antidepresivi koji omogućavaju ljudima sa ovim problemom normalan život- ispričao je Stanković pojasnivši i to da je depresija razmišljanje o turobnim stvarima, potreba da izađete iz svoje kože, obuzetost turobnim mislima, osećaj da „ne želiš da živiš ovaj život.

Dugo je trajalo, ali je prošlo

Aleksandar Stanković je rekao da su mu tokom najtežih perioda veoma značile reči onih koji su i sami prolazili kroz depresiju poput „dugo je trajalo, ali je prošlo“. Sa nadom da će njegovo iskustvo biti ta „ruka koja pruža utehu i nadu“ ispisao je knjigu „Iz svoje kože“.

Foto: Laguna

Knjigu „Iz svoje kože: Život s depresijom“ po ceni od 799 + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Knjige o ličnom razvoju, anksioznosti, psihologiji, depresiji…

  By BGonline / 03/05/2024 / 0 Comments

  Lečenje emocionalnih ožiljaka

  By BGonline / 15/05/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Sa velikim ponosom BGonline je na 66. Međunarodnom sajmu knjiga…

  You cannot copy content of this page