BG online

Lični razvoj

Naučite da utišate um

Meditacija u savremenom životu

Meditacija je poput prekidača koji može da nam ugasi um, ne silom ili izvođenjem nekog egzotičnog ritauala, već putem razumevanja budćnosti i zdravog smisla za humor- kaže u svojoj knjizi  „Naučite da utišate um“ jedan od najprovokativnijih i najinspirativnijih duhovnih učitelja 20.veka-Osho. On napominje da um ima potencijal da bude neverovatno kreativan u borbi sa izazovima svakodnevnog života, ali da je problem u tome što umesto da ga koristimo kao dobrog slugu  često mu dozvoljavamo da nam postane zao gospodar.
“Ambicije, sistemi, uverenja i tumačenja uma upravljaju našim danima i noćima dovodeći nas u sukob sa umovima koji se razlikuju od nas” piše Osho. “Čovek mora nešto da radi, pa je tako neko stolar, neko kralj, direktor, a neko ratnik. To su sredstava za preživljavanje, načini da se donese hleb na sto i obezbedi krov nad glavom, ali poslovi ne mogu da vam promene unutrašnje biće”.

Skok od glave do srca

Meditacija je život, a ne način preživljavanja i nema veze sa onim što radite, već sa onim što jeste, tvrdi u ovoj knjizi Osho.
“Posao ne treba da vam prodre u biće. Ako vam biće postane poslovno, oda vam je teško da meditirate. Tad ste postali račundžija i kukavica koji previše razmišlja, ne sme da skoči. Meditacija je skok od glave do srca i na posletku od srca do bića. Posao ne treba da vam uđe u biće, već treba da bude nešto spolja. Kad ste kod kuće sa svojojm ženom i decom ne budite biznismen. To je ružno i zači da vam je biće pod kontrolom posla. Posao je površna stvar. Biće treba da prevazilazi rad i da uvek budete u stanju da uđete u svet svog bića. To je suština meditacije….”

Moćni um

“Meditacija će vas na posletku obogatiti tako što će vam dati svet vašeg najdubljeg bića, a i relativno će vas obogatiti zato što će osloboditi vaše umne moći u one talente koje imate. Moje je iskustvo da se svako rađa s nekim talentom i ako ga ne iskoristi do maksimuma nešto će mu u životu nedostajati, imaće osećaj da nema nečega što bi trebalo da bude tu- piše Osho i kaže da je veoma važno  odmoriti um. “Umu treba odmora, a to je toliko jednstavno. Samo mu budite svedok i daće vam i jedno i drugo. Um polako počinje da se utišava kad shvati da postaje moćan…”

Knjigu „Naučite da utišate um“ po ceni od 825 dinara + PTT troškovi možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
    Šta moramo znati o virusu koji je usporio život…

  You cannot copy content of this page