BG online

Sajam automobila
Lični razvoj

Naučite da utišate um

Meditacija u savremenom životu

Meditacija je poput prekidača koji može da nam ugasi um, ne silom ili izvođenjem nekog egzotičnog ritauala, već putem razumevanja budćnosti i zdravog smisla za humor- kaže u svojoj knjizi „Naučite da utišate um“ jedan od najprovokativnijih i najinspirativnijih duhovnih učitelja 20.veka-Osho. On napominje da um ima potencijal da bude neverovatno kreativan u borbi sa izazovima svakodnevnog života, ali da je problem u tome što umesto da ga koristimo kao dobrog slugu  često mu dozvoljavamo da nam postane zao gospodar.
-Ambicije, sistemi, uverenja i tumačenja uma upravljaju našim danima i noćima dovodeći nas u sukob sa umovima koji se razlikuju od nas-kaže Osho. -Čovek mora nešto da radi, pa je tako neko stolar, neko kralj, direktor, a neko ratnik. To su sredstava za preživljavanje, načini da se donese hleb na sto i obezbedi krov nad glavom, ali poslovi ne mogu da vam promene unutrašnje biće.

Skok od glave do srca

Meditacija je život, a ne način preživljavanja i nema veze sa onim što radite, već sa onim što jeste, tvrdi Osho.
– Posao ne treba da vam prodre u biće. Ako vam biće postane poslovno, oda vam je teško da meditirate. Tad ste postali račundžija i kukavica koji previše razmišlja, ne sme da skoči. Meditacija je skok od glave do srca i na posletku od srca do bića. Posao ne treba da vam uđe u biće, već treba da bude nešto spolja. Kad ste kod kuće sa svojojm ženom i decom ne budite biznismen. To je ružno i zači da vam je biće pod kontrolom posla. Posao je površna stvar. Biće treba da prevazilazi rad i da uvek budete u stanju da uđete u svet svog bića. To je suština meditacije.

Moćni um

Postoje mnoge vrste imućnosti i čovek koji je bogat zbog novca najniži je po kategorijama bogatstva, navodi Osho.
– Kad se gleda sa strane siromašnog, taj čovek je najbogatiji siromah. Kad se gleda iz ugla kreativnog umetnika, plesača, naučnika, on je najsiromašniji bogataš. Meditacija će vas na posletku obogatiti tako što će vam dati svet vašeg najdubljeg bića, a i relativno će vas obogatiti zato što će osloboditi vaše umne moći u one talente koje imate. Moje je iskustvo da se svako rađa s nekim talentom i ako ga ne iskoristi do maksimuma nešto će mu u životu nedostajati, imaće osećaj da nema nečega što bi trebalo da bude tu- piše Osho i kaže da je veoma važno  odmoriti um.
-Umu treba odmora, a to je toliko jednstavno. Samo mu budite svedok i daće vam i jedno i drugo. Um polako počinje da se utišava kad shvati da postaje moćan…

Knjigu „Naučite da utišate um“ po ceni od 825 dinara + PTT troškovi možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Novi NIVEA Fresh Revive šamponi za suvo pranje Savršeni za…