BG online

Vesti

Mural „Domovina se brani lepotom“ u Beogradu

Beogradske Silose od nedavno krasi novi mural velikog formata, visok čak 28 metara! Za temu novog umetničkog dela na ovoj, svojevrsnoj galeriji na otvorenom, odabrani su stihovi pesme Ljubivoja Ršumovića „Domovina se brani lepotom“. Izrada murala je poverena muralisti Luki Prstojeviću i kaligrafu i umetniku ruskog porekla Viktoru Puškarevu kojem je ova pesma bila prva koju je u detinjstvu naučio na srpskom jeziku boraveći u Srbiji. Sa njima je vredno radila i Valerija Loginova. Danima su slikali na vrtoglavoj visini kako bi Beograd dobio mesto svakodnevnog podsećanja na snažnu patriotsku poruku iz pesme našeg čuvenog pesnika.

Protestna pesma Ljubivoja Ršumovića

„Mural mi se jako dopao. Kome se ne bi dopalo da njegova pesma bude predstvaljena ovako lepo, od ovako lepih ljudi koji su se starali o njegovoj realizaciji. Ideja za nastanak pesme nastala je na Zmajevim dečijim igrama. Na doktrinu da se domovima mora braniti naoružanjem, želeo sam da napišem protestnu pesmu. Želeo sam da istaknem da se domovina brani i plemenitim vrednostima“, istakao je Ljubivoje Ršumović, autor poznatih stihova koji je prisustvovao otkrivanju murala.
Zahvaljujući neprofitnoj organizaciji Gaia pokret i kompaniji Nelt, Silosi su postali prava sabirnica društvenog života Beograda i magnet za brojne umetnike, ekologe, sportiste i naučnike, ali i sve one koji svojom kreativnošću nastoje da ukažu na važna društvena pitanja. Četiri stuba delovanja Silosa su obrazovanje, umetnost, sport i zaštita životne sredine, a u ovoj zoni redovno se održavaju izložbe, festivali hrane i pića, predstave za decu i odrasle, edukativni paneli i konferencije, zanatske radionice, časovi joge, bazari domaćih proizvoda i čitav niz muzičkih i raznih drugih dešavanja.

Foto: Nemanja Knežević

 

SHOP

U kuhinji sa Majom Volk

By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

Oslobodite se zabrinutosti

By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

Život tinejdžera i depresija u adolescenciji

By BGonline / 24/04/2024 / 0 Comments

Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments

Zašto se gojimo i jedemo puno slatkiša?

By BGonline / 20/04/2024 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Edukativne bajke Uroša Petrovića Uroš Petrović pomera granice književnosti za…

You cannot copy content of this page