BG online

Lični razvoj

Mračna strana psihe

Možemo li voleti svoje neprijatelje?

Odbaciti tamnu stranu svoje prirode suštinski znači skladištiti ili akumulirati tamu, što se kasnije ispoljava kroz sumorno raspoloženje, psihosomatske bolesti ili nesvesno izazvane nesreće- piše u svojoj knjizi „Kako ovladati sopstvenom senkom (kako razumeti mračnu stranu psihe)“ čuveni jungovski analitiičar Robert A. Džonson analizirajući potrebu čoveka da ovlada sopstvenom senkom, što je pojam koji je Jung koristio da označi one delove nas samih kojih se odričemo i kojih nismo svesni.
„Ako hulimo na druge nanosimo veliku štetu ne samo drugima, već i sebi samima, jer kada projektujemo svoju senku u isti mah se odričemo suštinskog sastojka sopstvene psihologije. Moramo se povezati sa tom tamnom stranom radi sopstvenog razvoja i nemamo prava da je bacamo na druge u nastojanju da odagnamo ta neprijatna i neželjena osećanja. Teškoća se ogleda u tome što većina nas živi u zamršenoj mreži razmene senki koja obe strane lišava njihove potencijalne celovoitosti. Senka takođe u sebi nosi i veliki deo energije i predstavlja kamen temeljac naše vitalnosti…“- piše Robert A. Džonson.

Šta radi naš unutrašnji neprijatelj?

Dok mnogi savetuju da treba voleti svoje neprijatelje, Džonson ima svoje viđenje ove tvrdnje.
„To nije moguće onda kada unutrašnji neprijatelj, naša vlastita senka spremno čeka da kidiše na plen i u što je moguće većoj meri iskoristi zapaljivu situaciju. Ako možemo da naučimo kako da volimo unutrašnjeg neprijatelja onda postoji šansa da zavolimo i spasemo spoljnog neprijatelja“- objašnjava Džonson čitaocima knjige „Kako ovladati sopstvenom senkom“ i vodi ih kroz istraživanje senke, od toga šta je ona, kako nastaje, do toga na koji način stupa u interakcije…tvrdeći da čovek ne može postati uravnotežena i celovita ličnost dok ne preuzme na sebe zadatak uvažavanja i prihvatanja sopstvene senke (jer ono što je skriveno ne nestaje, već se samo i to najčešće na bolan način, pojavljuje na neočekivanim mestima).

Duhovna disciplina koju je važno naučiti

„Uvažavanje i prihvatanje sopstvene senke predstavlja istinsku duhovnu disciplinu. To je čin pravljenja celine i samim tim sveti čin i najvažnije iskustvo koje stičemo tokom života“ (Robert A. Džonson)

Knjigu „Kako ovladati sopstvenom senkom (kako razumeti mračnu stranu psihe)“ po ceni od 1090 dinara + troškovi dostave možete oručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  Kako žena i muž upropaste svoj brak? (Vladeta Jerotić)

  By / 31/07/2022 / 0 Comments

  Kako neurotični i narcistični roditelji kroje život svojoj deci?

  By / 05/08/2022 / 0 Comments

  Oporavak od veza sa narcisima, sociopatama i drugim otrovnim ljudima

  By / 11/08/2022 / 0 Comments

  Šta je važno znati o depresiji?

  By / 30/07/2022 / 0 Comments

  Emocionalne navike iz detinjstva upravljaju životom u odraslom dobu

  By / 01/08/2022 / 0 Comments
   
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Transformacija koju doživljava Ružica pred očima gledalaca u filmu „Bilo…

  You cannot copy content of this page