BG online

Vesti

Mentalno zdravlje mladih

Besplatni saveti na platformi „Sve je ok“

Rezultati UNICEF-a pokazuju da gotovo 40% mladih u Srbiji smatra da bi stigma u vezi sa mentalnim zdravljem morala da se smanji kako bi se ohrabrili da potraže neophodnu pomoć.

Maybelline New York je u okviru svoje globalne kampanje Brave Together pokrenuo inicijativu u Srbiji za destigmatizaciju anksioznosti i depresije kod mladih i pružio podršku UNICEF-u u Srbiji da i u narednom periodu nastavi da razvija i unapređuje savetodavno-edukativnu platformu „Sve je OK“ gde mladi uzrasta od 15 do 30 godina svakog dana od 18h do 22h mogu da potraže besplatne i anonimne savete stručnjaka o tome kako da se izbore sa mentalnim poteškoćama.

Na nekim fakultetima u Srbiji održana su predavanja o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i studentima predstave novi program uzajamne vršnjačke podrške BRAVE Talk sa ciljem da ih ohrabri da jedni sa drugima razgovaraju o ovoj važnoj temi i zajedno pronalaze rešenja za mentalne probleme koji ih opterećuju.
Serijal predavanja otpočeo je 10.10. na Svetski dan mentalnog zdravlja na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je Bojana Regoje stručna saradnica UNICEF-a, psihološkinja i psihoterapeutkinja, održala interaktivnu radionicu i upoznala studente sa svih 5 principa BRAVE komunikacije: oni su naučili kako da prepoznaju znake kada je nekome teško, kako da pronađu siguran prostor za poverljiv razgovor, kako da aktivno postavljaju pitanja, vode računa o osećanjima svojih prijatelja i kolega i ohrabre ih da potraže stručnu pomoć.
Zatim se ovaj svojevrsni karavan za očuvanje mentalnog zdravlja mladih preselio na jug Srbije i posetio druge univerzitete. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu predavanje o BRAVE Talk programu studentima je održala Ninoslava Mitić, takođe stručna saradnica UNICEF-a, dok je u prepunom amfiteatru Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini Univerziteta u Kragujevcu sa studentima razgovarala prof. dr Biljana Stojanović sa istoimenog fakulteta. Oba predavanja privukla su veliku pažnju studenata, što je samo još jedan pokazatelj koliko je važno da se sa mladim ljudima o ovoj temi razgovara kako bi se skinula stigma sa nje i kako bi se oni ohrabrili da potraže pomoć od stručnih lica.
U novembru je održano dodatno predavanje na Univerzitetu u Beogradu gde je Bojana Regoje razgovarala sa studentima Fakulteta organizacionih nauka (FON) i predstavila im BRAVE komunikaciju baš kao i njihovim kolegama sa Ekonomskog fakulteta, čime je završena ova društveno odgovorna kampanja.

 

SHOP

U kuhinji sa Majom Volk

By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

Život u disfunkcionalnoj porodici

By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

Promenite svoj anksiozni mozak

By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

Medicina nema odgovore na sva pitanja

By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Zašto sam opraštala, bila naivna i verovala da će se…

You cannot copy content of this page