BG online

Roditeljstvo

Mala knjiga za velike roditelje

Priručnik za vaspitanje dece

Knjiga “Mala knjiga za velike roditelje” je priručnik za vaspitavanje dece, mapa za orijentaciju savremenog roditelja, a osnovno načelo koje je autore vodilo u pisanju, a služi kao glavna poruka roditeljima, jeste zaključak da vaspitavanje nije samo razumevanje i popuštanje, niti samo ograničavanje i kažnjavanje, već kombinacija zahteva, naklonosti i ograničavanja. Odgovori koje knjiga nudi nisu teorijska razglabanja, već jasna i proverena životna iskustva kako da vaspitavate dete da biste dobili ono što želite, kako da nagradite a kako da kaznite dete, da li da kritikujete ili pohvalite, kako da vam dete ne bude ni razmaženo ni suviše poslušno… Ova knjiga može pomoći roditeljima i vaspitačima da pronađu balans u vaspitanju dece.
Pored dr Zorana Milivojevića, psihoterapeuta koji više od decenije radi kao supervizor vaspitačima u različitim slovenačkim institucijama za mlade, knjigu je pisao i tim od pet slovenačkih psihologa i socijalnih pedagoga.

Neki od saveta stručnjaka:

Recite detetu da ga volite

Pohvalite dete kad uradi nešto dobro. Pohvalama ono gradi pozitivan odnos prema sebi.

Smisao kazne je da pomogne detetu da u budućnosti ne ponovi neko ponašanje.

Budite dosledan roditelj.

Nikad ne ignorišite dete.

Mercedes model

U ovom veoma praktičnom i bogato ilustrovanom priručniku predstavljen je i „mercedes model” Z.Milivojevića koji dovodi u međusobni optimalni odnos tri glavne funkcije vaspitnog rada: postavljanje ciljeva, pohvaljivanje i nagrađivanje, kritiku i kaznu. 
U “Maloj knjizi za velike roditelje” saznaćete KAKO DA VASPITAVATE DETE DA BISTE DOBILI ONO ŠTO ŽELITE i kako izgleda MAPA ZA ORIJENTACIJU SAVREMENOG RODITELJA. Ona daje odgovore i na sledeća pitanja:
• Zašto dete neće da radi korisne stvari?
• Zašto dete misli da ga ne volite kada mu nešto ne dozvolite?
• Da li da očekujete, molite ili da zahtevate?
• Kako da ni premalo ni previše ne pohvaljujete dete?
• Da li da pohvalite dete kao osobu ili njegov postupak?
• Kako da nagradite dete?
• Da li da kritikujete dete kao osobu ili njegov postupak?
• Da li je kritika dovoljna?
• Kako kažnjavati?
• Kako da vam dete ne bude ni razmaženo ni suviše poslušno?
Autori poručuju da je vaspitavanje proces koji ima određeni cilj: da dete odraste i bude sposobno za samostalno rešavanje većine životnih problema i autonomno funkcionisanje u društvu.

AUTORI:
Zoran Milivojević je psihoterapeut koji više od decenije radi kao supervizor vaspitačima u različitim slovenačkim institucijama za mlade. Katja Bilban, Vida Kokelj, Miša Kramberger i Tjaša Steiner su diplomirani psiholozi koji rade kao vaspitači, a Borut Kožuh je socijalni pedagog i direktor, svi zaposleni u Domu za mlade Jarše u Ljubljani.

Knjigu “Mala knjiga za velike roditelje” po ceni od 1265 din+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Usporite jer život čeka na vas Svako ko brzo živi,…

  You cannot copy content of this page