BG online

Sajam tehnike
Roditeljstvo

Ljubav se razmenjuje dodirom

MASAŽA DECE

Još od najstarijih spisa o nastanku masaže podvlači se jedan, izuzetno važan aspekt- nastala je onda kada je majka spustila ruku na stomačić svoga deteta i blagim, kružnim pokretima toplim dlanom  opustila napet i bolan stomačić. A tek koliko se piše o dodiru  kao najtananijem načinu neverbalne komunikacije, posebno između roditelja i dece…

Dodir kao put komunikacije

Razna istraživanja donose rezultate koji kažu da deca koja u detinjstvu komuniciraju sa roditeljima intenzivno dodirom, ona koju roditelji blago masiraju, u mladosti- posebno u preiodu adolescencije  imaju manje problema sa socijalizacijom, sigurniji su u sebe, manje su podložni kompleksima i stabilniji su kao ličnosti. Masaža je sastavni deo života deteta. Razlozi za njenu primenu daleko su složeniji i obuhvatniji od masaže odraslih. Dodir kao put komunikacije kroz posebno usmerene i dozirane pokrete masaže obuhvata više, vrlo bitnih spekata.
Prvo i osnovno, roditeljska ljubav koja se razmenjuje sa detetom, kao i apsolutni, nepogrešivi transfer čiste, pozitivne energije. Dete, apsolutno čisto biće, neće se smeškati i opušteno ležati dok se po njemu šetaju nervozne, nesigurne, ljute ruke. Ma kako bilo, izmigoljiće se ili čak uznemireno zaplakati i skupiti.  Sa druge strane, vratiće ceo buket dobrog raspoloženja i osmeha mami i tati.

Preventiva od ravnih tabana

U spoznaji tela, njegovih delova, razvijanja doživljaja telesne celovitosti, masaža ima važnu ulogu. Bilo bi dobro da pored taktilne draži, roditelj, dok masira svoje dete insistira i na audio percepiji, da priča milo, nežno, koji deo dodiruje- npr. gde je najlepši vrat, levo uvo nam se smeška i zove da se igramo sa njim, a desni dlan- lepi dlan moje omiljene šake….  Vrlo je bitno da izgovarajući roditelj ne krivi suglasnike, već da svaku reč izgovara jasno i precizno. Meko i tanano ne znači da treba izvrnuti reči, odstraniti r, dž, č… kasnije to može predstavljati veliki problem kada dete počne sa igrom rečima.
Takođe se tokom masaže inicira i stimulacija vizuelne percepcije. Dete, ma koliko se uvrtalo i uživalo posmatra gde se nalaze ruke, oseća pri tom svaki dodir i memoriše segmente doživljaja.Za masažu dece ne koriste se parfimisana ulja, nikako ne  koristiti aromaterapiju ukoliko se roditelj ne konsultuje sa aromaterapeutom. Idealno za masažu je blago zagrejano susamovo ulje, čisto i potpuno prirodno. Masaža traje par minuta i najbolje je kombinovati je sa kupanjem. Nakon kupanja pred spavanje, deci prija masaža stomačića (uvek u smeru kretanja kazaljke na satu), ali i ruku, sa posebnim zadržavanjem na šakama i prstićima.Usled velike količine energije i trčanja, skakanja, masaža nogu će im prijati. Posebno zadržavanje je na stopalima, na ivicama stopala mogla bi da bude odlična preventiva od ravnih tabana, ali i odlična nega i preventiva cirkulatornog i limfnog sistema. A o punoj duši deteta, treba li još šta reći!

Uvek prema srcu

Masaža leđa će zagrejati i prokrviti mišiće. Uticaće da se mišići podjednako i sa leve strane adaptiraju na svakodnevni rast i izduživanje. Takođe, masaža leđa redovno primenjivana, pripremaće leđa za to da se naviknu na školsku torbu, ranac, ne tako lake knjige. Ali, i na lepo držanje tela.  Ujedno kroz vežbe, masaža bi se mogla nazvati i kao sjajna preventiva kod skolioze, kifoze- ne tako retkih problema svakodnevnice.
Principi primene masaže isti su kao i kod odraslih. Pokreti su blagi i uvek započinju sa poglađivanjem, maženjem, laganim nanošenjem ulja i pripremom kože (masaža podstiče otpornost kože deteta i uopšte jača imunitet). Nakom glađenja, lagane frikcije koje pripremaju mišiće, a onda sledi blago, blago gnječenje mišića. Pokreti lupkanja i seckanja ne primenjuju se kod dece, izuzev kad postoji problem zadršavanja sekreta u bronhijama i problem sa iskašljavanjem, za poznati pokret tapkanja na leđima sve majke znaju.
Masaža se radi prema srcu i kosti se nikada ne pritiskaju.

Peđa Filipović

Sveća za Masažu by Peđa Filipović

RADIONICA SAMOMASAŽE PEĐE FILIPOVIĆA

Na radionici “Samomasaže refleksnih zona na stopalima” koju će 31.maja u Beogradu održati Peđa Filipović, naš čuveni terapeut i učitelj masaža će posvetiti vreme i pažnju samomasaži refleksnih zona na stopalima.
Kako pomoći sebi i bližnjima u otklanjanju zapisa stresova, kako produbiti disanje, otkloniti nervozu, prekanalisati ljutnju i bes, kako i na koji način stimulisati grupe refleksnih zona u svakodnevici punoj stresa…ovo su samo neke od tema kojima će se Peđa Filipović baviti na ovoj radionici.
-Budući da je pred nama leto koje ćemo provoditi u prirodi, pored vode, bosi ili u sandalama i papučama, ova radionica može biti sjajan putokaz ka pronalaženju svoje uvale mira kroz samomasažu. Uz to ću obavezno uključiti i vežbe disanja, ali i par do-in vežbi koje se povezuju sa refleksnim tačkama na stopalima- kaže Peđa Filipović koji će polaznike svoje radionice naučiti i kako mogu da iskombinuju stimulaciju tačaka na stopalima sa samomasažom i istezanjem energetskih meridijana organa, ali i napraviti tu vezu, naći tačke, kako na stopalima, tako i na energetskim meridijanima.
Ova radionica doneće mnogo onima koji se nikad nisu bavili tehnikama masaža, ali je i od velike koristi terapeutima kao fantastičan putokaz za kreiranje holističkih pristupa u tretmanima i ritualima.

Rad u maloj grupi.
Informacije i rezervacije: [email protected]
tel.066060820

Peđa Filipović je prvi srpski Wellnes Ambasador, najpoznatiji učitelj masaže na Balkanu, kreator brojnih masaža, kao i selfness koncepta „Spoznaj samoga sebe“. U svom radu koristi tibetanske posude, vulkansko kamenje, školjke, aromaterapeutske sveće, istočnjačke drevne veštine ali i zapadnjačke koncepte balansiranja uma, duše i tela. Peđa svoje učenike masaže u Wellness akademiji Peđa Filipović, ali i klijente vodi na nestvarno putovanje duše koje isceljuje, opušta i ispunjava pozitivnom energijom.

Tekstovi Peđe Filipovića:
Moć zagrljaja, lekovitost suza, snaga osmeha i najlepši poklon koji možemo pružiti sebi
Najmlađi klijent na stolu za masažu Peđe Filipovića i Kraljevih Čardaka
Regeneracija, relaksacija, mentalna, fizička i duhovna harmonizacija
Moć pelina i lek za 3000 bolesti
Odmorite umorne oči
Porodica se gradi od trenutka kad se dete začne
Dodir ljubavi za mamu i bebu
Savremeni wellness koncept SELFNESS
Lice je naša lična karta
Stres ostavlja zapise na duši, telu i muti nam misli
Vežbe za buđenje ličnih potencijala
Zaplovite pučinom svog mira, svesni da tako investirate u svoje zdravlje
Oči u oči sa sobom i prošlošću
Detinjstvo kao roditelj duše
Treptaj duše i koraci ka sebi

Intervju sa Peđom Filipovićem:

Put u središte duše (terapeut Peđa Filipović)

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
O ČEMU BRINEMO, ŠTA KONSTRUIŠEMO I ČIME SEBE SABOTIRAMO? Radeći…