BG online

Roditeljstvo

Ljubav se razmenjuje dodirom

MASAŽA DECE

Još od najstarijih spisa o nastanku masaže podvlači se jedan, izuzetno važan aspekt- nastala je onda kada je majka spustila ruku na stomačić svoga deteta i blagim, kružnim pokretima toplim dlanom  opustila napet i bolan stomačić. A tek koliko se piše o dodiru  kao najtananijem načinu neverbalne komunikacije, posebno između roditelja i dece…

Dodir kao put komunikacije

Razna istraživanja donose rezultate koji kažu da deca koja u detinjstvu komuniciraju sa roditeljima intenzivno dodirom, ona koju roditelji blago masiraju, u mladosti- posebno u preiodu adolescencije  imaju manje problema sa socijalizacijom, sigurniji su u sebe, manje su podložni kompleksima i stabilniji su kao ličnosti. Masaža je sastavni deo života deteta. Razlozi za njenu primenu daleko su složeniji i obuhvatniji od masaže odraslih. Dodir kao put komunikacije kroz posebno usmerene i dozirane pokrete masaže obuhvata više, vrlo bitnih spekata.
Prvo i osnovno, roditeljska ljubav koja se razmenjuje sa detetom, kao i apsolutni, nepogrešivi transfer čiste, pozitivne energije. Dete, apsolutno čisto biće, neće se smeškati i opušteno ležati dok se po njemu šetaju nervozne, nesigurne, ljute ruke. Ma kako bilo, izmigoljiće se ili čak uznemireno zaplakati i skupiti.  Sa druge strane, vratiće ceo buket dobrog raspoloženja i osmeha mami i tati.

Preventiva od ravnih tabana

U spoznaji tela, njegovih delova, razvijanja doživljaja telesne celovitosti, masaža ima važnu ulogu. Bilo bi dobro da pored taktilne draži, roditelj, dok masira svoje dete insistira i na audio percepiji, da priča milo, nežno, koji deo dodiruje- npr. gde je najlepši vrat, levo uvo nam se smeška i zove da se igramo sa njim, a desni dlan- lepi dlan moje omiljene šake….  Vrlo je bitno da izgovarajući roditelj ne krivi suglasnike, već da svaku reč izgovara jasno i precizno. Meko i tanano ne znači da treba izvrnuti reči, odstraniti r, dž, č… kasnije to može predstavljati veliki problem kada dete počne sa igrom rečima.
Takođe se tokom masaže inicira i stimulacija vizuelne percepcije. Dete, ma koliko se uvrtalo i uživalo posmatra gde se nalaze ruke, oseća pri tom svaki dodir i memoriše segmente doživljaja.Za masažu dece ne koriste se parfimisana ulja, nikako ne  koristiti aromaterapiju ukoliko se roditelj ne konsultuje sa aromaterapeutom. Idealno za masažu je blago zagrejano susamovo ulje, čisto i potpuno prirodno. Masaža traje par minuta i najbolje je kombinovati je sa kupanjem. Nakon kupanja pred spavanje, deci prija masaža stomačića (uvek u smeru kretanja kazaljke na satu), ali i ruku, sa posebnim zadržavanjem na šakama i prstićima.Usled velike količine energije i trčanja, skakanja, masaža nogu će im prijati. Posebno zadržavanje je na stopalima, na ivicama stopala mogla bi da bude odlična preventiva od ravnih tabana, ali i odlična nega i preventiva cirkulatornog i limfnog sistema. A o punoj duši deteta, treba li još šta reći!

Uvek prema srcu

Masaža leđa će zagrejati i prokrviti mišiće. Uticaće da se mišići podjednako i sa leve strane adaptiraju na svakodnevni rast i izduživanje. Takođe, masaža leđa redovno primenjivana, pripremaće leđa za to da se naviknu na školsku torbu, ranac, ne tako lake knjige. Ali, i na lepo držanje tela.  Ujedno kroz vežbe, masaža bi se mogla nazvati i kao sjajna preventiva kod skolioze, kifoze- ne tako retkih problema svakodnevnice.
Principi primene masaže isti su kao i kod odraslih. Pokreti su blagi i uvek započinju sa poglađivanjem, maženjem, laganim nanošenjem ulja i pripremom kože (masaža podstiče otpornost kože deteta i uopšte jača imunitet). Nakom glađenja, lagane frikcije koje pripremaju mišiće, a onda sledi blago, blago gnječenje mišića. Pokreti lupkanja i seckanja ne primenjuju se kod dece, izuzev kad postoji problem zadršavanja sekreta u bronhijama i problem sa iskašljavanjem, za poznati pokret tapkanja na leđima sve majke znaju.
Masaža se radi prema srcu i kosti se nikada ne pritiskaju.

Peđa Filipović

Sveća za Masažu by Peđa Filipović

RADIONICA SAMOMASAŽE TENISKIM LOPTICAMA

Radionicu samomasaže teniskim lopticama Peđa Filipović će održati 5. jula od 19h do 21h u Beogradu.
Rad u maloj grupi. Obavezne prijave i rezervacije mesta. Kontakt tel 066060820 i mail: pedjafilipovicradionica@gmail.com

Peđa Filipović je prvi srpski Wellnes Ambasador, najpoznatiji učitelj masaže na Balkanu, kreator brojnih masaža, kao i selfness koncepta „Spoznaj samoga sebe“. U svom radu koristi tibetanske posude, vulkansko kamenje, školjke, aromaterapeutske sveće, istočnjačke drevne veštine ali i zapadnjačke koncepte balansiranja uma, duše i tela. Peđa svoje učenike masaže u Wellness akademiji Peđa Filipović, ali i klijente vodi na nestvarno putovanje duše koje isceljuje, opušta i ispunjava pozitivnom energijom.

Tekstovi Peđe Filipovića:
Moć zagrljaja, lekovitost suza, snaga osmeha i najlepši poklon koji možemo pružiti sebi
Najmlađi klijent na stolu za masažu Peđe Filipovića i Kraljevih Čardaka
Regeneracija, relaksacija, mentalna, fizička i duhovna harmonizacija
Moć pelina i lek za 3000 bolesti
Odmorite umorne oči
Porodica se gradi od trenutka kad se dete začne
Dodir ljubavi za mamu i bebu
Savremeni wellness koncept SELFNESS
Lice je naša lična karta
Stres ostavlja zapise na duši, telu i muti nam misli
Vežbe za buđenje ličnih potencijala
Zaplovite pučinom svog mira, svesni da tako investirate u svoje zdravlje
Oči u oči sa sobom i prošlošću
Detinjstvo kao roditelj duše
Treptaj duše i koraci ka sebi

Intervju sa Peđom Filipovićem:

Put u središte duše (terapeut Peđa Filipović)

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
O ČEMU BRINEMO, ŠTA KONSTRUIŠEMO I ČIME SEBE SABOTIRAMO? Radeći…