BG online

Roditeljstvo

Deca od 3. do 9. godine najteže podnose razvod

Samohrano roditeljstvo u „novom užurbanom vremenu“ prerasta polako u hroničan problem sa kojim se suočava sve više roditelja, a na žalost, sve više i dece. Razvod kao takav predstavlja drugi najstresniji događaj u životu čoveka (odmah posle smrti bliske osobe). I roditelji i deca prolaze kroz burnu emocionalnu krizu, a užurbanost vremena još više doprinosi povećanju potrebe tih roditelja i dece za psihološkom podrškom i pomoći od strane bliskih osoba, pa i okoline. Vesna Premić, dipl.psiholog-master, autor je i inicijator projekta “Besplatnog savetovališta za decu i psihološke podrške jednoroditeljskim porodicama” napominje da prema nekim istraživanjima na prilagođavanje deteta u situaciji razvoda veliku uticaj imaju: osobine deteta, pol deteta, starost deteta, podrška okruženja kao i osobine roditelja (kapacitet da se nosi sa problemima, da sam obavlja roditeljske dužnosti…).

Sa decom treba biti iskren

Kad je reč o uzrastu, u današnje vreme, uglavnom je prihvaćeno shvatanje da razvod deluje jednako negativno na decu bez obzira na uzrast.

-Ako bismo izdvajali najosetljiviji uzrasni period, mogli bismo reći da su to deca od 3. do 9. godine. Deca navedene uzrasne dobi generalno teže doživljavaju razvod, češće optužuju sebe za razvod svojih roditelja i manje su otporna na krizne situacije tj. zahtevaju više psihološke podrške od ostalih uzrasnih kategorija- kaže Vesna Premić. – Deca starijih uzrasnih dobi imaju već svoje viđenje odnosa među roditeljima, pa za njih razvod često nije veliko iznenađenje. U svakom slučaju, sa decom treba uvek govoriti otvoreno o razvodu bez obzira na starost deteta jer samo tako će se razviti iskrena komunikacija između roditelja i deteta što će doprineti lakšoj i bržoj adaptaciji obe strane (i roditelja i deteta) na situaciju razvoda, a što nas opet vraća na odgovor na prvo pitanje. Podrška okoline je veoma značajan faktor u osnaživanju samohranih roditelja i njihove dece. Treba edukovati okolinu i stanovništvo o značajnosti svakog pojedinca u osnaživanju marginalizovanih grupa. S tim u vezi pozvala bih samohrane rodtelje da posećuju našu FB stranicu: https://www.facebook.com/savetovalisterazvedeni/ u okviru koje mogu videti naše aktuelnosti ali i postaviti našim psiholozima pitanja u vezi sa njihovom aktuelnom problematikom.

Branka Gajić

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
MASAŽA DECE Još od najstarijih spisa o nastanku masaže podvlači…

You cannot copy content of this page