BG online

Beogradski sajam turizma
Lični razvoj

Lakše je uspeti nego propasti

U svakom od nas živi pobednik

Da li ste svoju porodicu stavili na prvo mesto (ona je osnovna veza koja u vama stvara harmoniju i podstiče razvoj), poštujete li svoje i tuđe vreme (kad to uradite osetićete da vladate svojim životom i da ste slobodni), imate li naviku da svako veče pred spavanje organizujte svoj budući dan, zapišete koji je to najvažniji zadatak koji koji vas čeka i koje aktivnosti treba da preduzmete da biste ga obavili (počnite od najvažnijih, a zavrsite sa najmanje bitnim, naučite da razlikujete važno od hitnog)? Ovo su neki od preduslova da biste vodili život uspešnog čoveka, a navodi ih u svojoj knjizi “Lakše je uspeti nego propasti” dr Ivan Kos.

Strah kao kamen spoticanja

Ovaj ugledni psiholog i psihoterapeut, osnivač teorije straha, čije su psihoterapijske metode poznate širom sveta kaže da je u osnovi svakog uspeha pravilno postupanje sa strahom. Njegovo uverenje je da je prekomeran strah jedan od najvećih kamena spoticanja u razvoju ljudskih potencijala, a moto dr Ivana Kosa je da moramo uraditi ono čega se najviše plašimo sa spremnošću da se suočimo sa ličnim strahovima i suprotstavimo im se čime ćemo osloboditi moć svoje kreativnosti i uspeha.

Osobine uspešnog čoveka

Najvažnija osobina uspešnog čoveka je njegovo verovanje, čvrsto verovanje. On veruje u život, u dobro, u novo, u staro, u ono što je bilo, što jeste i što će biti. Uspešan čovek daje celog sebe u odnosima u koje stupa, u svojim prijateljstvima, poslovima. Nema vremena za povlačenje- kaže dr Kos u ovoj knjizi i napominje da u svakom od nas živi pobednik i da je potrebno da samo skiciramo svoje staze, pogledamo u sebe, a da je samo u našim rukama odluka hoćemo li biti ono što želimo.

Propadanje kao težak posao

Ista energija je potrebna i za napredovanje i za nazadovanje- ohrabruje dr Kos u svojoj knjizi “Lakše je uspeti nego propasti”:
“Izbor smera je naš. Propadanje i stagniranje je naporan i težak posao. U takvom se stanju lakše razboljevamo, padamo u depresiju, postajemo podložni stresu i nezadovoljstvu. Gde god da idemo mi nosimo teret sopstvenog bola i kajanja. Težak je to prtljag uz koji nazadujemo. Uspeti znači napredovati i kretati se, dok propasti znači skrivati sebe , pretvarati se i ne poštovati sebe. Propadajući stalno nosimo sa sobom teret svojih boli, prošlih kajanja, nedovršenih poslova. Dok propadamo ovaj teret postaje sve teži, a kad postanemo uspešni skidamo ga sa svojih umornih ramena i idemo napred. Osećamo se laganim, srećnim i ispunjeni radošću. Vaš je izbor kojim putem želite da idete”.

B. Gajić

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Uspešni na poslu, usamljeni kod kuće... "...Predrasuda je da emocijama…