BG online

Hrana & Recepti

Kuglof specijal

Kuglof je najstariji modelirani kolač. Nemci, Francuzi, Italijani, Austrijanci- svi oni tvrde da je kuglof njihov izum tako da njegovo poreklo nikad nije pouzdano utvrđeno. Kuglof se služio na dvorovima širom Evrope i samo izuzetno bogata i privilegovana manjina je mogla sebi da ga priušti sve do početka 20. veka.
BGonline vam predstavlja recept za kuglov Beograđanke Bojane Jović Dragojević koja kroz osmeh napominje da ga njeni prijatelji , oduševljeni ukusom ovog kolača pripremnjenom na njen način zovu još i „orgazmični kuglof“. kuglof
Sastojci:
4 jajeta
časa jogurta
1.5 čaša šećera
2.5 čaše brašna
1 prašak za pecivo
100 ml ulja
2 pomorandže
2 vanil šećera
2 kašike kakao-a
1 kašika kafe
1 kašika cimeta
2 kašike džema od kajsija za testo
džem od kajsija za premaz
slatko od višanja
nekoliko komada očišćenih višanja
kokos i prezla za posipanje po potrebi
Priprema:
Belanca umutiti sa šećerom i vanil šećerom, dodavati jedno po jedno žumance, jogurt, ulje, rendanu koru od 2 pomorandže. Polako umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve lepo sjediniti. Podmazanu modlu za kuglof posuti prezlama, sipati 1/3 smese pa na nju nabacati nekoliko višanja. U preostalu smesu dodati kafu, cimet, kakao, dve kašike džema od kajsija i sipati preko bele smese. Ubaciti još koju višnju i staviti u hladnu rernu. Podesiti rernu na 220 stepeni i peci oko 50 minuta. Prohlađeni kuglof izvrnuti na tacnu za posluživanje. Donju polovinu premazati džemom od kajsija, a gornju preliti slatkim od višanja. Sačekati da se ohladi i upije nadeve, a zatim poslužiti.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Riblji paprikaš je specijalitet restorana „Konoba kod Goce i Renata“…

You cannot copy content of this page