fbpx

BG online

Vesti

Kako se pravilno proslavlja slava?

Knjiga „Koju slavu slaviš“ Momčila Petrovića je detaljan je vodič o ispravnom slavljenju slava i praznovanju velikih crkvenih praznika u kojoj se nalaze i žitija svetaca. Pregledna i sveobuhvatna, ilustrovana freskama iz manastira Dečani, ova knjiga sistematizuje građu o srpskim slavama. Ovaj pouzdan vodič kroz istoriju hrišćanstva na popularan način opisuje dramatična zbivanja koja su pratila rađanje hrišćanstva i spada u ona dela koja doprinose opštem obrazovanju čitaoca bez obzira na njegova verska ubeđenja.
„Crkvenim’ temama prosečni čitaoci iz neupućenosti pristupaju sa strahopoštovanjem, a mora se priznati i da arhaičan jezik ne doprinosi njihovoj popularnosti. To je velika šteta i takvi čitaoci su na velikom gubitku, jer je istorija nastanka hrišćanstva uzbudljva i slikovita kao što su najpoznatiji epovi. Priče o podvizima svetitelja koje hrišćani slave stoje rame uz rame sa daleko poznatijim legendama o antičkim herojima i knjiga ’Koju slavu slaviš’ sada ih čini pristupačnim širokom čitalačkom krugu“ istakao je autor Momčilo Petrović.
U 12 poglavlja ove knjige raspoređene su i objašnjene mnoge pojedinosti o kojima znamo malo ili nedovoljno. U prvom delu su na popularan način opisani poreklo običaja, simbolika slave, njen značaj, pravila proslavljanja koja je propisala Srpska pravoslavna crkva, kao i najčešće greške koje se pritom prave.
Drugi deo knjige objašnjava poreklo velikih pravoslavnih praznika i na zanimljiv način predstavlja žitija svetaca koji se u Srbiji poštuju i praznuju.
Na kraju knjige dat je detaljan i potpun spisak svih Srba koji su proglašeni za svetitelje, kao i njihova žitija, od najranijih vremena do današnjih dana.
Koliko je sela, toliko је i običaja u slavljenju slava, ali zaboravlja se da je Srpska pravoslavna crkva u nekoliko navrata donosila i dopunjavala pravila i izdavala uputstva o ispravnom slavljenјu slave. Knjiga „Koju slavu slaviš“ podseća na pravila i ukazuje na greške u praktikovanju ovog obreda. Knjiga nudi i nedvosmislen odgovor na pitanje da li se slava može slaviti u restoranu, objašnjava da li sinovi, ako imaju porodice, treba da slave u svojim domovima ili da odlaze na slavu kod oca…
Zanimljiv je i možda manje poznat podatak da je srpska porodična slava kao kulturno dobro upisan u Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska 2014. godine.

Knjigu „Koju slavu slaviš“ Momčila Petrovića po ceni od 999 din+troškovi dostave možete poručiti putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Tradicionalna manifestacija Noć knjige, 23. po redu, održaće se od…
  error: