BG online

ZDRAVLJE

Ima li razloga za zabrinutost zbog zračenja? (Direktorat za radijacionu i nuklearnu stabilnost i bezbednost Srbije)

Povodom učestalih upita građana i medija i tendencioznog širenja neproverenih informacija na društvenim mrežama i putem drugih sredstava komunikacije među građanima Srbije, Slađan Velinov direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije je izjavio da nema razloga za zabrinutost građana.

Slađan Velinov

„U protekla 24 sata, prema podacima sa mernih stanica sistema za rano upozoravanje Republike Srbije na nuklearni ili radiološki akcident, Evropske mreže za razmenu radioloških podataka (EURDEP) i portala za razmenu informacija o nuklearnim događajima Međunarodne agencije za atomsku energiju, nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji naše zemlјe kao ni na teritoriji Evrope. Sve do sada izmerene vrednosti jačine doze gama zračenja u Republici Srbiji u skladu su sa varijacijama prirodnog zračenja, i odgovaraju lokaciji mernog instrumenta i očekivanim sezonskim fluktuacijama. Prosečne vrednosti jačine ambijentalne ekvivalentne doze gama zračenja za Srbiju kreću se u intervalu od 0,10 do 0,15 µSv/h.Prema podacima ukrajinskog nuklearnog regulatornog tela od 27. februara, u Kijevu je pogođeno skladište radioaktivnog otpada kijevskog ogranka državnog specijalizovanog preduzeća „Radon“. Kasnije u toku dana pregledom je ustanovlјeno da nema vidlјivih oštećenja skladišta i da nije došlo do ispuštanja radioaktivnih materija u životnu sredinu. Automatski sistem za monitoring radioaktivnosti u ovom preduzeću je ponovo u funkciji“ izjavio je Velinov.
Od početka krizne situacije na Istoku Evrope Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije je u skladu sa svojim nadležnostima povećao stepen pripravnosti i kontinuirano vrši pojačane aktivnosti na praćenju nivoa radioaktivnosti u vazduhu na teritoriji Republike Srbije, navodi se u saopštenju Direktorata koji će od 28.2. svakodnevno nakon 12 časova na zvaničnom sajtu Direktorata objavlјivati jedine relevantne informacije vezane za nivoe doze gama zračenja na teritoriji Srbije i Evrope. Ukoliko dođe do bitnih promena nivoa radioaktivnosti u vazduhu u odnosu na očekivane vrednosti građani se biti odmah obavešteni.

SHOP

Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

By BGonline / 29/06/2024 / 0 Comments

Spasavanje od manipulatora u svakodnevnom životu

By BGonline / 01/07/2024 / 0 Comments

Lov na narcise i greške na tom putu

By BGonline / 24/06/2024 / 0 Comments

Zen bašta

By BGonline / 15/06/2024 / 0 Comments

Emocionalno nezreli odrasli ljudi (psih. Danijela Ostojić)

By BGonline / 11/07/2024 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
U svom romanu „Đavo i gospođica Prim“ Paulo Koeljo prikazuje…

You cannot copy content of this page