BG online

Psihološka prva pomoć

Dugotrajno potiskivanje se plaća neurotičnim simptomima- strahom, depresijom, hipohondrijom…

„Porodična situacija modernog čoveka vrlo je složena- dvoje ljudi povezanih brakom treba u toku života da usklade na najbolji mogući način svoje emocionalne i seksualne potrebe, da se ekonomski zaštite i obezbede, da osiguraju sebi mesto u društvu zadovoljavajući svoju nagonsku potrebu za važenjem i značenjem, da se prilagode postojećem društvenom poretku na nekonformistički način i najzad, kao najteže, da steknu potomstvo koje neće biti upadljivo, neurotično ili psihotično, već naprotiv, koje će stavom i ponašanjem roditelja biti podstaknuto na individualni i još bolje, na kreativno individualni razvoj.

Vladeta Jerotić

Očigledno je da je za ostvarivanje ovakvog cilja potrebna prisutnost znatnog stepena zrelosti bračnog para koja je opet uslovljena razvojem u njihovim vlastitim porodicama…“- zaključuje čuveni psihijatar i akademik Vladeta Jerotić u knjizi „Neurotične pojave našeg vremena“.

Neurotični odnosi muškarca i žene

Vladeta Jerotić je isticao da je detinjstvo, naročito rano detinjstvo, snažan i teško izbrisiv pečat koji nas prati čitavog života. U knjizi „Neurotične pojave našeg vremena“ između ostalog je opisao neurotične odnose muškarca i žene konstatujući da je „ono što spasava i najneurotičnije odnose partnera protočna snaga menjanja koja se opire inertnoj prirodi „prinude ponavljanja“ i koja posle bezbroj neuspelih pokušaja da se na izazov ne odgovori uvek istom greškom, ipak pronađe, u jednom prosvetljenom trenutku otkrivanja novog izlaz iz začaranog kruga istog“.

Šta sa nezrelim partnerom?

„Ne smemo biti suviše strogi niti pesimistični, čak ni prema onim brojnim nezrelim i nespremnim partnerima koji svoju potrebu za ljubavnim jedinstvom pretvaraju u roditeljsku potrebu međusobne pomoći. Svako od nas ima potrebu da bude katkad nežan i razmažen, da se pasivno i regresivnmo prepusti nežnosti i brizi drugog, da se u stanju zavisnosti identifikuje s njim. I svaki se u isto vreme plaši ove zavisnosti da ne bi u njoj izgubio svoj ljudski ponos, svoju potrebu za nezavisnošću i samostalniošću“- piše Jerotić u knjizi „Neutorične pojave našeg vremena“.

Nema braka bez kriza

Brak nije stanje nego proces. Nema braka bez kriza. Tek moramo pokazati pravu meru razumevanja, a to je moguće samo onda ako je priznata individualnost drugom partneru- jedna je od poruka Vladete Jerotića.
„Ukoliko je dakle čovek više individualizovan i svestan svoje slobode ličnosti, utoliko će više individualiteta i slobode dopustiti svom partneru. Sa radošću će ovo dopustiti. Silna težnja dvoje koji se vole da se stope i postaju jedno ne može biti simbiotićka zajednica majka-dete, već zajednica dve pune individue koje zajedno čine nešto treće…“

Kuda vodi potiskivanje svojih potreba i emocija?

Svako dugotrajno potiskivanje plaća se neurotičnim simptomima, pa tako posle dužeg perioda neprijatne napetosti žena u seksualnim odnosima može postati sve frigidnija, a muž sve manje potentan, a javljaju se i manifestni neurotični simptomi poput straha, prinude, depresije, hipohondrije… I jedan i drugi partner obuzeti su nesvesnim i polusvesnim fantazijamna koje se odnose na prevlast i vladanje u porodici. (oboje fantaziraju na sličan način: moram da ovladam partnerom i da mu pokažem svoju moć da ne bih od njega bio ovladan ili moram učiniti drugog zavisnim da ne bih sam od njega postao zavisan- objašnjava Jerotić u knjizi „Neurotične pojave našeg vremena“.

Koreni ponašanja iz detinjstva

U ovakvim odnosima ljubomora je po mišljenju Vladete Jerotića stalno prisutna. On kaže i da nije teško u ovim odnosima bračnih drugova prepoznati ponavljanje sličnih odnosa identifikacije i protividentifikacije istopolnog ili razlilčitopolnog roditelja u sopstvenom detinjstvu. „U svakom partneru se ponovo preživljava edipalni partner iz detinjstva“.
Patologija duha vremena, porodične neuroze, neuroze bračnih parova, seksualne neuroze, o neophodnosti trećeg u braku, ogled o stidu, neuroze organa i psihosomatskih bolesti, rak i psiha, neuroze usled odvajanja, ambivalencija, 7 smrtnih grehova u svetlosti savremene dubinske psihologije, gordost, srebroljublje, blud, zavist, neumerenost u jelu i piću, alkoholozam, tabletomanija, narkomanija, gnev, očajanje neke su od tema o kojima piše Vladeta Jerotić u knjizi „Neurotične pojave našeg vremena“.

Knjigu „Neurotične pojave našeg vremena“ po ceni od 1200 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   Knjigu „120 pitanja 120 odgovora“ po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave (250 din.) možete poručite telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:    

    

   Knjige Vladete Jerotića “Uzgredna razmišljanja” po ceni od 1000 dinara + troškovi dostave, “120 pitanja i 120 odgovora” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave,  “Mudri kao zmije bezazleni kao golubovi” po ceni od 1300 dinara + troškovi dostave, “Samo dela ljubavi ostaju” po ceni od 1300 dinara + troškovi dostave, “Psihološko i religiozno biće čoveka” po ceni od 1300 dinara + troškovi dostave i “Neuroza kao izazov” po ceni od 1250 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
     

    Kriza identiteta u adolescenciji

     

    SHOP

    Život sa strahom od gubitka kontrole i razuma (dr Irena Đorđević)

    By BGonline / 09/09/2023 / 0 Comments

    Vodič za upotrebu soka od celera

    By BGonline / 07/09/2023 / 0 Comments

    Detoks tela, uma i emocija

    By BGonline / 10/09/2023 / 0 Comments

    Život u disfunkcionalnoj porodici

    By BGonline / 04/09/2023 / 0 Comments

    Emocionalni razvod (u braku, a sami)

    By BGonline / 10/09/2023 / 0 Comments
    © by BGonline. All rights reserved

    Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

    Ostavite komentar

    Komentar

    Please Login to Comment.

    To Top
    PROČITAJTE I OVO:
    Strah od toga da budemo svi isti U Kolarčevoj zadužbini…

    You cannot copy content of this page