fbpx

BG online

Intervjui

Umemo li da volimo?

DOBRO I ZLO TRČE ZAJEDNO (Vladeta Jerotić)

O čoveku u vremenu krize, samokažnjavanju, krivici, pogledima  savremenog čoveka i večitoj borbi dobra i zla govori knjiga dr Vladete Jerotića “Dobro i zlo trče zajedno” gde cenjeni akademik napominje da su danas odnosi muskarca i žene najsloženiji, najnejasniji i protivurečni.
„Muškarac i žena u drugom polu traže dopunjavanje da bi se i jedan i drugi pol približili celini kojoj svi težimo“, kaže u knjizi “Dobro i zlo trče zajedno” dr Jerotić.

Učenje ljubavi

Šta ili od čega zavisi da li je čovek sposoban da voli je jedno od najčešćih pitanja na koje ljudi uvek imaju isti odgovor: volim onoliko koliko sam voljen.
„Međutim, da li smo i koliko bili voljeni od strane roditelja  naročito u ranom detinjstvu ako su roditelji ili samo jedan rodtelj bili pristuni, od toga će zavisiti i naša sposobnost da volimo sebe i druge- podseća u knjizi Jerotić i dodaje da jačina ljubavi ne može da se odredi nikakvim testovima, pa se zato pitanju rane ljubavi pridružuje drugo pitanje: da li se ljubav može učiti tokom života, čak i ako je nije bilo u detinjstvu? Odgovor je da čovek tokom života može da nauči da voli“- piše Vladeta Jerotić u knizi “Dobro i zlo trče zajedno”.

„Moć i nemoć u čoveku žive kao sijamski blizanci.  Celog života se rastavljaju i sastavljaju i samo od čoveka zavisi da li će otkloniti trag borbe moći i nemoći.“

Bolna nemoć

Opisao je Jerotić u ovoj knjizi i lično iskustvo bolne nemoći kada je po prvi put usled ozbiljne bolest u 91. godii bio u bolnici.
„Prvi put sam tada u Kliničkom centru osetio apsolutnu nemoć. Pripadao sam drugima, ne više sebi. Ostala je slutnja zašto je tako. Moja povremeno potpuna nemoć u bonici me je naučila da steknem veće poverenje u ljude koji me leče.“
Akademik prof.dr Vladeta Jerotić (1924. -2018.) je završio gimnaziju i Medicinski fakultet. Specijalizirao je neuropsihijatriju, a u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj psihoterapiju. Radio je kao šef psihoterapeutskog odeljenja bolnice „Dr Dragiša Mišović“, a od 1985. kao profesor po pozivu je predavao Pastirsku psihologiju i medicinu na Teološkom fakultetu u Beogradu. 

Foto: youtube printscreen

Knjigu Vladete Jerotića „Dobro i zlo trče zajedno“ možete poručiti na ovom linku: DOBRO I ZLO TRČE ZAJEDNO

Knjigu Vladete Jerotića „O krivici i žrtvovanju“ možete poručiti na ovom linku: O KRIVICI I ŽRTVOVANJU

Knjiga “Agape, antologija 5” Aleksandra Gajšeka sadrži 12 odabranih razgovora sa akademikom prof. Vladetom Jerotićem. U ovoj knjizi naći ćete i odgovore na pitanja kako da upoznamo sebe, koje su najveće prepreke na putu samospoznaje, kako uživati u veličanstvenom osećaju da je život tajna i zašto je velika životna istina da samo dela ljubavi ostaju. Knjigu AGAPE, antologija 5 po ceni od 1200 din+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  Agape antologija 1 – Aleksandar Gajšek

   

   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  „Potrebno je da čovek shvati da način na koji danas…
  error: