BG online

Roditeljstvo

Detinjstvo u online svetu

Samo 6% dece ne koristi telefon i tablet računar

Deca u sve ranijem uzrastu počinju da koriste internet, a roditelji nemaju dovoljno znanja i veština da ih zaštite od mogućih zloupotreba, pokazalo je istraživanje nastalo u okviru projekta „Bezbedan internet za celu porodicu’’ koji sprovodi UNICEF u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku kompanije Telenor. Korišćenje digitalnih uređaja predstavlja jedan od posebnih izazova za roditelje i za postavljanje granica u okviru vaspitanja dece. Internet je deci na raspolaganje stavio veće mogućnosti za obrazovanje i zabavu, ali je, s druge strane, povećao potencijalne rizike izlaganja sadržajima neprimerenim njihovom uzrastu, digitalnom nasilju i raznim vrstama zloupotrebe dece.

Ključni nalazi istraživanja:
• Većina dece se sa digitalnim uređajima susreće u uzrastu od četiri godine: deca mlađeg osnovnoškolskog uzrasta počinju da ih koriste sa oko pet godina, a mlađi od pet već u trećoj godini života.
• Svako četvrto dete u predškolskom uzrastu i više od polovine dece u školskom uzrastu već poseduje jedan digitalni uređaj.
• Najčešće korišćen digitalni uređaj među decom predškolskog i mlađeg školskog uzrasta je „pametni telefon”, a potom tablet računari. 70% dece telefon koristi samostalno, 24% uz nečiju pomoć, dok samo 6% dece ne koristi ovaj uređaj.
• Pokušaj da ograniče detetu vreme provedeno na internetu izazvao je sukob sa decom kod dve trećine roditelja, dok se jedna trećina njih sukobila sa decom zbog ograničavanja dostupnog sadržaja na internetu.
• Trećina ispitanih roditelja nije dovoljno upoznata sa digitalnim uređajima kako bi umeli da blokiraju sadržaje koji se promotivno nude tokom korišćenja interneta ili spreče svoju decu da ostavljaju „aktivne digitalne tragove na internetu“.
• Dve trećine učitelja (68%) retko pomaže učenicima pri korišćenju interneta, a više od polovine skoro nikada ne podučava decu kako da reaguju ukoliko ih uznemiri neki sadržaj na internetu ili dožive digitalno nasilje.
-UNICEF je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenuo ovaj projekat kako bismo pomogli da se obezbedi sigurno i stimulativno okruženje koje treba da doprinese smanjenju izloženosti najmlađih onlajn rizicima. Konkretni ciljevi projekta su obuka učitelja i vaspitača za podizanje svesti i znanja roditelja i dece o rizicima i bezbednom korišćenju interneta, kao i osnaživanje roditelja i dece uzrasta između četiri i osam godina za bezbedno korišćenje interneta- izjavila je Tanja Ranković, rukovodilac programa obrazovanja u UNICEF-u.

Pomozite vašem detetu da se snađe u online svetu i nadje svoju meru u korišćenju virtuelnih sadržaja ali i naučite kako da se postavite prema ovom problemu uz knjigu “Internet generacija”.

Knjigu „Internet generacija“ (Džin Tvengi) po ceni od 1870 din+troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Svet je spreman za početak Svetskog prvenstva u fudbalu, a…

  You cannot copy content of this page