BG online

Roditeljstvo

Dete ne treba da bude životni projekat roditelja (dečiji psihijatar dr. Bojanin)

Šta dodirujemo u detetu svojim rečima i ponašanjem?

„Deca su uvek mudra i uvek nešto znaju o nama što mi i ne slutimo. I pored toga, ona nas ipak unapred vole“.

“Valja saslušati svakog ko ti nije dosadan, a želi da ti savetom pomogne, ali ničiji savet ili stav nemojte prihvatiti samo zato što ga slušate od nekog stručnog autoriteta ili od nekog mudrog čoveka. Prihvatite samo onaj savet i onu mudrost koja se vama čini istinita, koja kao da govori vaše misli i kao da tumači vašu dobrotu koja je ugrožena tom nekom nepravdom, tom bolešću ili tim bolom. Kad vam se učini kao da je, na primer, taj pisac romana koji čitate ili taj vas sagovornik „pokrao“ vaše misli i ako ih tu prvi put prepoznajete u drugima, onda je to pravi pisac ili pravi stav koji obasjava baš vaš put u tmini u kojoj ste se našli“.-ovim rečima se čuveni psihijatar prof. dr Svetomir Bojanin obraća čitaocima njegove knjige „Prijateljski razgovori dečijeg psihijatra (sa roditeljima i vaspitačima)“.
Profesor dr. Svetomir Bojanin je tokom svoje višedecenijske karijere vodio brojne razgovore sa roditeljima dece i adolescenata, kao i sa mladim svetom na svom radnom mestu lekara-psihijatra na dečijem odeljenju Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu. Svoje znanje približio je i drugima knjigom „Prijateljski razgovori dečijeg psihijatra“ ističući da je najbolji pomagač u naporima lekara da pomogne onome kome je pomoć potrebna, iznad svega njegovo poverenje i njegova čestitost.

Kako deca vole?

Dr. Bojanin u knjizi napominje da je veoma važno da „ako kao ljudi želimo dobro našoj deci bilo u kom svojstvu, ne smemo uvek da mislimo o njima kao o sopstvenim životnim projektima i ne smemo uvek polaziti od svojih lepih želja Ili zloslutnih strepnji, nego moramo uvek da mislimo o načinu na koji su ona dorasla da misle o svetu i sebi u njemu, čemu se raduju, od čega strepe…“
-Moramo se udubiti u to šta to njihovo dodirujemo u njihovom biću našim ponašanjima i našim rečima, čineći da se u njima budi ono što žele, hoće ili ono što neće… -kaže dr. Bojanin i zaključuje: „Deca su uvek mudra i uvek nešto znaju o nama što mi i ne slutimo. I pored toga, ona nas ipak unapred vole“.

Važno je razumeti onog koga volimo

Time što postajemo roditelji, time postajemo i stvarnost našoj deci. O ovoj važnoj temi pisao je i dr Bojanin u svojoj knjizi u kojoj je naveo i brojne primere roditelja, njihovog odnosa sa decom, analize i objašnjenja njihovih grešaka, pisao je o onima koji su uvereni da vole svoju decu i da sve ispravno čine „za njihovo dobro“…
-Mi volimo našu decu, ali nekako gubimo iz vida da ljubav pretpostavlja razumevanje onoga koga volimo. Da bismo mogli biti pripremljeni za ljubav prema deci, moramo znati puteve tog razumevanja- reči su dr. Bojanina.

Šta ometa odrastanje deteta?

Niko ne uči decu da budu nasilna, ali neka od njih to ipak jesu. Zbog čega deca postaju onakva kakva ne želimo da budu, kakve razgovore ona vole, zašto je važno na koji način roditelji razgovaraju između sebe, zašto je bitno da deca zavole veći deo onoga što se dešava oko njih, šta ometa odrastanje i sazrevanje, šta su lične potrebe deteta, šta se dešava s detetom ako nije imalo pored sebe roditelja kad mu je bio potreban, kako sprečiti dosadu, odrastanje od rođenja, preko školskog doba, puberteta i adolescencije, samo su neke od tema kojima se u knjizi „Prijateljski razgovori dečijeg psihijatra“ bavio dr Svetomir Bojanin.

Knjige dr Svetomira Bojanina „Škola kao bolest“ (po ceni od 1100 dinara + troškovi dostave), „Prijateljski razgovori dečijeg psihijatra sa roditeljima i vaspitačima“ (po ceni od 1140 dinara + troškovi dostave)  i „Zašto slab uspeh u školi?“ (po ceni od 1150 dinara + troškovi dostave) možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
   

  Kako žena i muž upropaste svoj brak? (Vladeta Jerotić)

  By / 31/07/2022 / 0 Comments

  Oporavak od veza sa narcisima, sociopatama i drugim otrovnim ljudima

  By / 11/08/2022 / 0 Comments

  Kako neurotični i narcistični roditelji kroje život svojoj deci?

  By / 05/08/2022 / 0 Comments

  Šta je važno znati o depresiji?

  By / 30/07/2022 / 0 Comments

  Emocionalne navike iz detinjstva upravljaju životom u odraslom dobu

  By / 01/08/2022 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Budite se ujutro ne osećajući se odmorno, uglavnom ste neuobičajeno…

  You cannot copy content of this page