BG online

Intervjui

Sa svojom istinom čovek mora da se druži

Još uvek ima ljubavi i dobrih ljudi

Rokenrol kao način života je po rečima Zorana Kostića Caneta rezervisan za mladost, a on je rođen 1964.godine i rado se priseća svega što je bilo u to „njegovo vreme“, dok sa sigurnošću kaže da su sve godine dobre kad se čovek dobro oseća.
-Bilo je nekad u početku spavanja do pola 3, cirke, svih tih obeležja malo neodgovornog ponašanja, ali sad imamo decu, svoje svakodnevne obaveze… od računa do računa život se računa. Budi rokenrol posle rokenrola, ne daj na sebe. Ako stariš i hoće da te s.ebu ne daj, nemoj da prodaješ svoju mladost, nemoj prodati svoje ideale za koje si svašta podneo.
Ne prodaj se ispod cene, ne prodaj svoje poglede na život- poručuje Cane i konstatuje da je mladost najmanje korumpirani period života.
-Mladost je luda bez mudrosti. Mladost je čuka! Nemoj da prodaš svoju čuku, nemoj da prodaš svoju dušu jer bez njih si samo leš koji hoda, tako da… Boli me malo ovo, malo ono, jer 59 godina skoro imam. Nekad kad smo čitali da neko ima 59 to je bio matorac, ali super je i to. I dalje se sluša muzika i dalje volim da se družim sa ljudima i dalje upoznajem dobre ljude.
Kako biti dobar čovek?
Grozno je kad neko misli ima prvenstvo u odnosu na nečiji život, čovek treba da se bori. Ne volim uskogrudnost. Kad si na bini koja je javna površina dostupna svima ti si javni jadnik, priča Cane.
-Dobar čovek je onaj koji može da se pojavi pred sopstvenim ogledalom i da prizna sebi bilo šta. Nema laži i prevare. Sve što je laž i prevara je falsifikat. Šta hoćeš da tvoje uši čuju- nežnu laž ili istinu? Sa svojom istinom mora čovek da se druži jer sebe ne može da prevari.
Dobre stvari te uvek čekaju da dođeš njima. A zablude koje mladost nosi Cane definiše na svoj način.
-Postoji trošak poslovanja. Nije sve s.anje, iako neki idu sa tim negativnim ubeđenjem, a to je samo jedan deo koji moraš da prođeš i sačekaš nešto drugo da bi bio ceo. Ima ljubavi. Sećam se da kad smo bili klinci takmičili su se ko ima veći problem. Stalno hoćemo da se impresioniramo lošim stvarima, a to su zablude zbog kojih su mnogi otišli sa ovog sveta. Nisu mogli da sagledaju šta će biti sutra, već u gledali u to da je sad loše. Nisu imali mudrost, hranjeni su lošim primerima. Jedan trenutak sa dobrim čovekom je neprocenjiv. Moraš biti koristan za zajednicu u kojoj živiš.

Šta nosiš u glavi to ti javu pravi

Kako život odlazi ka kraju ili ka novom početku, ako si glup i zaokupljen sobom nećeš videti dobre stvari, već ćeš stalno biti u nekom introspektivnom zatvoru i progoreće ti glava, a što nosiš u glavi to ti javu pravi- priča Cane.
-Moj karakter je takav da burno reagujem, ali se odmah smirim, ja sam čovek afekta. Treba mudrosti za život. Smiruje me boravak sa dobrim ljudima, sa ortacima… Jbga frka je, ona ide kao požar, kao barut kad zapale. Popizdim kad čovek pristane na laži, na glupost, kad sebe poništi zarad nekog sitnog interesa. U oči te gleda dok te laže, ne veruj mu ništa što ti kaže. Sve se oseti, sve se zna. Ne volim duboke filozofije. Moj dogovor sa nekim je u 3-4 rečenice, a već kad dođe do pete rečenice smatram da me ne kapira ili hoće da me prevesla.
Koncerti i život na bini su za Caneta infuzija života, a beogradski koncert na Sajmu Partibrejkersi su zakazali za 22.septembar kada obeležavaju 40 godina rokenrola.
-Pališ se, a do pre 10 minuta si se gasio… Predaja toj masi… Pre izlaska na scenu u svlačionici je uglavnom muk. Koncentrisani smo na ono što je pred nama, a ako je neko fizički loše napravimo jezgro, budemo dobri jedni prema drugima, pazimo na leđa jedno drugom-biće sve ok. Naše je samo da izađemo da sviramo i da kažemo svoju istinu. Svoje svedočanstvo, a naša poruka publici je „da nema vas ne bi bilo ni nas“. Obostrana je to ljubav. Sve je u opraštanju, konstatuje Cane.
-Da bi mogao dalje i da ne bi vukao sa sobom loše stvari koje ti ne daju mesta za dobre stvari važno je da oprostiš. Oprostiš i sebi, moraš sebi da oprostiš. I drugima. Ja čak dajem drugu šansu iako znam da sam se za.ebo unapred. Kad te neko zezne jednom zeznuće te i drugi put. Daš mu šansu da te ne zezne.
Pesmu „1000 godina“ je, čini mu se, otpevao najviše puta.
– Ta pesma ima te strofe, ima improvizacijski deo gde moraš da iskuliraš, vratiš se u uzemljenje i ne pričaš automatski. Ništa tu nije smišljeno. Tokom karijere Brejkersa ništa nije bilo smišljeno. Više puta smo se raspadali, nismo znali da će toliko da traje. Provališ da ne možeš bez toga, da neko čeka na tebe, da si nebeski dostavljač.
Sve što bih voleo je biti dobar čovek, a osmeh u prolazu melem je za rane, kaže Cane.
-Lepo je kada ti neko izađe u susret. Ne možemo da kontrolišemo svoju nesvest. Ceo život je borba za svetlo, a nesvest je mrak. Naša je priroda puna krvi, duša koja u njoj pliva često je uzburkana. Ljudi su zlopamtila i žele da se svete jer misle da im je drugi kriv za sve. Kao što ovim svetom upravljaju simpatije i nesimpatije i kad okreneš leđa uvek će da te za.ebe onaj pored tebe.
Knjige za upoznavanje sebe sveo je na jednu.
– Čitam „Molitvenik“. Znanje bez mudrosti jednako je oholost, a ona često zna da nas uhvati i upravlja nama. Puni smo sujete i taštine jer mi smo samo ljudi. Osluškujem sebe, održavam izvor. Ne znam šta bih još mogao da napišem a da već nisam rekao.
Kako se piše o ljubavi u ovim godinama?
– „Bebice ne mogu da živim bez tebe.“

Nije život izlazak na bis

Dramaturške pauze koje Cane pravi tokom koncerata Partibrejkersa publika voli, tu neobičnu tišinu i njegove priče nakon toga.
-Bio sam panker, voleo sam Dorse, voleo to iščekivanje. Publika voli moje priče, zavisi kakve su, a trenuci koji se dese a neki nisu morali da se dese ali su se desilo je onaj začin koncertu, ali samo da ne dođe do banalizovanja, do uprošćavanja. Sve je pitanje iskrenosti, kako ćemo sa svima i sa sobom. Nije život samo izlazak na bis, život je putovanje.
Šta bi radio da se ne baviš muzikom?
-Učio bih u hodu kada bih morao nešto drugo da radim. Bio bih motivator, veoma koristan za agitaciju, crkve udruženja građana, a već petnaest godina povremeno idem i pričam kada me pozovu.
Kakav si tata?
-Nemam pojma. Mogao bih da budem bolji. Za sve bih mogao da budem bolji. Kao kad neko kaže da je vernik. Ne ti hoćeš da budeš vernik, a to se radi do kraja života. Samo ne bih voleo da deci smetam više od onog koliko im smetam.

Branka Gajić
Foto: Vlade Satarić

Zbirka pesama “Ukrštene reči” ima 160 strana. Možete je poručiti po ceni od 699 din + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

  By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

  Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

  By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

  Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

  By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

  Nezadovoljstvo sobom je navika

  By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

  Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

  By BGonline / 07/04/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  ISCELITE SVOJ UM (dr Mona Liza Šulc i Lujza Hej)…

  You cannot copy content of this page