fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Čaj koji smanjuje stres

U narodnoj medicini mnogih evropskih naroda lipa se koristila kao lek za mnoge zdravstvene tegobe. Po legendi, zraci sunca su „uhvaćeni“ u cvetu lipe, pa onome ko popije topao lipov čaj, toplota sunca ulazi u telo.cajodlipe
Cvetovi lipe od davnina se koriste za smirivanje i opuštanje nervnog sistema. Kada zamenite kafu čajem od lipe, ubrzo ćete osetiti smanjenje nivoa stresa.
Ovo je čaj koji relaksira i posebno je efikasan kod nervne napetosti. Umesto ovog napitka možete za opuštanje sebi da priuštite i kupku – u vodu za kupanje dodajte jak čaj od lipe.
Mnoge žene koriste lipu tokom menopauze za smanjivanje nervoze i problema sa snom. Rina Nisim, švajcarski fitoterapeut i stručnjak za zdravlje žena, savetuje čaj od lipe za ublažavanje neprijatnih simptoma PMS-a.
Ubrani cvetovi se suše u hladu na prozračnom mestu. Važno je da sušenjem cvetovi zadrže svoju prirodnu boju i prijatan miris. I cvet i list lipe sadrže dosta vitamina C, a mlad tek otvoren list može da se koristi i kao povrće.
Fitoterapeuti se slažu da je čaj od cveta lipe dobar za svaki organizam. Preporučuju ga kao svakodnevni napitak nervoznima, onima koji su skloni stresu i svima koji pate od nesanice. U prevenciji, lipov čaj sa lipovim medom povoljno deluje u sprečavanju arterioskleroze, upale vena, angine pektoris i infarkta. Pije se povremeno i umereno.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Njen savršen muškarac je ambiciozan,emotivan i slab-baš na nju. Pored…