BG online

Intervjui

Aca Seltik- Od buntovnika do sveštenika

Trendovi ga ne dotiču pa se i danas, u svojim četrdesetim i dalje vodi onim što je i u mladosti mislio:“ jednom metalac, uvek metalac”. Autentičan i svoj, oduvek je prkosio trendovima, ali ne iz bunta već zato što želi da živi ono što oseća i sve ono u šta veruje. Irska muzika ga je odavno osvojila, ali sebe ne doživljava kao “ambasadora” tog muzičkog pravca i kulture, dok bend Orthodox Celts to na neki način jeste na ovim prostorima.

Novom pesmom “One/Milk&Honey”, ali i novim imidžom Aca Seltik će biti na sceni Doma omladine u Beogradu na tradicionalnom koncertu Orthodox Celtsa 17. marta. Za BGonline otkriva da će uskoro uploviti u glumačke vode i da mu je poverena ozbiljna uloga zbog koje se ne brije i već ima dugačke brkove.
-Glumci su naprasno postali pevači, pa sam rešio da im pokažem šta se dešava kad pevač postane glumac- kaže Aca.- Dobio sam filmsku ulogu i postajem Višegnev u filmu ”Perunov hroničar” po romanu Miloša Petkovića. Glumiću sveštenika slovenskog plemena.Ova uloga nije stvar glume već nečeg što nosiš u sebi, a ja u sebi imam nasleđe stare Srbije i mislim da mogu da iznesem zadatak koji mi je poveren.
Buntovništvo je pratilo i njegovo odrastanje, sazrevanje, pronalaženje sebe…aca-seltics
– Nikad nisam dozvoljavao da bilo šta kroji moje mišljenja, cenzuriše moj način izražavanja i slično.S druge strane, nisam budala i buntovnik bez razloga, vrlo dobro znam gde su te granice ili bar nazirem gde su. Neću da sečem granu na kojoj sedim ili guram nekome prst u oko bez ikakve potrebe. Buntovnik je nekad nezahvalan pojam. To jesam tamo gde imam prostora i gde mogu to da budem.
Pre nekoliko godina Aca je drastično promenio neke svoje životne navike. U to vreme je imao probleme sa srcem, ali nije dozvolio da ga sve te okolnosti obeshrabre i utiču na njegov optimizam .
-Možda nisam prava osoba za priču o tome kako prebroditi teške trenutke jer nemam strah od smrti, odlaska kod lekara, operacije bez anestezije, ali s druge strane sve to je opisano u našoj novoj pesmi i rado bih uputio čitaoce na njen tekst gde su svi odgovori. Nema povlačenja, nema predaje- to je suština pesme “One”. Prvi stih kaže “da li si dovoljno hrabar da uđeš u moj svet… samo odabrani su pozvani da svedoče mom ludilu…” Neko će reći da je to ludilo, a neko da je reč o individualnosti i osobenosti.
Sve pesme koje je napisao nastale su u jednom dahu. Bez namere da se upoređuje s Mocartom, Aca citira ovog velikana koji je i sam rekao da pise svoja dela onda kad mu se “javi” muzika u glavi. Tako i Aca, a oduvek je svoje rime pisao na engleskom jeziku . Kaže da mu je tako mnogo lakše. aca-seltics1
-U engleskom jeziku se bolje slažu rime, ne umem da pišem tekstove pesama na srpskom, mada znam da pišem poeziju. Od malena sam naslušan muzike na engleskom.
Kao neko ko živi onako kako misli da je jedino ispravno svim silama se bori da ne odoli trendovima, a aktuelni sistem vrednosti koji je odavno poremećen samo prolazi pored njega.
-Mnogo sam konzervativniji nego što ljudi mogu da pretpostave. Ja sam “old school”, teško prihvatam neke norme novog sistema vrednosti. Sistem koji je moju generaciju vaspitao je bio dobar. Sve što se promenilo mi se ne dopada. Mobilni telefon moram da imam mada najradije ne bih, i daije ću decu da pošaljem napolje da skaču s drveta i trče po travi nego što ću im dozvoliti da sede za kompjuterom.
Sa suprugom, sinom i ćerkom trudi se da provodi što više vremena. Za Acu je porodica svetinja i oaza u kojoj je sav njegov mir.
-Upućeni smo jedni na druge, borimo se protiv otiđenja koje mnogima kuca na vrata ljubavljom i vremenom koje provodimo zajedno.
Aca Seltik nam otkriva da ne voli da se fotografiše niti da sluša sebe, kako na radiju, tako i na snimcima. U plakaru ima tri kilta. Prvi put je nastupio “u suknji” 1994. Godine na Akademiji. I opet će, ali ne 17. marta. U Irskoj je proveo samo dva sata i ne zna kada će ponovo otići tamo. Voli da putuje i uvek će radije obilaziti evropske gradove nego rajske plaže.
-Pariz , St. Peterburg, Hamburg…to su gradovi koje volim. Mene ne zanimaju plaže i more. U Hamburgu bih odmah otišao na stadion, u Parizu u Luvr, to me mnogo više zanima nego izležavanje na suncu i ispitivanje saliniteta vode u Atlantskom okeanu.

Branka Gajić

Fotografije: Nina Nikitović

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
NARCISOIDNE LIČNOSTI SU PRODUKT RODITELJSKIH GREŠAKA Roditelji su važni učesnici…

You cannot copy content of this page