Poremećaji ishrane i gojaznost predstavljaju složen klinički i javnozdravstveni izazov savremenog društva. Ova stanja ne mogu da se posmatraju isključivo kroz telesne simptome i kliničke dijagnoze već zahtevaju sveobuhvatan i multidisciplinaran pristup, uvažavajući biološke, psihološke, socijalne i kulturološke aspekte. Sa tom idejom održan je i Treći simpozijum o poremećajima ishrane i gojaznosti, u martu 2025. godine- SIMPI2025 koji je okupio stručnjake iz različitih zemalja i različitih specijalnosti sa ciljem razmene iskustava, najnovijih naučnih saznanja i terapijskih pristupa.
Teme obrađene na simpozijumu protežu se od savremenih tretmana izbegavajuće restriktivnog unosa hrane kod mladih, preko neurobioloških i psihodinamskih aspekata usamljenosti i vezivanja kod obolelih od poremećaja ishrane i gojaznosti, sve do metaboličkih, endokrinoloških i neuroloških implikacija gojaznosti. Pažnju su privukla i izlaganja o mikrobioti, ortoreksiji, parenteralnoj ishrani, kao i o uticaju društvenih mreža na percepciju tela i razvoj simptoma poremećaja ishrane.
Teorijski i praktični aspekti lečenja gojaznosti
Prim.dr Marija Đurović priredila je Zbornik radova prezentovanih na SIMPI2025 „Poremećaj ishrane i gojaznost- Od teorijske osnove do kliničke prakse“ koji predstavlja svojevrsnu slagalicu složenosti i međuodnosa između mozga, tela, emocija, kulture i savremenih medija.
-Pored stručnih i naučnih radova u Zborniku su uključeni i prikazi slučajeva iz prakse, statistički podaci pacijenata lečenih u Bolnici za psihijatriju KBC ”Dr Dragiša Mišović” od 1997. godine do danas. Značajan dodatak ovom Zborniku predstavljaju i praktična predavanja sa radionice o gojaznosti-o komunikaciji i psihoterapiji pacijenata sa gojaznošću, fizičkoj aktivnosti i ishrani, čime se obuhvataju kako teorijski tako i praktični aspekti lečenja. Ovaj zbornik radova predstavlja dragoceni resurs ne samo za stručnjake iz oblasti medicine, psihologije, nutricionizma i sporta, već i za one koji se bave edukacijom, javnim zdravljem i socijalnom politikom. SIMPI 2025 svojim sadržajem i pristupom ne doprinosi samo unapređenju dijagnostike i tretmana, već i prevenciji ovih bolesti kroz širenje znanja, edukaciju, razmenu iskustva i podizanje svesti kako među zdravstvenim radnicima, tako i u široj javnosti. To će nadam se doprineti odgovornijem pristupu prema osobama koje se bore sa poremećajima ishrane i gojaznošću, pa samim tim i smanjenju stigmatizacije sa ciljem da efikasnije i sa više saosećanja pomognemo onima čija borba često ostaje nevidljiva.- kaže urednik ove knjige- zbornika radova „Poremećaj ishrane i gojaznost- Od teorijske osnove do kliničke prakse“.- prim. dr Marija Đurović

Priručnik „Poremećaj ishrane“ po ceni od 2500, “Poremećaji ishrane i gojaznosti” po ceni od 1700 i “Poremećaj ishrane i gojaznost- Od teorijske osnove do kliničke prakse” po ceni od 2000 + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:











