BG online

Lični razvoj

Gordost – želja da kontrolišemo svoju sudbinu (S.N. Lazarev)

Šta je gordost? Želja da kontrolišemo svoju sudbinu, da upravljamo njome, obeležje je prevelike gordosti- objašnjava S.N.Lazarev u knjizi “Oblici gordosti”.

S.N. Lazarev

Ruski pedagog dodaje da čovek koji pati od visoke gordosti ne ume da sluša svoju dušu.
“On živi posredstvom uma zbog čega se kod njega neizbežno pojavljuju unutrašnja napetost, uzbuđenost i manjak energije, što ga gura u nerešive probleme i bolesti. Gordost se ispoljava kao nedostatak želje za promenom. Gord čovek prestaje da se razvija. Kada se klanja svom telu, blagostanju i zadovoljstvima, njegova duša se kvari. Ovaj proces protiče neprimetno, naročito u samom začetku, ali njegove posledice su žalosne. Po pravilu, tad čoveku s Višeg plana pristiže pomoć da bi mu se duša pročistila ali i da bi ga podstakla na promenu.” (S.N. Lazarev: Oblici gordosti)

Gordost nije samo uzrok bolesti, nesreća ili patoloških promena u duši i čovekovom karakteru, već je osnov bilo kog greha, stav je S.N. Lazareva koji duže od dve decenije pokušava da pronikne u suštinu gordosti.

Od očaja do besmisla

Obično pod gordošću podrazumevamo uzdizanje sebe i omalovažavajući odnos prema drugima. U suštini, nedostatak volje za životom, nedostatak ljubavi prema sebi i drugima, očajanje, kao i osećaj besmislenosti i surovosti života, takođe su oblici gordosti.
U knjizi “Oblici gordosti” podelio je svoje uvide u to u kakvim sve oblicima gordost može da se ispolji, na koji način se čovek neprimetno udaljava od Boga i sledi lažne ciljeve. Lazarev podučava pod kojim se sve maskama može prikrivati gordost, koja je razlika između gordosti i oholosti, zašto je toliko važno voleti sebe… 

Prevazilaženje gordosti

Ako čovek ne želi da gordost prevaziđe dobrovoljno, sudbina će ga na to primorati kroz bolesti, nesreće i probleme s potomstvom i zato je izuzetno važno da shvatimo kako da prinudno uniženje gordosti zamenimo dobrovoljnim. U knjizi “Prevazilaženje gordosti” S.N.Lazarev piše o tome kako se prevazilazi gordost u raznim životnim situacijama. U knjizi je priložena prepiska sa čitaocima čija će iskustva u prevazilaženju gordosti biti od dragocene pomoći.

Knjige “Oblici gordosti”  i “Prevazilaženje gordosti” koje između ostalog otkrivaju i zakone duše, kult tela, probleme duhovnog čoveka i mnogo suštinskih životnih lekcija, po ceni od 1320 din (cena za jednu knjigu) +troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:




    SHOP

    Emocionalna iscrpljenost

    By BGonline / 11/10/2024 / 0 Comments

    Četiri ubice partnerskog odnosa

    By BGonline / 13/10/2024 / 0 Comments

    Deca ne postaju samostalna dok mama ne uguši perfekcionistu u sebi

    By BGonline / 25/09/2024 / 0 Comments

    Šta da radimo kad se čini da nas život sabotira?

    By BGonline / 30/09/2024 / 0 Comments

    To što ne vidite rešenje ne znači da ono ne postoji

    By BGonline / 15/10/2024 / 0 Comments
    © by BGonline. All rights reserved

    Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

    Ostavite komentar

    Komentar

    Please Login to Comment.

    To Top
    PROČITAJTE I OVO:
    Kada jedan partner započne put ka ličnom rastu i razvoju,…

    You cannot copy content of this page