BG online

ZDRAVLJE

Poremećaji ishrane i gojaznost

Izazov za lekare i porodice

Tokom poslednjih decenija zabrinjava pandemija gojaznosti kao i porast obolelih od poremećaja ishrane. Poremećaji ishrane spadaju u najizazovnije bolesti današnjice prvenstveno jer se radi se o veoma teškim i često smrtonosnim oboljenjima koja predstavljaju izazov za svakog lekara, ali i porodice obolelih.

Njihova pojava na dramatičan način narušava kvalitet života ne samo obolelog već i njihovih najbližih. Jasno je onda da su nova saznanja iz ovih oblasti neophodna kako medicinskoj tako i nemedicinskoj i široj javnosti. Nova znanja I razgovori o ovakvim temama predstavljaju jedan vid prevencije ovih bolesti, kaže prim. dr Marija Đurović jedan od autora i urednika knjige “Poremećaji ishrane i gojaznost” kao i autorka knjige “Poremećaji ishrane (od razumevanja do izlečenja)”.

LEČENJE OBOLELIH OD GOJAZNOSTI I POREMEĆAJA ISHRANE

U Zborniku “Poremećaji ishrane i gojaznost” se nalaze odabrani radovi koji su prezentovani na Prvom nacionalnom Simpozijumu sa međunarodnim učešćem o poremećajima ishrane i gojaznosti SIMPI 2023, održanom u Beogradu, aprila 2023. godine.
Kako lečenje obolelih od poremećaja ishrane i gojaznosti podrazumeva i zahteva zahteva multidisciplinarnost, ovi radovi o tome upravo i govore. Oni čine temelj razumevanja neurobiologije i patofizioloških mehanizama odgovornih za nastanak oboljenja, objašnjavaju povezanost sa drugim poremećajima mentalnog zdravlja (depresija), analiziraju uticaj društvenih mreža, objašnjavaju korist i štetu različitih načina ishrane, naglašavaju značaj volje i motivacije u lečenju i prezentuju savremene terapijske pristupe (farmakoterapija, psihoterapija, kao i hirurško lečenje gojaznih pacijenata). Sadržaj zbornika čini 10 radova koje potpisuju eminentni stručnjaci iz različitih oblasti medicine (psihijatrije, neurologije, higijene, farmakologije, gastroenterologije i hirurgije) profesori Medicinskog fakulteta i kliničari.
Zborniku radova dodat je i tekst majke iz Udruženja za borbu protiv poremećaja ishrane-Hestija i izvod sa Panel diskusije koja je održana na kraju simpozijuma a na kojoj su glavnu reč imale dve majke mladih osoba obolelih od poremećaja ishrane kao i dve žene koje se i same bore sa anoreksijom i bulimijom.
Autori se u svojim radovima obraćaju stručnoj javnosti s obzirom da su radovi nastali kao pisano delo predavanja na simpozijumu, ali kako su pisani jasnim i razumljivim stilom, jasno je da će i nemedicinskom delu javnosti će biti vrlo interesantni i od koristi. Zbornik nudi mogućnost sagledavanja poremećaja ishrane i gojaznosti sa različitih aspekata, na inovativan, sveobuhvatan i multidisciplinaran način što je i jedini ispravan način pristupanja ovim bolestima.
Neke od tema koje ćete naći u ovom zborniku: dragocene informacije o metaboličkom sindromu, neurobiologiji i etiologiji ovih problema, o pitanju volje i motivacije u lečenju poremećaja ishrane i gojaznosti, pomodarskim dijetama, važnim aspektima lečenja kako u farmakološkom i hirurškom, tako i u psihološkom i psihoterapijskom smislu.

Autori:
1. Ana Kesić, specijalista dečje psihijatrije, primarijus, Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Beograd.
2. Aleksandra Mihajlović, klinički lekar, Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Beograd.
3. Vanja Mandić Maravić, specijalista psihijatrije, klinički asistent Mediciskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu na Katedri za psihiajtriju; Institut za mentalno zdravlje, Beograd.
4.Vladimir Borovnica, klinički psiholog, porodični psihoterapeut, Bolnica za psihijatriju, KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje”, Beograd.
5.Jagoda Jorga, specijalista higijene, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, , Medigroup Bolnica, Beograd.
6. Marija Đurović, specijalista psihijatrije, subspecijalista psihoterapije, primarijus, Bolnica za psihijatriju, KBC „Dr Dragiša Mišović-Dedinje“, Beograd, Šef odseka adolescentne psihijatrije i psihoterapije
7. Miloš Bjelović, opšti hirurg, redovni profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Republika Srpska. Bolnica Euromedik, Beograd
8. Nađa P. Marić, specijalista psihijatrije, redovni profesor Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu na Katedri za psihijatriju;, Institut za mentalno zdravlje, Beograd.
9.Nikola Vojvodić, specijalista neurologije, redovni profesor Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu na Katedri za neurologiju, Klinika za neurologiju, Univerzitetski Klinički centar Srbije, Beograd.
10.Olivera Vuković, specijalista psihijatrije, redovni profesor Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu na Katedri za psihijatriju, Institut za mentalno zdravlje, Beograd.
11. Radan Stojanović, specijalista kliničke farmakologije sa toksikologijom, redovni profesor Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu na Katedri za kliničku farmakologiju, Institut za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju, Medicinski fakultet, Beograd.
12. Snežana Lukić, specijalista interne medicine-gastroenterolog, docent na Medicinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu na Katedri za internu medicinu, Klinika za gastroenterohepatologiju, Univerzitetski klinički centar Srbije, Beograd.
13. Stefan Jerotić, specijalista psihijatrije, klinički asistent Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu na Katedri za psihiajtriju, Klinika za psihijatriju, Univerzitetski klinički centar Srbije, Beograd.

Urednici:
Prim. dr Marija Đurović
Prof. dr Radan Stojanović
Prof. dr Nikola Vojvodić

Recenzenti:
Prof.dr Miroslava Jašović-Gašić
Prof. dr Tijana Mirović

Foto: Dario Konstantinović

Priručnik „Poremećaj ishrane“ po ceni od 2500 i  “Poremećaji ishrane i gojaznosti” po ceni od 1700 + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:




     

    SHOP

    Emocionalna iscrpljenost

    By BGonline / 11/10/2024 / 0 Comments

    Četiri ubice partnerskog odnosa

    By BGonline / 13/10/2024 / 0 Comments

    Deca ne postaju samostalna dok mama ne uguši perfekcionistu u sebi

    By BGonline / 25/09/2024 / 0 Comments

    Šta da radimo kad se čini da nas život sabotira?

    By BGonline / 30/09/2024 / 0 Comments

    To što ne vidite rešenje ne znači da ono ne postoji

    By BGonline / 15/10/2024 / 0 Comments

     

    © by BGonline. All rights reserved

    Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

    Ostavite komentar

    Komentar

    Please Login to Comment.

    To Top
    PROČITAJTE I OVO:
    Kroz bes, patnju, očajanje i bespomoćnost se najteže prolazi sam…

    You cannot copy content of this page