Kokosovo mleko je čest sastojak mnogih istočnjačkih kuhinja, dok se na zapadu se uglavnom koristi u napicima, koktelima i u veganskoj kuhinji. Sadrži “dobar“ holesterol, lauričnu kiselinu, gvožđe i antioksidante, ima antivirusno i antibakterijsko svojstvo, povoljno utiče na imuni sistem, sistem za varenje, nivo šećera u krvi, snižava krvni pritisak i ublažava upalu zglobova. Pošto je bogato vitaminima, mineralima i dobrim, od kokosovog mleka se prave i prirodne maske za kožu i kosu.
Sastojci:
200gr kokosovog brašna (možete koristiti i kupovno, iz kesice)
0.5 l tople vode
Izmešati kokos sa toplom vodom i ostaviti da odstoji pola sata. Za to vreme ćete dobiti relativno gustu smesu koju je potrebno izliti u blender. Dospite još malo vode. (što više stavite vode, mleko će sadržati manje masnoće).
Blendirajte kokos i vodu sve dok ne primetite da smesa postaje jednolična. Procedite miks kokosa i vode kroz cediljku ili gazu. Vlažno kokosovo brašno koje vam nakon ceđenja ostane možete iskoristiti za pripremu kolača, bombica i sl.
© by BGonline. All rights reserved
nenad
28/10/2015 at 19:22
Treba malo vremena i vise probanja da se covek naseg podneblja navikne na kokosovo mleko. Malo je jako i intenyivnog ukusa. Pricam o originalnom kokosovom mleku, ne iz kokosovog brasna, pretposavljam da je isto