Da li ste znali da biber, cimet i ljuta papričica ubrzavaju krvotok 26 puta, da beli luk uništava parazite i bakterije, a banana je najbolja hrana za mozak? Ovo su samo neke od zanimljivih informacija o kojima govori Maja Volk koja kaže i da se uz jednostavna pravila, prirodne namirnice, godži bobice, kokosovu vodu i fizičku aktivnost zdravlje može poboljšati.
-Onima koji samo sede kod kuće i ne dišu kako treba, organizam vremenom oslabi- priča Maja Volk. Ona svoj dan počinje zelenim sokom u kojem se uvek uz zeleno lisnato povrće nalazi nekoliko vrsta voća i obavezno banana jer neutrališe gorčinu od zeleniša. – Maslačak čisti jetru, brokoli je antikancerogen, zelena salata je odlična za zdravlje, a peršun je pun vitamina C o čemu svedoče i Rusi koji kupuju peršun na kilogram i prave od njega čorbu. Mirođija spušta nivo šećera u krvi. Kad je jedete i dovoljno se krećete nemate problem sa povišenim šećerom- otkriva Maja.
Kako se hrani Maja Volk?
-Za doručak uvek popijem pola litre zelenog soka. Za užinu grickam suncokret, urme, bademe, pistaće, a moj ručak je najčešće salatni obrok u 7 boja, koji obilno prelijem hladno ceđenim maslinovim ili bundevinim uljem, stavim preko salate grožđice, a s vremena na vreme menjam prelive. Tako pripremljena salata je vrlo sita i ne može količinski mnogo da se pojede. Za goste pripremam rezance od tikvica ili pljeskavice od tikvica i povrća. Pola salate od ručka mi često ostane za večeru. Banana je dobra za mozak, pa je često jedem za večeru ili napravim smoothie sa vlaknima, žitaricama, mlevenim lanom i bananom. Tokom dana popijem oko litar i po vode. Ne solim hranu jer ona ima so u svom prirodnom obliku. Moj stav je da je bolje gladovati nego jesti lošu hranu i time zadovoljavati svoju neurozu.
Lekovite pauze od hrane
Kad je reč o gladovanju Maja i sama upražnjava autogafiju- pauze od hrane koje su višestruko korisne.
-Pauze od hrane produžavaju život, podmlađuju i isceljuju organizam, a za ovo otkriće je 2016. godine prof. dr Oshumi iz Japana dobio Nobelovu nagradu. Proces gladovanja omogućava telu da se oslobodi toksina. Ako stalno jedemo svojim ćelijama ne dajemo priliku za oporavak i čišćenje nakupljenih otpada i toksina, dok im kratki periodi bez hrane pružaju vreme potrebno za te zadatke- objašnjava Maja.
Foto: Dario Konstantinović
Knjige Maje Volk “Kako sam osvojila trajno zdravlje” (cena 1650 dinara) i “Kako se voli život” (cena 1950 dinara) + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
© by BGonline. All rights reserved