BG online

Lični razvoj

Životne promene, kriza i nada

Kako nam može pomoći saznanje „i to će proći“?

Kako se osećamo i kako se prilagođavamo pri velikim životnim promenama? Kako životne promene stavljaju na probu naša uverenja i stavove koje smo uzimali zdravo za gotovo? Zašto nas više pogađaju načini na koje se promene događaju od samih promena? Kako razmišljamo o životnim promenama i kako im se opiremo i da li smo uopšte stvoreni da se prilagođavamo? Zašto nas zbunjuje reč „penzija“? Kako prihvatiti otkaz, razvod, tešku bolest, povratak sa porodiljskog, rodnu neopredeljenost…? Kako nam pri tome može pomoći saznanje „i to će proći“? Džulija Samjuel, vodeća britanska psihoterapeutkinja kroz više studija slučajeva u knjizi „I to će proći“ pomaže čitaocima da normalno prihvate životne promene kojih se najviše plaše u pojednim fazama života, jer ako je promena deo prirodnog poretka stvari zašto se tako mnogo nas oseća nepripremljeno da se nosi sa njom?

Od porodice do identiteta

Autorka se odlučila za promene koje se događaju u pet centralnih aspekata života: porodični odnosi (nevestina majka, novopečeni očevi, zaposlena majka…), ljubav (ljubav u sedamdeset i trećoj, razvod i nova ljubav, preljuba…), posao (prvi posao, povratak sa porodiljskog, otkaz, odlazak u penziju, život nakon karijere…), zdravlje (preživeti KOVID-19, bolest u porodici, menopauza, samohrani otac i kancer, starenje…) i identitet ( „izlazak iz ormara“, rodna neopredeljenost, migracije, društvene mreže i identitet…). Autorka piše o tome kako se menjamo, šta pri tome osećamo, kako se iz toga razvijamo a šta nas usporava. Na kraju svake teme autorka navodi relevantna naučna istraživanja i statistiku.
Nije lako prihvatiti životne promene, pa čak ni uz utešno saznanje „i to će proći“, ali je važno razumeti sebe u svakoj fazi života i da u vreme ključnih životnih promena ne budemo samodestruktivni, već saosećajni prema sebi. Svaki sledeći korak u prirodnom životnom toku treba da učinimo sa malo više radosti, jasnoće, samopouzdanja i naravno, nade, kao i uz saznanje „i to će proći“.

Preživeti teška vremena…

„Smatram da najbolje učimo kada shvatimo jedni druge, a neulepšane priče o ljudima na terapiji posebno su vredan resurs. Možda će mladu osobu koja se muči da nađe posao posebno inspirisati pričom o tome kako je dvadesetčetvorogodišnji Kaz prevazišao sumnju u sebe, pa čak i krizu kada je završio fakultet. Vandina priča o tome kako je postala majka kakva je želela da bude pokazuje kako mali koraci mogu rezultirati tranformacijom. Ovo nisu samo lepe priče o savršeno življenim životima. Ja želim da kažem istinu o tome koliko je život težak, da istaknem svu njegovu muku i tugu, kao i blistave trenutke radosti, kao i da vi uvidite kako različiti ljudi pronalaze načine da prežive teška vremena i prebrode nedaće, a možda se i uzdignu zahvaljujući nečemu tako jednostavnom kao što je govoriti ljudima koji vas čuju“, napisala je autorka u uvodu ove knjige.
Džulija Samjuel (Julia Samuel, MBE) je jedna od vodećih britanskih psihoterapeutkinja. Specijalizovala se za tretman tuge, čime se bavi više od tri decenije.

Knjigu „I to će proći“ po ceni od 1800 din (cena sa popustom) +troškovi dostave možete poručiti tel.066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Ber Grils, poznati svetski avanturista i ekspert za preživljavanje u…

  You cannot copy content of this page