Naturolog Georgij Nazarov svoje klijente uvek podseća na to koliko je važno zaopšte zdravlje da organi za varenje funkcionišu kako treba, kao i da “zaprljanost” debelog creva neadekvatnom ishranom dovodi do brojnih komplikacija, od povećane težine do ozbiljnih oboljenja. Veoma je važno kako ćemo početi dan, a G.Nazarov kaže da je značajno da to bude zdravim doručkom. Kašu koju on preporučuje naziva još i “metla za creva” zbog svog načina da potpuno prirodno očisti debelo i tanko crevo.
Sastojci za kašu:
Nekoliko suvih voćki koje su prethodno bile potopljene u vodi (suve šljive, kajsije, grožđe, smokve…)
1-2 kašike pšeničnih klica
1-2 kašike mešavine sirovih semenki susama, lana, bundeve…
Ovsene, ražene, pahuljice (po želji)
Kašika lanenog ulja
Priprema:
Pomešati sve sastojke i sa vodom napraviti kašu koju je veoma važno dobro sažvakati. Taj obrok će na neki način poslužiti kao neka vrsta “metle za creva” postepeno skidajući naslage i omogućavajući normalan rad i peristatiku creva. Ovakav doručak po rečima G.Nazarova snabdeva organizam neophodnim sastojcima za kvalitetno funkcionisanje organizma kao što su vitamini B grupe, vitamin E, kalijum i magnezijum. Vitamini B grupe deluju na jačanje nervnog sistema, kao i na bolju zaštitu organizma od tumora i na stabilniji šecer u krvi. Vitamin E deluje na smanjenje ili otklanjanje neprijatnih simptoma pms-a, kao i na bolje stanje kože. Kalijum pozitivno deluje na jačanje srca i mišića, uspostavljanje ravnoteže kalijuma i natrijuma koja je često poremećena zbog korišćenja soli u ishrani. Magnezijum pomaže da se ojača nervni sistem i omogućava bolje usvajanje kalcijuma. Omega 3 i omega 6 masne kiseline iz ovog obroka delovaće na bolji rad imunog sistema, smanjenje zapaljenskih procesa, omogućiće kvalitetnije stanje zglobova, kose, kože, noktiju, kao i lakše oslobađanje organizma od štetnih masnoća.
© by BGonline. All rights reserved