fbpx

BG online

Vesti

Vodič kroz albume Džonija Štulića i Azre

Velike životne nepravde rnr zvezde

Beogradska promocija knjige „Između krajnosti – vodič kroz albume Azre i Džonija Štulića“ Ivana Ivankovića održana je u knjižari Delfi SKC gde su pored autora govorili Dušan Pavlović, profesor na Fakultetu političkih nauka i novinar Vladimir Stakić. Ova knjiga predstavlja objektivan pogled na Štulićevu diskografiju i ne podilazi mitovima i ne pothranjuje zablude stvorene tokom njegovog holandskog egzila.
Ivačković u knjizi ističe da je Džoni najveći generacijski pesnik i glasnogovornik.
-Ovu knjigu sam napisao u čast svoje generacije koja je odrastala uz Azru, ali i koja je načinila Azru velikim, uticajnim i popularnim bendom. Jer, nema velikog generala iza kojeg ne ide vojska- rekao je Ivačković i dodao da je knjiga „Između krajnosti“ pisana i za nove, mlađe generacije kako bi im ponudila pogled ka jednom drugom i drugačijem, odavno prohujalom, ali nezaboravnom vremenu.
Ko je Džoni?
Ivačković je rekao da je do sada nastalo mnogo mitova o Džoniju Štuliću i da je “ta mitomanija istovremeno i smešna i štetna, ponajviše za samog Štulića”.
-Želeo sam da predstavim Džonija kao čoveka od krvi i mesa, a ne kao nadprirodno biće božanskih svojstava, kako ga vide oni koji nisu razumeli njegovu najvažniju poruku s početka osamdesetih – da treba misliti trezveno, kritički, sopstvenom glavom- rekao je Ivačković.
Ivačković je priznao da mu je prilikom pisanja knjige najteže palo podsećanje na loše momente Štulićeve karijere, koji su se dogodili posle 1984. godine i rekao da je ono što je snimila Azra bilo verovatno nešto najbolje u čitavoj istoriji jugoslovenske rok muzike.
Ivačković smatra da se u jednom trenutku na Štulićevim leđima našao prevelik teret i da je to jedan od razloga Štulićevog odlaska u Holandiju.
-Jugoslavija se previše lako odrekla Džonija Štulića, ali i nekih drugih velikih ljudi- zaključio je Ivan Ivačković i kao ilustraciju, naveo primer Danila Kiša, sa kojim je inače Štulića poredio u knjizi.
-Kiš je otišao kao pobednik u sukobu s glupacima, ali ako nije previše patetično da kažem, njegovo veliko i plemenito srce nije moglo da izdrži čemer kojim ga je taj sukob napunio, tako da je Kiš čitavu stvar platio životom. Štulić je sva sreća i živ i zdrav, ali i on je nailazio na velika nerazumevanja i trpeo velike nepravde.

Knjigu “Između krajnosti” Ivana Ivačkovića po ceni od 899 din+troškovi dostave možete poručiti tel.066060820 ili putem porudžbenice: 

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Tri decenije rada Peđe Filipovića U vreme kad je holistički…
error: