BG online

Intervjui

Kako sam zavolela sebe i pobedila anksioznost (Tatjana Cameron Tajči)

VIŠE SE NE PLAŠIM DA BUDEM ONO ŠTO JESAM

Kad je poslušala svoje srce doživela je mnogo lepih trenutaka- dotakla muzičke zvezde, bolje upoznala svoju dušu ali i druge ljude, spoznala bezuslovnu ljubav, udala se, rodila troje dece, objavila kantautorski album, napisala mjuzikl, posadila baštu prepunu raskošnog povrća… Nekadašnja jugoslovenska pop zvezda Tatjana Cameron Tajči danas živi u Americi, bavi se coachingom, muzikom, radi na sebi i uživa u pažnji i podršci supruga, kao i u odgajanju tri sina. S velikom radošću i bez zadrške Tajči govori za BGonline o svom putu ličnog razvoja, usponima i padovima, teskobama i ličnim dramama.tajci
U kakvom psihičkom i emocionalnom stanju ste napustili Zagreb i uspešnu muzičku karijeru? Šta se tad krilo iza vašeg osmeha, a šta se dešavalo kad bi se pogasila svetla pozornice?
-U jednom trenutku sam shvatila da baš taj moj osmeh stvara nepotpunu sliku o meni. Nisam želela da živim kao “lutkica”, ali još više od toga nisam htela da “glumim” svojoj publici. Bilo mi je važno da devojčice koje su silno želele da budu kao ja, znaju celu priču. Tad nisam bila dovoljno jaka da kažem i pokažem sve što sam im želela reći, a to je da ništa nije vredno kompromisa i sebe, da uspeh, slava i novac ne definišu našu vrednost, da su i same jake i da nikad ne prepuste svoju snagu i snove u nečije ruke.Volela sam svoju publiku više od sebe, više od svojih snova – sve dok nisam shvatila da im neću moći dati sebe ako sebe izgubim… a upravo to mi se dogodilo. Koliko god da sam se trudila da budem autentična, ipak je “Tajči brand” koji je moja ekipa producenata i menadžera vodila (makar sam ja imala kreativni ‘input’) bio jači. Nisam želela da budem lutkica.
Šta vas je u to vreme ispunjavalo i činilo srećnom?
-Muzika. Konekcija s publikom kad bismo se “našli” u osećaju optimizma, životne radosti, ljubavi i zajedno pevali, živeli, sanjali, voleli, plašili se, plakali i bili jedni drugima podrška.tajci5

Suze, usamljenost i strah

Kad ste se prvi put susreli sa anksioznošću i depresijom i šta je bio uzrok tome?
-Prvi put sam se susrela s depresijom na vrhuncu moje slave. Iscrpljenost od koncerata, stalne dijete na kojima sam bila da bih održala liniju, kao i nesigurnost u sebe su bili razlog što sam često plakala i osećala se usamljeno. Imala sam sve, a kao da nisam imala nista. Bila sam jedna od najpopularnijih osoba u tadašnjoj državi, a često sam se osećala ko “Pavle sam na svetu.” I kad su me obuzimale i najcrnije misli, nisam znala da sam depresivna. Pripisivala sam to svoje stanje tome što sam osetljiva i emotivna i na taj način stvorila začarani krug griže savesti – krivila sam samu sebe da bi trebalo da budem srećna, da sam nezahvalna, a pri tom  imam sve: ostvarene snove, muziku, fanove i sjajnu karijeru. Imala sam nekoliko neisceljenih rana i trauma koje sam potiskivala i zamenjivala ih poslom, muzikom i ambicijom. Skoro 15 godina kasnije, anksioznost i depresija su me dovele do sloma. Nesigurnost u sebe i osećaj niže vrednosti su jednostavno uzeli maha.
Kako biste opisali to stanje?
– Kao potpuno gubljenje osećaja da išta mogu promeniti u svom životu. Bili su to strahovi za koje sam znala da su nerealni, pa sam optuživala sebe i još se osećala krivom jer nisam bila dovoljno jaka da ih se oslobodim. U depresiji sam bila potpuno odsutna – stalno u nekoj fizičkoj i emotivnoj boli. Jedino što me je izvlačilo u to vreme su bili moji sinovi i muzika. Ali i ona je bila tako puna tuge, patnje i osećaja krivice. Kad sam napokon ozdravila, izbacila sam nekoliko pesama sa svog duhovnog repertoara, promenila tematiku i stil.
Šta vam je najviše pomoglo na putu ozdravljenja?
-Terapija. Prvo psihoterapija, a nakon toga coaching. Konkretno- disanje. Kroz svaki udisaj i izdisaj sam jednostavno počela udisati zdravlje i izbacivati otrove iz mog razuma (mind), tela (body) i duše (spirit). Bilo mi je i važno da artikulišem način na koji ću razumeti Boga – kao silu koja je veća od svih nas, prisutna stalno i u svakom trenutku, koja povezuje svako živo biće i koja nikad ne prestaje da voli.tajci1

Odluka za ljubav

U braku ste i imate tri sina. Zbog čega kažete da je za brak vrlo lekovit odlazak na psihoterapiju?
-Moji sinovi su umetničke duše, vole da razgovaraju o dubokim temama i ne plaše se da pokažu osećanja. Jedni druge tretiramo s poštovanjem. Brakovima u kojima supružnici komuniciraju otvoreno, nije potrebna terapija niti konsultacije. Ali, ako je ta komunikacija kompromitujuća, onda treba na njoj raditi. Brak kao i svaka veza traži mnogo ulaganja, strpljenja, truda i odluke za ljubav.
U kojim segmentima života vam je psihoterapija najviše pomogla?
-Kao prvo, u ličnom zdravlju. Često lečimo “simptome” koji se najjače osećaju, a da ne uzimamo u obzir pravi uzrok. Kad smo pod stalnim stresom (anksioznost i depresija su isto stres za organizam) imunološki sistem nam slabi i lakše obolimo. Kad sam smirena i imam unutrašnji balans, organizam mi je zdraviji. Psihoterapija mi je pomogla i u roditeljstvu, braku i karijeri. Na primer, često znamo reći “ja vičem i pričam svašta jer sam takve naravi” umesto da pronađemo uzrok zbog čega gubimo živce. Psihoterapija pomaže da otkrijemo te uzroke i promenimo način na koji reagujemo na situacije u kojima se nalazimo. Znala sam da kažem”Ja sam iz Hrvatske, vikanje je normalna stvar.” i zapravo sam na taj način samu sebe držala u jednom začaranom krugu bespotrebnog vikanja i uzrujavanja. Kad to shvatimo onda možemo početi da  rastemo, menjamo se, pa na taj način i menjamo i našu sredinu.

Put promene

tajci3Kad ste odlučili da se bavite life coachingom, sa kim ste do sad radili, od koga ste učili, koji pravac vam je blizak?
-Tokom leta 2015. prijateljica koja vodi Radiant Health Institute pozvala me je da prisustvujem treningu jer sam zelela da čujem više o tome. Coaching mi je puno pomogao nakon što sam “iscelila rane” psihoterapijom.
Već na prvom času shvatila sam da želim i sama da prođem kroz trening i bavim se coachingom. Imam sertifikat za to, a najdraži pravci su mi lična transformacija, karijera, veze (relationships) i duhovni razvoj (spiritual growth). Do sad sam radila s klijentima koji su uglavnom bili na životnim prekretnicama  ili su želeli da naprave velike promene u životu, a nisu znali odakle da krenu. Održavam i veliki kurs (online & workbook) koji klijenti pohađaju uz moju podršku (telefonom, skype-om ili emailom).Trenutno radim i sa ženama u državnom zatvoru. Najdivnije od svega je kad možeš pomoći nekome da se oslobodi strahova, osećaja nesigurnosti i manje vrednosti. Divno je videti kad im se vrati ona životna snaga i vera da zaista mogu sve što odluče.
Kad ste zavoleli sebe i kakva ste osoba nakon toga postali?
-To se dogodilo tek pre par godina… Bio je to dug i postepen proces. Najvažnije je to što se više ne plašim da budem ono što jesam jer samo takva mogu biti od koristi drugima – svojoj deci, porodici, prijateljima, publici, strancima, prolaznicima i svetu. Oslobodila sam se, postala sam mnogo veselija, društvenija i opuštenija, ali i ambiciozna i hrabra.
Vodite veoma insteresantne intervjue na tv show programu “Waking up in America”. Koja priča vas je najviše do sad dotakla?
-Mnoge, ali izdvojila bih dve: Becca Stevens koja je osnovala Thistle Farms – zajednicu koja brine o ženama žrtvama sex-traffickinga (belog roblja), prostitucije, nasilja i zavisnosti o droge; Clemmie Greenlee koja je sama bila žrtva užasnog seksualnog nasilja, forsirane prostitucije, silovanja i koja danas pomaže mladim devojkama da se izvuku iz istoga.tajci4
Koja vam je omiljena afirmacija?
-Dovoljna sam. (I am enough)
Kako izgleda put promene holističkog pristupa?
-Važno je sagledati sva četiri područja života: fizičko, emotivno, intelektualno i duševno, pronaći gde su nam blokade i kočnice koje nas ometaju da postignemo balans. Kad ih identifikujemo tad počinju rad, odluka za promenu i sama promena. Drugim rečima, uskladiti zdrav život uma (mind), tela (body) i duše (spirit). Nekoliko mojih gošći u emisiji su istakli kako je u trenucima velikih emocionalnih ili duhovnih promena bilo važno posvetiti se zdravoj hrani. Obično kad krenemo s izbacivanjem svega što je toksično u našim životima, pronađemo puno toga što nas truje.
S kim biste voleli da uradite intervju?
-Oprah Winfrey, Angelina Jolie, Brene Brown, Malala Yousafzai, Mary J. Blige…tajci2

Ljubav koju život daje…

Šta je ono što danas znate, a nekad niste znali? Čime se vodite kroz život i šta uvek sugerišete vašim klijentima i sagovornicima?
-Budi svoja. Budi TI. Unikatna, potrebna, nezamenjiva. Ne plaši se. Sve što ti treba već imaš u sebi. Ružni komentari ljudi oko tebe su refleksija njihovih ličnih strahova, patnji i nesigurnosti – a ne istina o tebi. Znaj da si voljena. U svakom trenutku života. Niko i ništa ti ne može oduzeti tu ljubav koja daje život.
Šta se dešava u čoveku kad ne živi u skladu sa sobom?
-Izgubi se. Prvo se izgubi osećaj svrhe života “Kuda idem? Zašto? Koja je moja svrha življenja? Čemu se nadati?” … Kad nismo u skladu sa sobom, to znači da smo odvojeni od našeg istinskog bića (true self) i da živimo na površinskom nivou… Moje lično uverenje je da smo u tom istinskom biću povezani s Bogom – izvorom našeg i sveg života – i ljubavi koja nam daje taj život. Kad izgubimo osećaj povezanosti s izvorom života i ljubavi, stvara se strah (kao kod beba koje odvoje od majke.) Iz tog straha pravimo greške, biramo pogrešne puteve, prepuštamo se brzim zadovoljstvima i užicima da bismo nadomestili prazninu odvojenosti. Disanje je jedan od najvećih i najjednostavnijih načina da se vrati taj sklad sa sobom – povezanost s našim centrom i izvorom života i ljubavi.
Šta vam se lepo dogodilo od trenutka kad ste poslušali svoje srce?
-Kad sam poslušala svoje srce pobedila sam u Zadru. Kad sam ga poslušala zaputila sam se na put – fizički u Ameriku, ali još važnije na put u dubinu duše. Ljubila sam bez straha i srama. Naučila šta znači bezuslovno voleti. Udala sam se i rodila troje dece. Objavila kantautorski album. Napisala mjuzikl. Posadila vrt prepun divnog povrća. Osetila radost beskućnika radi par trenutaka provedenih zajedno. Pojavila se u zatvoru i čula radost žene koja me je čekala s nestrpljenjem. Događa mi se svakodnevno – kroz male trenutke koji su naizgled obični, ali su u stvarnosti vredniji i dragoceniji od uobicajenih definicija uspeha i sreće.

Branka Gajić
Foto: Danko Puttar
Reč psihologa:

Anksioznost- Poremećaj koji ne traje večno ako se sa njim suočite

All rights are reserved by BGonline

Ostavite komentar

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
Na vrh
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
SUDBINA IGNORISANIH I OMALOVAŽAVANIH LJUDI Alfred Adler, psihoanalitički disident i…