BG online

Vesti

Tajnu iz sadašnjosti ćemo rešiti ako rešimo tajnu iz prošlosti

Milutinov greh Vanje Bulića

Na promociji knjige „Milutinov greh“, novog trilera Vanje Bulića u kojem se nastavljaju novinarske i istraživačke avanture Novaka Ivanovića, pored autora, govorili su istoričar Dejan Ristić i direktor Filmskih novosti Vladimir Tomčić, dok je odlomke čitala glumica Isidora Građanin.

U hladnoj novembarskoj noći, u Ulici kralja Milutina u Beogradu i ispred Hrama Svete Nedelje u Sofiji, ubijena su na tajnom zadatku dva člana društva Opus dei. Ubrzo se u svetskim medijima objavljuje serija tekstova o srpskom kralju Milutinu sa istim ciljem: krivotvorenjem istorije dokazati da je Srbija u četrnaestom veku prišla Rimokatoličkoj crkvi i priznala papu kao svog vrhovnog poglavara. Novinar Novak Ivanović otkriva povezanost dva ubistva i serije tekstova, i upada u lavirint međunarodne zavere iza koje stoje odmetnuti članovi društva Opus dei. Kao ključni dokaz svojih suludih tvrdnji zaverenici nude krivotvoreni putir kralja Milutina, koji će se navodno pojaviti u Londonu, na prodaji u aukcijskoj kući Sodebi. U putiru je, kako tvrde, kraljevom rukom ispisana rečenica koja će promeniti istoriju Balkana, posebno istoriju Srbije…
Ovo je Vanjin deveti roman u kojem je glavni junak Novak Ivanović.
„Svaka priča u mojim romanima je smišljena na isti način, ali istorijske činjenice su svaki put drugačije, što nameće i da triler priča bude drugačija. Tajnu iz sadašnjosti ćemo rešiti ako rešimo tajnu iz prošlosti. Kralja Milutina sam ovaj put izabrao jer je on naš najznačajniji kralj-političar tog vremena. U Novaku se prepoznaje stara škola novinarstva osamdesetih i devedesetih. U ono vreme, da biste došli do informacija, morali ste da budete i detektivi, danas sve imate na internetu. U ovu knjigu sam vratio i redakciju Duge. Meni je novinarstvo mnogo pomoglo za triler deo knjige, ali i da u sebi prepoznam literarnu crtu.“, rekao je Vanja Bulić.

Istoričar Dejan Ristić smatra da je vrlo riskantno zvati istoričara i istoričara umetnosti da govore o književnim delima.
„Uvek se borite između onoga što jeste nauka i umetnička, individualna percepcija ili prezentacija nečega što jesu istorijske činjenice. Ali Vanjina dela su istorijski potpuno utemeljena. Činjenice koje interpretira, koje unosi u svoje tekstove su apsolutno istorijski utemeljene. Domaštavanja koja se nalaze u romanu se odnose na naše vreme i vešto su umrežena sa činjenicama. Vanja je iskusan autor, ugledan u našoj književnoj zajednici, i vešto koketira sa našim određenim stereotipima, pa su tu Vatikan, Opus dei, masoni, politika, sve na šta reagujemo vrlo zainteresovano, a to je posebna draž ovog romana. Pritom nalazi meru i ne odlazi u senzacionalizam. Ovo je veoma lepo napisan roman, vrlo uzbudljivo i dinamično, sa dozom detektivskog, ali i neophodnog poštovanja prema jednom od najvećih srpskih vladara.“
U prikupljanju informacija i istorijske građe za roman Vanji Buliću je veliku pomoć pružio direktor Filmskih novosti Vladimir Tomčić, koji je publici poklonio DVD primerke dokumentarnog filma o manastiru Banjska, zadužbini kralja Milutina u kojoj je bio sahranjen.
„Vanjinu knjigu sam pročitao za jednu noć. Ni on ni ja nismo istoričari, ali mnogo volimo istoriju. Vanja briljantno romansira istorijske priče, što je nezahvalno i teško za većinu autora. Vanja je hodao „po ivici žileta“ praveći jednu priču sa pravom merom, čime će je učiniti pristupačnom i mogućom. Nisam teoretičar zavera, ali je u današnjem svetu dosta neobjašnjivih stvari, a Vanja svojom istančanom i suptilnom retorikom uspeva da zainteresuje čitaoca i približi mu određene teme.“

Foto: Laguna

Knjigu “Milutinov greh” po ceni od 999 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Život tinejdžera i depresija u adolescenciji

  By BGonline / 24/04/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments

  Zašto se gojimo i jedemo puno slatkiša?

  By BGonline / 20/04/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  “Kad je odmor nije teško”   Pod sloganom „Kad je…

  You cannot copy content of this page