BG online

Roditeljstvo

Tajna uspešne dece

Razumevanje detinjstva

Stres i traume ostavljaju najveći trag na mozak i telo u najranijem detinjstvu, dok šteta koju stres napravi u adolescenciji dovodi do najozbiljnijih i najdugotrajnijih problema- tvrdi Pol Taf u svojoj knjizi “Tajna uspešne dece” i objašnjava da je to delimično rezultat odrastanja ali i impulsivnih odluka donete u adolsecenciji poput vožnje u pijanom stanju, seksa bez zaštite, napuštanja škole, krađe novčanika… Sve to često ostavlja trajne posledice. Naučnici su otkrili da u mozgu adolescenta postoji jedinstvena neravnoteža koja ih čini posebno sklonim rđavim i nepromišljenim odlukama, a Pol Taf u svom bestseleru između ostalog objašnjava i zbog čega pojedina deca postižu uspeh, a druga doživljavaju neuspeh.

Preduslovi za uspeh

Svaka priča o detinjstvu i uspehu se uglavnom dovodi u vezu s inteligencijom, ali u knjizi “Tajna uspešne dece” Pol Taf pokazuje da su za uspeh mnogo bitniji kvaliteti koji se odnose na karakter: istrajnost, radoznalost, savesnost, optimizam i samokontrola. Nova generacija istraživača i pedagoga prvi put koristi naučne alatke da razotkriju slojeve tajni o karakteru.

Stres kao okidač

U njihovim pričama i pričama dece kojoj pokušavaju da pomognu Taf nalazi vezu između stresa preživljenog u detinjstvu i kasnijeg uspeha u životu. I iznenađuje otkrićima o tome šta sve roditelji rade – ili ne rade – da bi pripremili decu za odraslo doba. Takođe, donosi i nove uvide u to kako se mogu popraviti životi dece koja rastu u siromaštvu.

Moćna saznanja

Rane životne nedaće, pokazali su naučnici, ne određuju samo uslove u kojima deca rastu već mogu promeniti i fizički razvoj njihovog mozga. Ali inovativni mislioci širom naše zemlje koriste sad to znanje da deci pomognu da prevaziđu ograničenja života u bedi. Uz pravu pomoć, što je Taf izuzetno dobro dokumentovao u knjizi, deca koja rastu u najnepovoljnijim okolnostima mogu postići zadivljujuće uspehe.
“Ova knjiga ispunjena nadom mogla bi promeniti način na koji vaspitavamo decu, uređujemo škole i organizujemo sigurnosnu društvenu mrežu. Osim što će nadahnuti čitaoce i zaokupiti im pažnju, takođe će promeniti njihovo razumevanje detinjstva.Odgajanje uspešne dece nije rezultat slučajnosti. Pojavila su se nova, moćna saznanja o tome kako da se deci pomogne da napreduju, otkrića koja su preokrenula škole, domove i živote. Pol Taf je zaronio u naučne podatke i savetovao se sa stručnjacima, a onda je za nas napisao ovaj priručnik”, rekao je Čarls Djuhig, autor knjige “Moć navike”.

Karakter se može vaspitavati

„Rado bih ovu sažetu, moćnu, dalekovidu, sjajno napisanu knjigu poklonio svim roditeljima, nastavnicima i političarima. U njenoj srži je spoznaja, koja oduševljava svojom originalnošću i optimizmom: za uspeh je presudan karakter – a ne kognicija – a karakter se može vaspitavati. Posle knjige Tajna uspešne dece drukčije ćete razmišljati o deci. Ali pre svega ćete otkriti šta je sve moguće postići.“
Aleks Kotlovic, autor knjige “Ovde nema dece”.
„Pol Taf je napisao ključnu knjigu o karakternim crtama ključnim za uspeh, i u učionici i izvan nje. Pokazao nam je nov način razmišljanja o tome zašto je karakter važan i kako deca uspevaju.“
Džona Lerer, autor knjiga “Kako odlučujemo”

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
U kontaktu sa sobom, svojom lepotom i snagom Koliko je…