ŠTA JE RAW FOOD?
Ishrana isključivo sirovom hranom je tokom poslednjih nekoliko godina dobila novu snagu i zamah iako mnogi misle da je to samo još jedan u nizu trendova kada je reč o ishrani. Sirovom hranom smatra se sva sveža, termički neobrađena hrana koja nije zagrevana iznad 40 stepeni. Nakon obroka od sirove hrane telo ne oseća težinu, podiže se nivo energije, a organizam se opskrbljuje obiljem nutrijenata uz minimum opterećenja. Posebnu ulogu raw food (sirova hrana) pripisuje ulozi enzima.
Sirova hrana je prepuna vitamina i minerala, ali i životno važnih enzima koji se uništavaju kuvanjem.
Kako bismo nahranili naše telo svim vitaminima i mineralima koje sadrže namirnice veoma je važno da ih termički ne obrađujemo. Sirovom hranom, voćem i povrćem, između ostalog podmlađujete organizam i dovodite ga u balans i idealnu težinu na najefikasniji i najbezbedniji način. Prelazak na sirovu hranu mora biti postepen. Za početak je dovoljno zameniti prženi i „teški“ doručak zdravim voćnim napicima, šejkovima na bazi voća i povrća uz dodatak semenki, a za ručak izabrati neku od ukusnih krem supa iz bogatog jelovnika raw food-a i salatu od sezonskog povrća.
Krem supa od krastavca
Priprema se za svega nekoliko minuta. Ovo je jedna od najukusnijih supa sa jelovnika raw food –a.
1 krastavac
1 avokado
pola glavice crnog luka
1 čen belog luka
1 šolja vode
so, biber
crvena paprika u prahu
2 supene kašike maslinovog ulja
Prepoloviti krastavac. Jednu polovinu staviti u blender, dodati avokado, 1/4 belog luka, crni luk i maslinovo ulje. Preliti vodom i blendirati minut, dva dok ne dobijete kremastu smesu. Začiniti i sipati u činiju. Dekorisati preostalim krastavcem i belim lukom.
© by BGonline. All rights reserved
eksperiment67
06/07/2014 at 06:42
A kako da se koriste sirovi pasulj,grašak,žitarice,…….?DA li uopšte koristite mlijeko i mliječne proizvode i kako ?
pozdrav
eksperiment67
06/07/2014 at 06:45
lično za sada primjenjujem za večeru blendano voće (jabuka,banane,breskve,……šta dođe pod ruku )
BG online
06/07/2014 at 23:53
U raw food-u kukuruz se jede tako sto se koristi zaledjen. Kad ga odledite jestiv je poput obarenog. Ovas i jecam se potope u vodi i nakon sto odstoje celu noc mogu da se jedu uz suvo voce na primer…. Uskoro vise o tim temama u BGonline. Pozdrav.
Sonja
07/01/2015 at 12:13
U sirovoj ishrani se ne koriste zitarice .Kukuruz se jede dok je mlad.Sirovojelci ne jedu zamrznutu hranu.Bit je jesti ono sto je tada dostupno.Zimi voce koje ima (jabuke , kruske, trnjine, sipak ,banane , narandze, limun, kivi, grejp, nar, kaki….) i zelenolisnato i korjenasto povce .I ako se nadje nesto od samoniklog bilja (maslacak..)Nije tesko , samo se treba navici..Evo , peta godina tako … 🙂
sasa
15/05/2015 at 10:15
Nije tacno da raw food ne prihvata smrznutu hranu …ako nije prethodno termicki obradjena smrznuta hrana cuva sve enzime i vitamine,cak bo,je nego plodovi koji stoje nedeljama na rafovima polica