BG online

Roditeljstvo

Sport od dece pravi dobre ljude (Danira Nakić)

RAZGOVOR REŠAVA SVE PROBLEME

Jedna od najsjajnijih zvezdica evropske i jugoslovenske košarke Danira Nakić (48) iako je odavno završila profesionalnu karijeru, ostala je veoma angažovana  u sportu.  Aktivno učestvuje u aktivnostima  hrvatskog Olimpijskog odbora i međunarodne Olimpijske akademije, udata je za nekadašnjeg rukometnog reprezentativca Zvonimira Bilića sa kojim ima tri ćerke i živi u Zagrebu. Retko se sreće sa nekadašnjim saigračicama, ali kaže da svaki put kad se vide uživaju  u razgovoru i sećanjima na blistave košarkaške dane.daniranakic
-Pošto moje ćerke koje danas imaju 19, 15 i 10 godina i treniraju košarku, ja na neki način nikad nisam ni izašla iz dvorane- priča Danira Nakić za BGonline. – Uvek napominjem da je od malena veoma važno baviti se sportom jer vas on nauči mnogim vrednostima. Sport je najprirodniji medij koji usmerava na fer plej, poštovanje drugih ljudi i njihove različitosti, razvijanje prijateljstva, samopouzdanja, a na najprirodniji način uči brojnim životnim vrednostima.
Kad imate troje dece i nekoliko poslova koje radite, onda nemate vremena za neke stvari koje biste još možda voleli da radite, kaže Danira Nakić, ali i dodaje da je neizmerno srećna i privilegovana jer je angažovana na poslu koji je ispunjava i raduje.
– Involvirana sam u sport na više nivoa, ali i veoma sam uključena u aktivnosti ćerki, u njihove košarkaške obaveze.  Činjenica je da se deca ne mogu baviti sportom bez roditeljske logistike- napominje Danira koja je odrasla pored dve sestre i kaže da je presrećna što i sama ima troje dece. -Mama i ćerke ne treba budu drugarice, dok sa sestrama treba da su u tom smislu bliske i da sa njima dele priče koje pripadaju tim generacijama- stav je poznate košarkašice. –Sport svima pomaže u sazrevanju i sticanju odgovornosti. Osluškujem svoju decu i gledam da uvek nađem način da razgovaramo o problemu koji ih tišti, kao i da ih usmeravam u pravcu za koji mislim da je ispravan. Ja sam mojim devojčicama odavno rekla da je razgovor rešenje za sve što ih muči u životu. Uvek im kažem da mi se obrate kad god imaju problem, a ne internetu ili drugaricama. Ni ja ne znam sve, ali ćemo zajedno tražiti odgovore.
Svoju najmlađu ćerku Danira je rodila u 38. godini i s osmehom se priseća vremena kad je bila mlada i neiskusna mama.
-Kad sam dobila prvo dete jako sam brinula o njoj, osluškivala je, pazila da je ne diraju po rukicama. Već kod druge ćerke sam sve to dozvolila, a kod treće se nisam uopšte opterecivala. Sve tri su veoma povezane, pa čak i nas četiri između sebe. Volimo da provodimo vreme zajedno i jako sam srećna zbog toga. Kad u zrelim godinama dobijete dete probudi vam se životni elan, opet se priča o pelenama, ali dobijate i više životne energije.

Branka Gajić
Snimio: Vladimir Marković

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
KAKO SLOŽITI KOCKICE SOPSTVENOG ŽIVOTA? Nekad sam jako brutalna, pa…

You cannot copy content of this page