BG online

Vesti

Spomen ploča Milanu Mladenoviću u Beogradu

Beograd je 5. novembra, postao bogatiji za još jedno važno kulturno obeležje. Na ulazu u zgradu u kojoj je od 1973. do 1994. godine stanovao Milan Mladenović u Bulevaru Milutina Milankovića 28 otkrivena je spomen ploča sa Milanovim likom, uz stihove pesme ,,Zemlja” EKVa:
,,U svakom porazu
ja sam video deo slobode
I kad je gotovo
Za mene, znaj, tek tad je počelo”.

Spomen ploču posvećenu Milanu Mladenoviću otkrila je Maja Maričić ispred Zadužbine Milana Mladenovića, koja je ovom prilikom okupila Milanove prijatelje i stanare zgrade, njegove nekadašnje komšije. Na ovaj način obeležena je godišnjica Milanove prerane smrti 5. novembra 1994. godine.

Spomen ploča je autorsko delo umetnice Lane Vasiljević, veličine je 75 x 50cm i izrađena je od aluminijuma. Postavljena je naporima Zadužbine uz pomoć i podršku Skupštine stanara Bulevara Milutina Milankovića 28, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

,,Bila mi je velika čast da stvaram ovaj reljef. Milana nisam poznavala lično, ali je njegova umetnost obeležila veliki deo i moje mladosti i života kasnije. Vrlo je teško uhvatiti taj njegov specifični pogled i izraz lica, a da se vidi i njegova nežna priroda i taj bunt, borba za slobodu. Plitki reljef a poluprofil, još jedan veliki izazov… Ipak, bila sam okružena sa dosta fotografija, video snimaka i arhivskog materijala, da sam imala doživljaj kao da je sveprisutan, kao da je sve vreme pored mene. Kao da smo vodili dijalog dok sam stvarala… Izuzetno emotivno i intimno iskustvo”- rekla je o radu na spomen ploči posvećenoj Milanu Mladenoviću Lana Vasiljević, akademska vajarka.

,,Ovom tablom se oplemenjuje beton, kao što je Milan svojim stihovima oplemenio ovo okruženje i sve ljude koji su hteli da čuju tu muziku i te poruke”, osvrnuo se Zoran Kostić Cane, Milanov prijatelj, na značaj postavljanja spomen ploče na ulaz Milanove nekadašnje zgrade.

Foto: Ivan Šiljak

 

SHOP

U kuhinji sa Majom Volk

By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

Život u disfunkcionalnoj porodici

By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

Oslobodite se zabrinutosti

By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

Knjige o ličnom razvoju, anksioznosti, psihologiji, depresiji…

By BGonline / 03/05/2024 / 0 Comments

Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ovas je jedna od najzdravijih žitarica bogata vlaknima i proteinima.…

You cannot copy content of this page