BG online

ODMOR I PUTOVANJA

Putovanje u fabriku čokolade

Čokoladna avantura sa kašičicom u ruci

Ako ste ljubitelj putovanja, novih saznanja i slatkiša za vas je posebna poslastica odlazak u fabrike čokolade Zotter, čokoladnu avanturu koja se nalazi u mestu Riegersburg u austrijskoj regiji Vulkanland, nedaleko od Graca.

Organska čokolada

Fabrika čokolade Zotter proizvodi organsku čokoladu, čak 365 vrsta, po jednu za svaki dan! Istovremeno je to i popularno turističko odredište na kojem se zaboravlja na dijetu i poseban režim ishrane jer su pred posetiocima nestvarni ukusi raznovrsnih čokolada.
Na početku ove čokoladne avanture svaki posetilac u Schokoladen Theatru- bioskopskoj sali ima priliku da vidi  kratak dokumentarni film o uzgoju kakaovca u Latinskoj Americi nakon čega dobija keramičku kašičicu koja mu postaje “najbolji prijatelj” tokom šetnje kroz pogone ove nesvakidašnje fabrike.

100 čokoladnih ukusa

Dok svoju keramičku kašiku ne ispuštaju iz ruku, posetioci se susreću sa raznim ukusima i aromama. Prvo imaju priliku da isprobaju čokoladne smese i suva zrna kakaa, kao i tečnu masu od čistog kakaa, još uvek bez ikakvih dodataka koja je gorka i ne podseća na čokoladu. Na sledećim stanicama iz staklenih fontana na probu vam se nude tečne čokoladne smese s dodatim mlekom i aromatičnim sastojcima, s različitim procentom kakaa.

Od čoko bara do čoko fontane

Dok se posetiocima fabrike čokolade razne vrste ovog omiljenog slatkiša nude sa poslužavnika i iz posuda u obliku velikog gramofona ili iz vagona- pokretnog uređaja nalik na mini-rudarski lift, glavna ponuda čoko-bara je topla čokolada koju ovde morate napraviti sami. Sirovina za vruću čokoladu u fabrici Zotter nije prašak, već mala čokoladica, malo deblja i malo uža da bi se razlikovala od „normalnih“ čokolada.
Tu su i ogromne čokoladne fontane s različitim ukusima, a u jednom od dugačkih hodnika nalaze se čokolade u staklenim vitrinama koje padaju pod sekač kad povučete ručicu pa možete probati komadić svake od njih. Flic Floc – čokoladne pahuljice su u ponudi u desetak različitih ukusa.

Neobični ukusi

U fabričkom butiku nalaze se čokolade najrazličitijih ukusa, od čokolade sa biberom, čili paprikom, sa sirom ili slatkom varijantom humusa. Verovatno je san svakog deteta da se izgubi bar na jedan dan u fabrici čokolade, ali u Zotter- u je to gotovo nemoguće jer je program obilaska za posetioce do detalja isplaniran, dok u cenu ulaznice od 20 eura ulazi i isprobavanje stotinak vrsta čokolade.
I kad pomislite da neko vreme sigurno više nećete ni pomišljati na čokoladu, put kroz fabriku vas vodi dalje, u završne odaje Zotterovog Schokoladen Theatera gde se degustiraju savršene punjene čokolade isečene na male kockice i stavljene u vagončiće. Dok vam čokoladice promiču pred očima na maloj železnici koja poput žičare ide u krug, vredne domaćice ih napune čim se isprazne.

Od poslastičarnice do fabrike

Josef Zoster, osnivač ove fabrike, po profesiji kuvar i poslastičar nekad je radio u luksuznim hotelima. Zatim je u Gracu otvorio malu čoko poslastičarnicu 1987.godine, a kasnije je započeo manju proizvodnju čokolada… Bilo je tu čokolada sa cimetom, bundevom, marcipanom, grilovanim lešnikom.. U sastavu fabrike je danas i eko park koji se prostire na 27 hektara, dok se u jednom delu imanja nalazi “groblje propalih ideja” (groblje ukusa) gde turisti mogu videti nadgrobne spomenike na kojima piše npr. “malina, kokos i riba”, 2003.- 2006.
Zotter čokolade se proizvode od najfinijeg kakaa koji potiče iz Perua, Bolivije, Nikaragve, Paname, Ekvadora, Belizea, Kolumbije, Dominikanske Republike i Madagaskara. Manufaktura Zotter čokoladu proizvodi „od zrna do table“ isključivo u organskom kvalitetu. Dizajn ambalaže i proizvoda je takođe nesvakidašnji.

Na godišnjem nivou je za proizvodnju ove visokokvalitetne čokolade potrebno oko 250 tona šećera, milion litara ekološkog alpskog mleka, 129 kilograma originalne vanile i jako puno drugih sastojaka.

Branka Gajić

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Sve ono što mama i tata ne znaju... Mi se…
You cannot copy content of this page