BG online

Intervjui

Pustite da odu one koje najviše volite

Ne krije da je ima mnogo u ženskim junakinjama njenih romana i da je ispisujući stranice svojih bestselera otkrila čitaocima mnogo toga o sebi tokom ovih jedanaest godina otkako je napisala svoj književni prvenac „Ringišpil“. Kaže da je u tad konačno sebi dozvolila da ne mora u svemu da bude savršena, već je prihvatila i sve nedostatke koje ima kao žena, supruga i majka. Jelena Bačić Alimpić je nedavno objavila svoj jubilarni deseti roman “Neki drugi život” i za BGonline govori o svom životu, trenucima inspiracije, najvećim uspesima, braku, ljubavi, životnim preokretima…
Svoj mir nalazi od pre četiri godine u maloj kući na obodu Fruške Gore gde najčešće piše.
-Dok je nisam kupila, a to mi je bila davnašnja želja, radila sam u svom stanu u Novom Sadu, sve u prisustvu dece, supruga i psa. Mnogo sam putovala i sva mesta su neobična i posebna koja su mi dala inspiraciju: Beč, Sankt Peterburg, Berlin, Sicilija, Dolomiti, Holandija, Pariz…
Kažete da ljubav kad postane teret više vam nije inspiracija. Na žalost, mnogo je onih koji prihvataju da nose teret svojih ne tako lakih ljubavi. Kako njima život prolazi?
-Mislim da time mnogo gube. Sloboda je nešto što, pored zdravlja, nema cenu. Ako niste slobodni, to nije život. Svako bira na koji način i kako će nositi svoj teret.
Ljubav i partner se ne traže, već se takve stvari dešavaju, jedan je od vaših stavova na temu ljubavi. Kako ste održali skladan brak?
-U braku sam već dvadesetšest godina, ali i dalje ne mogu da kažem da postoji formula ili recept za uspešan brak. Mnogo je faktora potrebno da bi se jedan brak održao. Osim ljubavi, neophodno je poštovanje, razumevanje, kompromis i razgovor.
Koliko treba hrabrosti da se napusti „siguran“ posao i zakorači u nepoznato, što ste Vi učinili kad ste napisali prvu knjigu?
-Bilo je potrebno mnogo hrabrosti. Neki su govorili da je to što činim ludost, ali sam sledila svoje srce i intuiciju i nijednog trenutka se nisam pokajala.
Kad Vam je bilo najteže a kad najteže da hodate stazom svog života?
-Postoje trenuci velikih gubitaka, a kada ovo kažem mislim na ljudske, ne materijalne gubitke i to su svakako najteži trenuci. Briga za decu, strah i neizvesnost deo su majčinstva i to ću u sebi nositi dok sam živa, pored ogromne, bezuslovne ljubavi. Kad malo bolje razmislim, nema lakog puta. Nije ga ni bilo. Ali sve je to život.
Imate Vaše parče raja na Fruškoj Gori. Zašto je važno povremeno otići van grada i kako izgleda kvalitet života koji ste time dobili?
-Velika je privilegija slušati tišinu koju ponekad naruši samo cvrkut ptica. To je mesto koje ljubomorno čuvam za sebe, u kojem radim, ali povremeno ugostim i najbliže prijatelje i porodicu.
Zbog čega je važno raskrstiti sa prošlošću?
– Zato što nas ona nepotrebno opterećuje i koči u nastojanju da krenemo napred, da koračamo dalje i snevamo više.
Imate divan odnos sa decom koji su danas odrasli mladi ljudi. Mnogi roditelji priželjkuju da i sami to postignu.
-To je uspeh na koji sam najponosnija. Mnogo sam se bavila njima tokom njihovog odrastanja i mislim da su zbog toga stasali u emocionalno zrele, snažne, uspešne mlade ljude. Beskrajno sam na njih ponosna. Mnogo mi je žao mladih majki koje su najčešće zbog posla (o onima koje to čine zbog pomodarstva ne želim ni da pričam) prinuđene da angažuju dadilje i tako ne učestvuju dovoljno u dečijem odrastanju. To je nenadoknadiv gubitak. Ja sam mnogo radila, ali su mi deca uvek bila na prvom mestu. Tako je i danas.
S vremena na vreme imate porodične sastanke? Zbog čega je važno razgovarati o svemu i šta to donosi svim članovima porodice?
-Donosi nam pre svega osećaj zajedništva, topline i utočišta. Uvek sam svojoj deci govorila da nijedan problem nije nerešiv i da nam uvek kažu ako ga imaju, jer ćemo zajedno sve rešiti.
Šta je zajedničko svim vašim knjigama?
-Zajednički imenitelj svim mojim knjigama je misao čuvenog Leonarda Da Vinčija koju sam zapisala u svom „Ringišpilu“, a ona glasi: „Ko ne voli život, taj ga i ne zaslužuje“.
“Neki drugi život” je Vaša nova knjiga o izdaji, odanosti i neuništivoj volji da se opstane i voli. Šta ste i sami naučili pišući je i šta biste voleli da čitaoci upamte kao važnu lekciju nakon što je pročitaju?
-Da je najveći stepen ljubavi pustiti da odu one koje najviše voliš.

Branka Gajić

Knjigu „Neki drugi život“ po ceni od 899 din+troškovi dostave možete poručiti tel.066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  Ovde možete poručiti ostale prethodne knjige Jelene Bačić Alimpić:
  Kazna za greh – Noć kada su došli svatovi po ceni od 699 dinara + troškovi dostave
  Kazna za greh – Knjiga uspomena po ceni od 699 dinara + troškovi dostave
  Kazna za greh – Molitva za oproštaj po ceni od 699 dinara + troškovi dostave
  Kofer iz Berlina po ceni od 899 dinara + troškovi dostave
  Nigde nema te po ceni od 899 dinara + troškovi dostave
  Njegove bele rukavice po ceni od 899 dinara + troškovi dostave
  Pismo gospođe Vilme po ceni od 899 dinara + troškovi dostave
  Poslednje proleće u Parizu po ceni od 999 dinara + troškovi dostave
  Ringišpil – jubilarno izdanje po ceni od 1299 dinara + troškovi dostave

   © by BGonline. All rights reserved

   Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

   Ostavite komentar

   Komentar

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

   To Top
   PROČITAJTE I OVO:
   Čitanje ljudi, dekodiranje osećanja i ponašanja Bivši agent FBI-a i…

   You cannot copy content of this page