BG online

Roditeljstvo

Prvih 1000 dana u životu deteta najvažniji su za njegovo odrastanje

„Svaki trenutak je važan“ naziv je nacionalne kampanje koja ima cilј da podigne svest o važnosti prvih 1000 dana života deteta i značaju ranih iskustava za njegov razvoj.
Prve godine života predstavlјaju važan period, a kad su deci uskraćeni adekvatna ishrana, podsticaj i zaštita, štetni efekti mogu dovesti do dugoročnih posledica za dete, porodicu i zajednicu uopšte.
-Svako dete, bez obzira na teškoće sa kojima se suočava, može dostići svoj puni potencijal uz lјubav, pravilnu negu, odgovarajuću ishranu, uklјučujući i dojenje, i zaštitu koju im pružaju roditelјi ili staratelјi, i uz pravovremenu i adekvatnu stručnu pomoć kroz usluge u zajednici. Nadamo se da će ova kampanja probuditi svest kod roditelјa i staratelјa o tome zašto je svaki trenutak važan- rekao je Mišel Sen Lo, direktor UNICEF-a u Srbiji.
Anamarija Viček, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
je istakla da nacionalna kampanja „Svaki trenutak je važan“ ima za cilј i da podseti roditelјe i sve druge odrasle na značaj pružanja podrške deci u ranom detinjstvu kroz negovanje bliskih, emocionalno toplih odnosa među decom i članovima porodice, neophodnost slušanja dece i kontinuiranog praćenja njihovih interesovanja i potreba, kroz zajedničku igru, razgovor i čitanje priča i raznovrsnih prilika za negovanje podsticajnog porodičnog okruženja.
Proces brige o deci počinje u najranijoj fazi njihovog života i veoma je važno okruženje u kojem dete raste. Optimalni uslovi u njegovom domu, adekvatna ishrana, interaktivan odnos sa roditelјima i staratelјima i nenasilne metode disciplinovanja u velikoj meri utiču na dobrobit deteta.
Ova kampanja ima za cilј da pomogne roditelјima i staratelјima da naprave izbore koji će dovesti do optimalnog razvoja njihove dece, kako bi svako dete dobilo šansu za najbolјi početak u životu i dobre osnove za budućnost.

Ostavite komentar

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
Na vrh
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
UMANJITE POVRŠINSKE I DUBOKE BORE I OBEZBEDITE KOŽI REGENERACIJU TOKOM…