BG online

Vesti

Promocija knјige „Hrvatima s ljubavlju“ u Hramu Svetog Save

Da li je Nikola Tesla Srbin ili ne? Knjiga “Hrvatima s lјubavlјu” autora Aleksandre Ninković Tašić i Branislava Stankovića razbija dileme na tu temu.
U kripti Hrama Svetog Save izdavačka kuća “Vaskrsenje” organizovala je veliku promociju knjige “HRVATIMA S LjUBAVLjU” čiji su autori Aleksandra Ninković Tašić i Branislav Stanković.

Svedoci istine

Mali je bio Hram Svetog Save da primi lјude koji su bili zainteresovani da čuju i vide Aleksandru i Branislava. Mnogi od prisutnih kažu da nisu zapamtili promociju knjige sa većom posećenošću od ove – da li zbog “težine” govornika, atraktivne teme ili možda, samo na prvi pogled, provokativnog naslova.

Aleksandra Ninković Tašić

Knjiga za svaku srpsku kuću

Na promociji su osim autora o knjizi govorili istoričari prof dr Miloš Ković i dr Radovan Kalabić čiji je zaklјučak da svaka srpska kuća mora da ima ovu knjigu.
Višegodišnji rad Aleksandre Ninković Tašić (objavila 9 naslova do sada među kojima su ZVEZDOBROJCI 1, ZVEZDOBROJCI 2, Autobiografije Nikole Tesle i Mihaila Pupina, Ja Nikola Tesla, Zvonari slobode…), i istoričara Branislava Stankovića (Srbi u Drugom svetskom ratu, Zvonari slobode, Izgublјeno nasleđe – dubrovački Srbi, Slika jednog kraja…) brani srpstvo velikana Nikole Tesle, Ive Andrića, Ruđera Boškovića i Dživa Gundulića.
Knjiga “HRVATIMA S LjUBAVLjU” pisana je sa namerom da stavi tačku na raspravu koja je u pojedinim slučajevima kao što su Dživo Gundulić i Ruđer Bošković trajala 150 godina, ali i sa namerom da odbrani srpsku kulturnu baštinu kako bi defintivno stavila tačku na raspravu ko su i šta su po nacionalnosti i duhovnoj pripadnosti i opredelјenosti Nikola Tesla i Ivo Andrić. Tvrdnje autora utemlјene su u dokumentima od kojih se neka prvi put objavlјuju, a sad su prvi put sabrana i sistematizovana na jednom mestu, dok je knjiga luksuzno opremlјena.

IZ KNјIGE „HRVATIMA S LjUBAVLjU“:

”Povući bolјu meru za naše velike umove čini se tako teško. Dokazujemo, a jasno je. Ne treba nam dokaz da su bili Srbi. Treba nam uvažavanje i poštovanje. Mi dokazujemo istinu, iako se čini da je to nemoguća misija. Ali nema predaje. Jedini kontinuitet koji se može meriti u srpskom narodu je stradanje. Ne možemo da povratimo naše izgublјene živote, ali možemo da odbranimo svoje kulturno i duhovno nasleđe. A tom nasleđu pripadaju Nikola Tesla, Ivo Andrić, Dživo Gundulić i Ruđer Bošković.”
(autori knjige ”Hrvatima s lјubavlјu” )

”Čitala sam onaj tvoj članak o Zmaju preveden u Srbobranu, a Bog ti dao kad si ga onako lijepo elegantno napisao! Ono više vrijedi za Srpstvo nego puno velikijeh dela. – Za ovo nekoliko godina od kako ga ti proslavi, poskočilo je Srpstvo u cijeni pred stranijem narodima, a i Hrvati moraju uvlačiti roge u se. – Svakako ne smiju ti reći više da si Hrvat, nego svuda vele, „naš dični, naš veliki zemlјakˮ.”
(citat je iz pisma Tesline sestre Marice Kosanović upućenog Tesli 25. juna 1894.g.)

«Poštovani gospodine,
Primio sam Vaše lјubazno pismo od 31. maja i želim da Vam se zahvalim za interesovanje koje pokazujete.
Vi naravno znate da SAM JA SRBIN, koji potiče iz jedne od najstarijih loza, s obzirom na to da ime porodice moje majke potiče od davnina kao i druga imena u našem narodu. Urednik lista „Kanzas Farmer end Mejl end Briz” nedovolјno razume da je provincija, u kojoj sam ja rođen, u to vreme bila samo pod političkom vlašću Austrije, što nikakve veze nema sa narodnošću.
Želim da Vas uverim još jednom da cenim Vaš prijatelјski postupak u ovom pitanju.
Iskreno Vaš N. Tesla

(citat originalnog pisma Nikole Tesle od 11. juna 1921. 8. zapadna, 40. ulica, Nјujork, Advokatu Džordžu M. Munjasu, Poštanski fah 37 Filipsburg, Montana)

Nigde u poeziji sveta ni u sudbini naroda nisam našao strašnije lozinke. Ali bez tog samoubilačkog apsurda, bez toga, da se paradoksalno izrazimo, pozitivnog nihilizma, bez toga upornog negiranja stvarnosti i očevidnosti, ne bi bila moguća ni akcija, ni sama misao o akciji protiv zla. I u tome je Nјegoš potpuno izraz našeg osnovnog i najdublјeg kolektivnog osećanja, jer pod tom devizom, svesno ili nesvesno, vođene su sve naše borbe za oslobođenje, od Karađorđa pa do najnovijih veremena.
(Ivo Andrić, iz eseja „Nјegoš kao tragični junak kosovske misli“)

Nikola Tesla je 1892. godine, putujući u Evropu da pohodi svoju staru majku, odseo u Parizu u najelegantnijem hotelu, gde najodličniji gosti svraćaju. Portir, videvši elegantnu džentlmensku pojavu, odmah je titulisao previsoko:
– Klanjam se, Ekselencijo!
– Moja je titula viša, upozori ga Tesla.
– Visočanstvo? Promuca portir.
– Još viša, kaže Tesla.
– Veličanstvo? Jedva izgovori portir.
– Još više, kaže hladnokrvno Tesla.Tu već portir zanijemi, jer veće titule nije znao.
– JA SAM SRBIN, rastumači mirno i dostojanstveno Tesla.

(objavlјeno u listu Pravda, 26. IX 1926, str. 6)

Foto: Željko Jovanović i Zoran Kovačević

Knjigu  “Hrvatima s lјubavlјu” po ceni od 1990 dinara + troškovi dostave, možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Promenite svoj anksiozni mozak

  By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

  Medicina nema odgovore na sva pitanja

  By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Grupa (Ne)normalni, Zdenko Kolar i gudački orkestar održaće u Botaničkoj…

  You cannot copy content of this page