BG online

Roditeljstvo

Osetljivo dete – Prevazilaženje emocionalne preosetljivosti kod dece

Nakon velikog čitalačkog uspeha knjige Ranjivost pred domaćim čitaocima je knjiga Elejn Aron, svetskog autoriteta za probleme visoke osetljivosti kao crte temperamenta. U knjizi “Osetljivo dete” autorka se bavi visokom senzitivnošću kod dece – kako biti dobar roditelj ovoj deci i kako im omogućiti kvalitetno odrastanje i život.

Šta je visoka senzitivnost i kako da je otkrijete i prepoznate kod vašeg deteta? Da li je visoka senzitivnost nasledna osobina i koja je razlika između visoko senzitivnog i stidljivog ili introvertnog deteta? Kako se visoko senzitivna deca ponašaju sa vršnjacima, šta kada su u gostima, spavaju kod drugara ili odlaze sa vršnjacima na kampovanje, a šta uraditi kada su izložena zlostavljanju ili torturi?
Autorka nudi koristan „Upitnik za roditelje“ koji će im pomoći da ustanove i prepoznaju visoku senzitivnost kod svoje dece. Jer, ako vaše dete ne voli iznenađenja, intuitivno je, primećuje detalje i raspoloženje drugih ljudi, ako ne voli bučna mesta, najbolje recituje kada nema nepoznatih ljudi, koristi složene izraze za svoj uzrast, stalno zapitkuje, retko laže… Ili, ako se vaše dete retko svađa, ne maltretira druge, shvata posledice loših dela i ne čini ih, ako često ima čudna, duboka i duhovita zapažanja, ako je sklono nadmudrivanju – neka su od ponašanja koja ukazuju na visoku senzitivnost deteta.
Blagovremenim prepoznavanjem i pravilnim razumevanjem ovih znakova roditelji, porodica, nastavnici, pedagozi će shvatiti da dete nije namerno “teško” ili naporno i da je visoka senzitivnost kod dece normalna osobina za koju ne trebaju lekovi. Ovo je dragocena knjiga i za nastavnike jer donosi dvadeset saveta kako da prepoznaju i kako da rade sa visoko senzitivnom decom.
Visoka senzitivnost nije poremećaj, ali ni greška u roditelju ili detetu. Važno je da se dete osnaži i ponosi svojim jedinstvenim prednostima i potrebama umesto da ih se stidi. Knjiga je napisana na osnovu autorkinog vlastitog iskustva visoke senzitivnosti, ali i odgajanja visoko senzitivnogh deteta.
Dr Elejn Aron (Elaine N. Aron, Ph.D.) je psihoterapeut, istraživački psiholog, univerzitetski profesor i romanopisac. Vodeći je svetski autoritet za probleme visoke osetljivosti kao crte temperamenta. Predmet njenog proučavanja su emotivne veze i odnosi bliskosti. Podučava, drži predavanja i profesionalne radionice na Jungovom institutu u San Francisku. Autor je više značajnih knjiga od kojih je pored najnovijeg naslova „Osetljivo dete“ Psihopolis objavio i knjigu Ranjivost (2018).

Knjigu „Osetljivo dete“ po ceni od 1870 din.+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Od izdaje do odanosti Prošlo je deset godina od prvog…

  You cannot copy content of this page